CityHost.UA
Допомога і підтримка

Що таке HTTPS

 25288
02.04.2019
article

HTTP і HTTPS – що це значить? Таке питання ставлять багато починаючих користувачів, які не знають тонкощі транспортування даних по мережі. У цій статті викладена інформація про основні особливості протоколів, щоб розібратися, що таке HTTP і HTTPS, в чому різниця між ними. Розглянуто також питання щодо доцільності та умов переходу з HTTP на HTTPS, які допоможуть сформувати особисте бачення користувача.


HTTP (англ. HyperText Transfer Protocol) – основний протокол передачі гіпертексту, що використовується для транспортування даних сайтів. Дія цього стандарту  основана на клієнт-серверній технології: клієнт відправляє запит на сервер, який виконує його і висилає результат. Перехід на основний протокол відбувається після реєстрації домену.


HTTPS (англ. HyperText Transfer Protocol Secure) – розширення протоколу HTTP, яке підтримує захист даних при транспортуванні за допомогою шифрування інформації відповідно до стандартів SSL і TLS. Такий захист потрібний в комерційних ресурсах, де використовується інформація про конфіденційні або розрахункові дані користувача. Різниця між HTTP і HTTPS ще в тому, що основний протокол використовує порт 80, розширений – порт 443.

Чи обов’язково переходити на HTTPS?

SSL (англ. Secure Sockets Layer) і TLS (англ. Transport Layer Security) - сертифікати HTTPS, які призначені для забезпечення більш безпечного з'єднання між сервером і клієнтом.

Для безпеки транспортування даних фахівці радять використовувати протокол HTTPS, тому що:

  • будь-яка введена інформації за допомогою SSL шифрується, тому в разі перехоплення зловмисник отримує випадковий набір символів, 
  • при сортуванні сайтів для видачі за запитом користувача пошукові системи реагують на наявність доменного імені, SSL-сертифіката і якісного контенту,
  • якщо з'єднання не захищене, то браузери Chrome і Firefox видають користувачеві спеціальне попередження про відсутність сертифіката SSL. 
     

Розробники Google спеціально зробили наявність SSL-сертифікату перевагою ранжирування пошукової системи, щоб стимулювати користувачів захищати свої ресурси, зробити інтернет безпечнішим.

что такое http и https


Що потрібно для переводу сайту на HTTPS?


Перехід сайту з протоколу HTTP на HTTPS – нескладний, але кропіткий процес. Щоб перевести сайт на HTTPS, необхідно придбати SSL-сертифікат, налаштувати движок сайту і редирект с HTTP yна HTTPS. Існує кілька видів SSL-сертифікатів - з перевіркою домену, з перевіркою компанії і з розширеною перевіркою. Ви можете підібрати оптимальний варіант з пропозицій хостинг-провайдера CityHost.
Після оплати обраного тарифаму SSL-сертифікат підключається до доменного імені протягом 1-3 робочих днів. 

Бажаємо вашим сайтам тільки безпечного з'єднання!


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: