CityHost.UA
Допомога і підтримка

Налаштовуємо мапу сайту зображень сайту

 3934
02.09.2019
article

Карта sitemap – один з найважливіших елементів сайту. Нерідко створюється одночасно дві – для сторінок і для картинок. Як зрозуміти, чи потрібна окрема карта зображень сайту? Дуже просто.

Якщо структура сайту максимально проста (10-15 сторінок), то окремий sitemap images не потрібен. Якщо веб-ресурс великий або працює на якомусь движку – тоді бажано його створювати. Про те, як це зробити, і піде мова в даній статті.

Що треба знати про особливості карти сайту зображень

Перед тим як створити карту зображень, ознайомтеся з корисними рекомендаціями:

  1. В карті зображень вказуються не тільки списки URL, але й спеціальні теги. Так пошуковики отримують потрібні дані по картинках.
  2. В sitemap вказується до 1000 графічних об'єктів для кожної сторінки.
  3. Карта зображень сайту розміщується не тільки в файлі sitemap.xml з переліком сторінок. Можна створити і окремий файл, назвавши його sitemap images або sitemap-2 (проте не забудьте прописати потрібну строчку в robots.txt).
  4. Яндекс не розпізнає придумані для опису зображень теги. Аби уникнути попереджень йому треба «показувати» звичайний sitemap.xml. А Google – обидва варіанти.

Як не дивно, але у більшості веб-ресурсів sitemap для картинок відсутній. Одні користувачі не надають йому особливого значення і не витрачають час на його створення. А решта і зовсім не в курсі про нього.

І це погано, оскільки іноді пошукові системи не здатні проіндексувати всі файли веб-ресурсу. Наприклад, якщо вони завантажуються через Javascript. А це призводить до поганої індексації – що особливо загрожує великим сайтам з величезною кількістю сторінок і безліччю рівнів вкладеності.

Плюс не варто забувати про можливість участі в пошуку по зображеннях. З виду цей канал здається дріб'язковим, але і він може дати непоганий трафік. Головне – аби хостинг сайту був надійним, і веб-ресурс витримував навантаження в пікові години.

Створюємо та налаштовуємо карту сайту зображень

Створити та налаштувати карту зображень сайту можна 3 способами на вибір:

  1. Вручну. Даний варіант виправданий лише в тому випадку, якщо картинок на сайті мало.
  2. За допомогою online-сервісів. Більшість з них платні, проте існують і безкоштовні аналоги. У будь-якому онлайн-сервісі треба лише вказати URL-адресу та почекати кілька хвилин. Потім залишиться скопіювати згенерований код в файл і розмістити його в кореневий каталог сайту з розширенням .xml.
  3. За допомогою плагінів. Це, мабуть, найпростіший варіант. Не треба створювати файл, розміщувати його в кореневий каталог – плагіни роблять це автоматично. Потрібно тільки зайти в налаштування і вибрати список тегів, які будуть відображатися.

Як бачите, створюється карта сайту для зображень максимально просто. А профіт від неї цілком непоганий. Тому якщо у вас великий інтернет-проект – створюйте 2 карти сайту: звичайну і для картинок. Яндексу вистачить і стандартного sitemap, а ось Google буде радий обом версіям.

Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах і додавайтеся в наш Telegram канал. Нагадаємо, що купити недорогий хостинг України ви можете у хостинг-компанії CityHost. З технічних питань звертайтесь до онлайн чату або по телефону ☎️ 0 800 219 220.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: