CityHost.UA
Допомога і підтримка

Снапшоти: що це таке і навіщо вони потрібні?

 10070
17.09.2021
article

 

 

Чому так важливо робити резервні копії даних

Втрата даних — страшний сон всіх, хто працює в IT-сфері або користується її послугами. Випадкове видалення файлів або збій системи можуть знищити важливу інформацію і спричинити грандіозні збитки.

Для запобігання таких ситуацій була розроблена можливість резервного збереження цифрових даних для подальшого відновлення. Це схоже на автосейв у грі: якщо героя «вбили», можна повернутися в минуле і все виправити.

Коли може відбутися втрата або деструктуризація даних? Спектр причин широкий — від землетрусу до неуважності співробітника.

  • Технічні ушкодження.
  • Збої ПО.
  • Помилки працівників.
  • Віруси і хакерські атаки.
  • Форс-мажорні обставини (пожежа, пограбування).
  • Стихійні лиха.

Як бачите, існує багато чинників, які не піддаються контролю. Тому збереження копій важливої ​​інформації — необхідна практика для будь-якого фахівця сфери IT.

У цій статті ми розповімо, що таке снапшот сервера, як працює snapshot і як його зробити.

Що таке снапшот і чим він відрізняється від бекапа

Снапшот — знімок файлової системи, який фіксує її стан.

Щоб краще зрозуміти технологію, спочатку потрібно дізнатися про ще один спосіб збереження даних — бекап (backup з англійської — резервна копія, дублювання). Він дозволяє копіювати всі дані в повному обсязі. Копія інформації зберігається на альтернативному носії, якщо основний пристрій вийде з ладу. Коли ви зберігаєте папку з фотографіями на комп'ютері, флешці та у хмарному сховищі — це і є бекап.

Але у бекапа є свої недоліки. Це трудомісткий процес, який займає час. Поки файли копіюються, на сервері можуть відбутися зміни — наприклад, один з користувачів перемістить файл або створить новий розділ. У бекапі ще немає цих процесів, а в системі на декілька секунд пізніше — вже є.

Тому назріла необхідність створити технологію не такого глобального, але більш швидкого резервного копіювання.

Снапшоти (за іншою версією вимови — снепшоти) створені для того, щоб моментально зберігати відомості про стан віртуального сервера і при необхідності легко «відкотити» його до потрібного моменту часу.

Багато хто плутає снапшот з бекапом, адже у цих двох способів одна мета. Але в основі їх роботи лежить різний принцип.

Відмінності між Backup і Snapshot

backup

снапшот

використовується для збереження будь-яких видів даних — файлів, папок, коду, системи, розділів диска

використовується в роботі з віртуальними машинами, фіксує тільки поточний стан

зберігається на сторонній носій

зберігається поряд з вихідними даними

вимагає багато ресурсів і часу, уповільнює процеси системи

робиться за пару секунд, мінімально впливає на роботу системи

робиться тільки на ввімкненій апаратурі

можна робити, якщо машина вимкнена

може зберігатися тривалий час

зберігається недовго і автоматично видаляється

має великий розмір

компактний і легкий

одна версія зберігається в кількох примірниках на різних носіях

на основному диску можуть зберігатися кілька снапшотів, сформованих у хронологічний ланцюжок

 

Не можна сказати, що якийсь із цих способів кращий або гірший. Вибір технології резервного копіювання залежить від поставленої задачі.

Яка інформація міститься в снапшотах

Снапшоти фіксують стан віртуальної машини, її дисків та вмісту.

Вони зберігають не файли, а їх розташування, виконані користувачем або адміністратором дії та іншу подібну інформацію. Наприклад, якщо файл переміщений з папки А в папку Б або видалений — подія фіксується. А ось сам файл не зберігається.

Снапшот — не повноцінна копія, вона не врятує, якщо інформація була повністю знищена. А ось повернутися і виправити помилки — це якраз те, для чого він створений.

Як працює снапшот

Коли запускається снапшот, всі подальші зміни вносяться вже не на основний диск, а до нового файлу. Щоб повернутися до попереднього стану, достатньо видалити цей файл. Якщо зміни пройшли вдало, нічого робити не потрібно — інформація автоматично перезапишеться на основний диск, а сам снапшот видалиться.

Снапшоти працюють в автоматичному режимі на віртуальних серверах і в операційних системах, роблячи знімок через певні проміжки часу. Оптимально — раз на добу. Цю опцію можна регулювати. Оскільки снапшоти все ж займають місце, їх не зберігають вічно, а періодично видаляють.

Снапшот можна запускати вручну, якщо планується оновлення або перенастроювання системи. У користувальницькому середовищі цю технологію активно застосовують ті, у кого на комп'ютері встановлений Linux. Оскільки у цій операційки відкритий код, її можна налаштовувати під себе за допомогою команд в терміналі. Але раптом щось піде не так? Досить просто запустити снапшот і спокійно експериментувати.

Кожна компанія налаштовує і використовує снапшоти залежно від специфіки своєї роботи, технічних ресурсів і потреб клієнтів. Тому кількість снапшотів, їх розмір і термін життя може відрізнятися.

Снапшоти на Cityhost.ua

У Cityhost.ua технологія снапшотів використовується, щоб у клієнта була можливість відновити дані, які були актуальні на момент створення знімка в разі оновлень, деплоя, виправлень і / або внесення будь-яких змін на віртуальному сервері.

В панелі управління існують спеціальні розділи, що дозволяють запустити снапшот вручну і відновити стан машини до його запуску. Це зручно для клієнтів, коли вони вносять зміни на сайт, налаштовують свій хостинг або виконують інші роботи.

  1. Термін життя (зберігання) снапшотів — 24 години.

  2. Максимальний обсяг файлу — 10 гігабайт.

  3. Можливе існування лише однієї актуальної копії точки відновлення.

Детальніше про те, як працювати зі снапшотами, ви можете дізнатися з відеоролика.

Снапшоти підходять для підстраховки під час роботи з віртуальними машинами — без них кожна помилка або несправність перетворювалися б на катастрофу. Завдяки цій технології можна сміливо вносити зміни до системи, тестувати програмне забезпечення, пробувати нові способи роботи і не боятися експериментів.

Про те, як використовувати снапшоти в Cityhost читайте в розділі підтримка: Як використовувати знімки поточного стану VPS.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: