CityHost.UA
Допомога і підтримка

31 березня — день резервного копіювання. Чому важливо не забувати про бекапи та як зробити резервну копію свого сайту (інструкція)

 1329
29.03.2024
article

 

 

31 березня у всьому світі відзначають день резервного копіювання – свято, мета якого нагадати людям про важливість правильного створення та зберігання копій даних. Для власників сайтів бекапи відіграють особливу роль: вебмайстри постійно прагнуть покращити свій проєкт, тому часто змінюють вихідний код або додають нові плагіни, що періодично призводить до збоїв. І саме backups допомагають повернути попередню версію веб-ресурсу, тобто повністю відновити його функціонування.

Cityhost щодня проводить автоматичне резервне копіювання сайтів усіх користувачів послуги «Віртуальний хостинг». Резервна копія створюється опівночі. 

Якщо ви використовуєте послуги «Віртуальний сервер» або «Виділений сервер», вам потрібно налаштувати бекапи самостійно. З міркувань конфіденційності ми не маємо доступу до серверів, які надаємо в оренду, тому створення системи резервних копій — завдання клієнта.

Що таке бекап сайту та навіщо потрібно робити резервні копії

Backup (бекап) – це створення копій всіх файлів та даних, що зберігаються на вашому веб-ресурсі. Цей процес є настільки важливим, що користувачі Reddit вирішили призначити спеціальний день для нагадування людям про копії даних. А 31 березня було обрано через цікаве спостереження: на 1 квітня припадає більшість загальновідомих випадків навмисного знищення інформації через різноманітні віруси. 

Саме тому 31 березня заведено згадувати про бекапи та робити копії всіх даних. Хоча краще про це ніколи не забувати й дотримуватися систематичного створення backups!

Регулярне створення резервних копій сайту дозволяє зберегти важливі дані навіть після:

  • хакерських атак;

  • завантаження програмного забезпечення з вірусами;

  • неправильного налаштування теми або плагінів;

  • встановлення нової версії движка з багами;

  • некоректних змін вихідного коду;

  • випадкового видалення важливих даних.

Ми вже розповідали про кібербезпеку на робочому місці, де згадували людський фактор як одну з причин втрати даних. І, як показує досвід, банальних помилок припускаються не тільки малодосвідчені спеціалісти. Наприклад, 31 січня 2017 року інженер GitLab, відомої платформи з відкритим кодом для розробників програмного забезпечення, випадково видалив основну базу даних. Така помилка призвела до втрати величезної кількості інформації, що негативно вплинула на 5000 проєктів та 700 акаунтів користувачів. Детальніше про цей випадок можна дізнатися з кейсу (доступний тільки англійською).  

Оренда віртуального хостингу з автоматичним резервним копіюванням сайту

Стратегія резервного копіювання: як часто та в якій кількості робити бекапи

Однак людський фактор – не єдина причина втрати важливих файлів. Після початку повномасштабного вторгнення українським вебмайстрам доводиться регулярно відбивати кібератаки. Зловмисники створюють спеціальні віруси, які здатні знищити дані веб-ресурсу. І саме в такі моменти своєчасно зроблені бекапи дають змогу відновити сайт.  

Для побудови правильної стратегії резервного копіювання веб-ресурсу слід продумати частоту бекапів. Орендуючи віртуальний хостинг для сайту в Cityhost, кожен користувач, незалежно від обраного тарифу, отримує безкоштовні backups. Вони здійснюються щодня в автоматичному режимі о 00:00, плюс є можливість в будь-який момент самостійно зробити копію даних. Останню функцію слід використовувати перед серйозними оновленнями, наприклад, встановленням плагінів або зміною вихідного коду.

Список резервних копій сайту на панелі клієнта Cityhost

При розробці стратегії треба продумати кількість backups. Тут працює правило «чим більше, тим краще», але в межах розумного. Наприклад, окрім щоденних бекапів від Cityhost (за останні три дні й за останні чотири тижні), рекомендуємо ще самостійно робити 3 копії на місяць. Додатково щомісяця можна завантажувати архіви на жорсткий диск, зберігаючи їх 2-3 роки. Остаточна кількість залежить від частоти зміни вмісту сайту та активності  на ньому.

Як зробити копію сайту: найкращі способи резервного копіювання

Способи створення бекапу сайту можна розділити на два типи – автоматичні та ручні. В першому випадку хостинг-провайдер автоматично робить резервні копії з певною періодичністю, даючи можливість будь-якої миті використати їх для відновлення веб-ресурсу або завантажити для подальшого зберігання на сторонніх носіях. В другому випадку вам доведеться кожного разу самостійно створювати backups, наприклад, бекапи на віртуальних та виділених серверах, але й можливостей вони мають більше.

Однак найкращою стратегією є використання одразу декількох способів зробити копію сайту, тому пропонуємо прямо зараз дізнатися більше про кожен окремо.

Автоматичне резервне копіювання сайту в Cityhost

Компанія Cityhost пропонує клієнтам автоматичні бекапи, які відбуваються кожного дня о 00:00. До них входять тільки файли користувача в папці WWW та створені ним бази даних, тобто резервні копії WWW-доменів, редиректів, поштових скриньок та інших елементів не створюються. Ви завжди можете заархівувати, скачати та зберегти на окремому носії архіви з бекапами.

Коли захочете відновити автоматичну резервну копію, наприклад, після неправильного оновлення CMS (системи керування контентом), увійдіть в панель користувача та перейдіть у вкладку «Backup». Там ви побачите список бекапів, які розділені за датою створення. Після чого можете використати один з варіантів:

  1. Повне відновлення. Відмітьте галочкою потрібну дату та натисніть зелену кнопку «Відновити».

  2. Часткове відновлення. Спочатку виберіть дату та натисніть на кнопку «>» біля неї. Зі списку виберіть лише потрібні сайти та бази даних, після чого натисніть «Відновити».

Як тільки процес відновлення закінчиться, система надішле відповідне повідомлення на вашу адресу електронної пошти та в Телеграм-бот, якщо він підключений.

Самостійне резервне копіювання сайту в Cityhost

Ми також пропонуємо можливість в будь-який момент самостійно створити резервну копію сайту, слідуючи цій простій інструкції:

  1. Перейдіть в панель користувача Cityhost.

  2. Потім «Хостинг 2.0» –> «Керування».

  3. У вкладці «Backup» натисніть кнопку «Зробити бекап поточного стану».

  4. Виберіть сайт та базу даних, яка до нього прив'язана.

  5. Натисніть «Підтвердити».

Створення резервної копії сайту вручну через адмін панель Cityhost

На створення копії сайту потрібно від 5 хвилин до 3 годин, залежно від його розміру. Як тільки система створить бекап, ви отримаєте електронний лист з прямим посиланням для швидкого скачування. В корені хостинг-акаунту також з'явиться директорія remote_backup_archive з останнім зробленим backup, до якої можна отримати доступ за допомогою FTP або файлового менеджера.

Відновити створений вручну бекап складніше, ніж в автоматичному режимі. Ви спочатку видаляєте всю наявну інформацію сайту, який необхідно відновити, та очищаєте бази даних. А потім через FTP клієнт (наприклад, FileZilla) знову завантажуєте дані веб-ресурсу та БД. Саме тому самостійно робити резервні копії краще для тривалого зберігання даних веб-ресурсу або переносу сайту на інший хостинг/сервер.

Резервне копіювання сайту за допомогою FTP сховища на 50 Гб

Самостійні бекапи потрібних даних – додаткова гарантія безпеки інтернет-проєкту. Саме тому Cityhost надає безкоштовні 50 Гб дискового простору всім, хто вирішив взяти сервер в оренду — віртуальний або виділений. Створені копії розміщуються на окремому сервері в Україні або Німеччині, тому вам не доведеться турбуватися за них при оновлені програмного забезпечення.

Можливості налаштування сховища для зберігання резервних копій сайту

Функція не активується автоматично, тобто вам потрібно самостійно створювати бекапи даних та файлів! 

Читайте також: Моніторинг стану сервера, резервне копіювання та безпека даних — що потрібно знати клієнтам хостинг-провайдерів

Функціонал надається безкоштовно, але спочатку його потрібно активувати, дотримуючись нашої покрокової інструкції:

  1. В панелі керування Cityhost виберіть розділ «VDS/DS» та потрібний сервер.

  2. Перейдіть на вкладку «Управління сервером».

  3. В блоці «FTP Backup» ви побачите дві країни розміщення сховища резервних копій – Україна та Німеччина. Виберіть бажану та натисніть «Налаштування backup storage». 

  4. У новому вікні активуйте послугу, натиснувши відповідний перемикач.

  5. Налаштуйте FTP сховище, вказавши пароль, додаткові IP адреси та інші параметри за бажанням.

Для зручного створення резервних копій сайту наші користувачі використовують різноманітні панелі керування. Для прикладу давайте візьмемо безкоштовну панель адміністрування Hestia. Вона підтримує різні типи VPS та DS, має вбудований файловий менеджер, інтеграцію поштових сервісів та різних БД, а в інтернеті можна знайти безліч детальних інструкцій з її встановлення.

Ми ж хочемо зупинитися на налаштуванні Hestia, щоб дані зберігались не на локальному сервері VDS/DS, а на отриманому вами сервері з 50 Гб дискового простору. Для цього зробіть наступне:

  1. В панелі адміністрування натисніть на іконку шестерні, а потім – кнопку «Налаштувати».

  2. У вкладці «Архіви» увімкніть пункт «Віддалений архів». Радимо одразу вимкнути «Локальний архів», щоб не витрачати інший вільний дисковий простір.

  3. Перейдіть в панель користувача Cityhost, а потім в розділ «Управління сервером».

  4. В ньому виберіть та активуйте одне зі сховищ. Якщо ви зробили це раніше, тоді просто скопіюйте дані авторизації.

  5. В панелі керування Hestia заповніть поля для доступу до FTP сховища. На цій сторінці ви можете подивитися, як правильно це робити.

На останньому етапі залишиться зберегти зміни та активувати створення резервної копії сайту, щоб перевірити роботу сховища. Перевірка є обов'язковим етапом, який дозволяє зберегти безліч часу та сил. Для її виконання можна використовувати шкалу заповненості дискового простору. Інший спосіб – додати свою ІР адресу у білий список та під'єднатись до нього через FTP клієнт.

Резервне копіювання сайту за допомогою WordPress плагінів

Хоча наша команда пропонує зручний, безпечний та швидкий процес створення бекапів, ви можете додатково скористатися сторонніми можливостями. До них відносяться спеціальні розширення на Вордпрес, які дозволяють активувати автоматичне копіювання файлів та підключити сервіси для зберігання даних.

На віртуальному хостингу пунктом 2.2. правил користування заборонено використовувати веб-хостинг як місце для зберігання бекапів. Саме тому обираючи WordPress-плагін, перевірте сервіси, які використовуються для збереження копій сайту, наприклад, Google Drive або Dropbox.

Ми хочемо звернути вашу увагу на 3 дійсно корисних WordPress плагіни для резервного копіювання сайту:

  • UpdraftPlus – створення бекапів веб-ресурсу в автоматичному режимі та за запитом. Кожна зроблена копія автоматично завантажується в різноманітні хмарні служби, як-от Dropbox, Google Drive, S3, Rackspace. Ви також можете використовувати інші способи збереження бекапів, зокрема файлове сховище CityHost, виділені сервери, FTP, SFTP, електронну пошту тощо. Безкоштовна версія має всі базові функції, а преміум (95 доларів на рік) пропонує інноваційну систему створення резервних копій сайту та інші корисні можливості;

  • Duplicator – один з найпопулярніших плагінів, який дозволяє спростити резервне копіювання, перенесення та клонування сайту на CMS WordPress. Навіть в безкоштовній версії можна швидко робити бекапи, причому як всього веб-ресурсу, так і окремих його частин. А Duplicator Pro за 49.50 доларів на рік дозволяє робити необмежену кількість копій, використовувати надійні методи захисту даних, налаштовувати розклад;

  • Solid Backups – створення копій як всього сайту, так і окремих його частин (теми, плагінів тощо). За користування треба платити 99 доларів на рік. За ці гроші ви отримаєте автоматичне та заплановане резервне копіювання в реальному часі, інтеграцію з Google Drive, Dropbox та Microsoft OneDrive, систему виявлення шкідливих програм, ремонт і сканування баз даних та безліч інших функцій.

Ви можете легко знайти безліч інших WordPress плагінів для резервного копіювання сайту, але вони всі мають приблизно однаковий функціонал. Саме тому рекомендуємо спочатку завантажити безкоштовні версії вищеописаних розширень, виконати базове налаштування та створити тестові копії, а потім спробувати їх відновити. І остаточний вибір вже слід робити на основі отриманих результатів, враховуючи швидкість основних процесів, легкість налаштування та зручність використання ключових функцій.

Як правильно зберігати резервні копії

Створення резервних копій — це лише половина справи. Важливо також правильно зберігати їх. Часто зустрічається практика, коли бекапи зберігаються на одному диску з оригінальними файлами. Така стратегія може призвести до того, що в разі виходу з ладу диску або пристрою будуть втрачені і оригінал, і бекап. 

Обов’язково потрібно використовувати додаткові способи зберігання резервних копій: 

  • власний комп’ютер;

  • виносний диск;

  • хмарне сховище;

  • файлове сховище;

  • інший сервер; 

  • сервер, розміщений в іншому дата-центрі.

У цьому випадку добре працює принцип «зберігання яєць у різних корзинах». Навіть якщо ви зберігаєте оригінал та бекап на різних носіях, але в одному приміщенні, вірогідна ситуація, коли щось трапилося з усією технікою одразу — наприклад, сталося пограбування чи пожежа. А в сучасних реаліях війни до цих факторів додаються ще й регулярні обстріли великих міст. Тому варто подбати про те, щоб носії з бекапами були фізично розміщені в різних місцях.

Наприклад, однією з найвідоміших стратегій є «3-2-1». Вона передбачає наявність 3 копій даних: 2 зберігаються на різних класичних носіях, розміщених в різних місцях, 1 – за межами системи, наприклад, у хмарі за допомогою програмного забезпечення. А для більшої безпеки застосовують стратегію «4-3-2»: чотири копії зберігають в трьох різних місцях. Причому два бекапи обов'язково розміщують за межами системи.   

Для зберігання резервної копії в іншому дата-центрі не обов'язково звертатися до іншого хостинг-провайдера. Часто одна компанія має сервери, розміщені в різних містах та країнах. У Cityhost, наприклад, є сервери в Україні, Німеччині, Нідерландах і Фінляндії. Можна орендувати VPS або DS сервер в іншій країні і зберігати бекапи на ньому.

Також для бекапів можна використовувати файлове сховище від Cityhost. Це окрема послуга, яка відрізняється від оренди серверів і призначена саме для зберігання даних. Вона не має потужностей для здійснення обчислювальних операцій, тому коштує значно дешевше, ніж сервер. Сховище файлів надає великі обсяги дискового простору (від 1 до 20 Терабайтів) та цілком підходить під зберігання навіть дуже великих резервних копій та багатьох бекапів за минулі періоди. Ви можете налаштувати автоматичне зберігання бекапів з віртуальних серверів або плагінів WordPress на сховище — воно має для цього весь потрібний інструментарій.

Снапшоти – корисне доповнення до класичних бекапів

Якщо ви орендуєте VDS сервер, то зверніть увагу на безкоштовну функцію снапшотів у панелі керування. 

Що таке снапшоти та як їх використовувати

Снапшоти (snapshots) – це знімки стану віртуального сервера на певний момент часу для подальшого відновлення. На відміну від стандартних резервних копій, подібні знімки здатні захоплювати лише конкретний стан системи в певний момент часу та використовуватися для швидкого його відновлення. Тобто зроблена копія не врятує при повному знищені інформації, але дозволить повернутися в збережену точку та виправити помилки.

Для клієнтів Cityhost снапшоти є зручною підстраховкою. Ви можете робити резервне копіювання з певною періодичністю вищеописаними способами, а snapshots використовувати для експериментів. Наприклад, зробити знімок системи, протестувати нове програмне забезпечення, а потім вирішити, залишати нововведення або моментально повернутися до стартової точки. Більше ви можете прочитати в нашій статті про те, як працюють снапшоти.


Міжнародний день резервного копіювання — це дійсно важлива дата, яка нагадує про необхідність відповідально ставитися до даних. На жаль, багато людей припускається банальних помилок — найчастіше це відсутність регулярного створення резервних копій або їхнього збереження лише в одному місці, через що стикається з неможливістю відновити важливу інформацію. Саме тому прямо зараз приділіть час своїй стратегії бекапів, обравши найкращі способи створення та виконавши базове налаштування, щоб мати змогу швидко та легко відновити сайт навіть в найскладніших випадках.

Оренда виділеного сервера з безкоштовними 50 Гб дискового простору


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.