CityHost.UA
Допомога і підтримка

Що таке xml карта сайту

 4099
18.06.2019
article

Карта сайту (сайтмап) — це файл у форматі .xml (eXtensible Markup Language — «розширювана мова розмітки»), який містить посилання на всі сторінки сайту. «Навіщо потрібна карта сайту?», — напевно, це питання тільки що виникло у вашій голові. Вона необхідна для того, щоби краулери пошукових систем швидко виконували сканування та індексування. Розміщується XML-карта в кореневій директорії сайту й називається sitemap.xml.

Крім безпосередньо УРЛів, у сайтмапі вказується дата останньої зміни кожної сторінки. Завдяки цьому параметру, під час сканування sitemap.xml веб-павуки приймають рішення про те, чи варто заново обходити кожну конкретну сторінку й заново відправляти її в індекс.

Зверніть увагу! На частоту обходу краулером веб-сторінок впливає не тільки зазначена в сайтмапі дата останньої зміни, але і їхня швидкість завантаження. Помічено, що повільні блоги та інтернет-магазини веб-павуки сканують рідше, ніж швидкі. Замовляючи навіть найдешевший хостинг сайту СітіХост, не сумнівайтеся в тому, що ваш онлайн-ресурс не почне «гальмувати», як тільки кількість щоденних відвідувань перевищить позначку в 100 осіб.

Вимоги до sitemap.xml

Щоби краулери швидко читали sitemap.xml і правильно трактували зазначену в ньому інформацію, дотримуйтеся таких правил складання xml-карти:

  • повинна бути збережена в кодуванні UTF-8;
  • у разі звернення до сайтмапу сервер повинен віддавати відповідь 200 OK;
  • гранично допустима «вага» xml-файлу з посиланнями на веб-сторінки онлайн-ресурсу — 10 мегабайт;
  • максимальна кількість сторінок, УРЛи яких можна вказати в sitemap.xml — 50 тисяч штук;
  • якщо «вага» сайтмапа перевищує 10 МБ, а кількість URL — 50 тис., створіть кілька xml-файлів і вкажіть посилання на них в sitemap.xml;
  • призначення карти сайти — допомогти пошуковикам швидко виконати індексацію й тому УРЛи в xml-файлі повинні бути представлені в стандартному форматі https://example.com/pageslug/;
  • рекомендується видалити з карти посилання, які заблоковані у файлі robots.txt.

Як правильно налаштувати sitemap.xml

Три основні методи складання сайтмапа: вручну, за допомогою спеціалізованих онлайн-сервісів і з використанням можливостей движка.

Складання сайтмапа вручну — копітке заняття, яке вимагає концентрації уваги. Крім того, цей метод створення xml-карти передбачає знання синтаксису sitemap.xml і вміння працювати з XML-файлами. Рекомендуємо складати сайтмап вручну тільки якщо маєте непоганий технічний бекграунд, а кількість сторінок сайту не перевищує 100 штук.

Створення карти (дерева) сайту прискорює використання онлайн-сервісів. Усі вони мають схожий принцип роботи — необхідно ввести URL домашньої сторінки, вказати додаткові параметри й дочекатися створення сайтмапа. Ці сервіси здебільшого мають обмеження на кількість доданих в XML-файл УРЛів. Зняти обмеження можна, матеріально віддячивши розробника онлайн-інструменту.

Популярні веб-сервіси для автоматичного складання сайтмапа:

  • web-site-map.com
  • xmlsitemapgenerator.orghttps://cityhost.ua/uk/blog/kakie-sayty-sozdayut-na-wordpress.html
  • xsitemap.com
  • freesitemapgenerator.com

Останній спосіб створення xml карти — це використання вбудованих можливостей движка, на якому працює сайт. Зазначимо, що деякі CMS «з коробки» не складають xml-файл з УРЛамі веб-сторінок автоматично. Але ця проблема легко вирішується установкою розроблених для даного завдання плагінів і розширень. Наприклад, якщо ви створюєте або адмініструєте сайти на WordPress, встановіть додаток Google XML Sitemaps або SEO-«комбайн» Yoast SEO, який відразу ж після активації додає можливість автоматичного створення xml-карти.

Правильно налаштований sitemap.xml — чинник, що найбільше впливає на швидкість індексації веб-краулерами. Рекомендуємо віднестися до створення сайтмапа з максимальною ретельністю. З огляду на те, що ви вже знаєте, що таке карта сайту і як її коректно скласти, не витратите на це багато часу.

Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах і додавайтеся в наш Telegram канал. Нагадаємо, що купити український хостинг ви можете у хостинг-компанія CityHost. З технічних питань звертайтесь до онлайн чату або по телефону ☎️ 0 800 219 220.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: