CityHost.UA
Допомога і підтримка

Календар айтівця — свята і важливі дати з IT-галузі

 4487
13.12.2023
article

Свято — це можливість віддати певній події шану та усвідомити її значущість. Кожному відомі класичні свята, як-от Різдво Христове, Новий рік, Великдень, День Незалежності України та інші. Однак мало людей знає про важливі дати в IT-галузі, хоча вона відіграє величезну роль в сучасному світі. Команда Cityhost вирішила допомогти виправити цю помилку, створивши зручний «Календар айтівця», який допоможе краще зрозуміти сферу інформаційних технологій.

Січень

1 січня — День народження Інтернету. Саме в цей день 1983 року протокол мережі ARPANET був змінений з NCP на TCP/IP. Цей перехід визначив сучасну архітектуру Інтернету, дозволив створити міцний фундамент для подальшого розвитку мережі.

7 січня — Міжнародний день програміста. Ми постійно стикаємося з плодами праці програмістів, адже практично кожен електронний пристрій (від пульта ДУ до промислових верстатів з програмним управлінням) свого часу пройшов через руки цих фахівців.

23 січня — випуск першої публічної версії Java. Офіційний анонс мови програмування Java відбувся 23 травня 1995 року на конференції SunWorld, а її перша публічна версія (JDK 1.0) була випущена 23 січня 1996 року. Вона активно використовується в розробці веб-додатків, мобільних додатків, вбудованих систем та інших областях програмування.

24 січня — поява перших комп'ютерів «Макінтош» (Macintosh, Mac). В цей день 1984 року засновник Apple Стів Джобс провів велику презентацію, на якій представив перший комерційно успішний персональний комп'ютер. В ньому використовувалися графічний інтерфейс користувача та миша, замість стандартного на той час командного рядка.

Перший Макінтош

Перший «Макінтош» 

28 січня — Міжнародний день захисту персональних даних. Саме 28 січня 1981 року була підписана Конвенція Ради Європи «Про захист осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних». Документ закріпив найважливіші принципи, а саме законність та безпеку отримання, зберігання й обробки даних користувачів.

Читайте також: Винаходи українців в IT-галузі

Лютий

4 лютого — День народження Facebook. У 2004 році Фейсбук почав працювати як платформа для студентів деяких університетів США, а сьогодні він є найбільшою соціальною мережею у світі (станом на березень 2023 року ним користується 2.94 млрд людей). 

Радимо в цей день запастись попкорном, та подивитися фільм про створення Facebook — «Соціальна мережа».

6 лютого — День безпечного Інтернету. У 2004 році організації Insafe та INHOPE разом з Європейською комісією запровадили Safer Internet Day з метою підвищити обізнаність щодо безпеки в онлайн-середовищі.

15 лютого — День народження Ніклауса Вірта. У 1970 році цей відомий швейцарський програміст створив мову Паскаль, яка відіграла важливу роль у розвитку програмування.

Ніклаус Вірт

20 лютого — випуск Python. Хоча розробляти мову програмування почали в кінці 1980-х років, її першу версію випустили тільки 20 лютого 1991 року. Гвідо ван Россум багато років працював над створенням «Пайтон»… і не дарма, адже нині вона використовується в розробці веб-додатків, наукових обчисленнях, штучному інтелекті, аналізі даних та інших областях.

24 лютого — День народження Стіва Джобса. У цей день 1955 року народився співзасновник однієї з найуспішніших технологічних компаній Apple Inc. І саме йому хочеться подякувати за інновації (iPhone, iPod, iPad, MacBook), які змінили та продовжують змінювати світ.

28 лютого — в США запатентовано мережевий кабель (1956 рік). Це дозволило об'єднувати декілька комп'ютерів у локальну мережу, вирішивши проблему передачі інформації між ними.  

VPS сервер

Березень

14 березня — Міжнародний день числа «Пі» (3,1415926 ...). Число π (пі) — це математична константа, яка представляє відношення довжини кола до його діаметра в евклідовому просторі. Цього дня можете подарувати своєму колезі (другу, знайомому) тематичний пиріг, вирішити кілька головоломок або просто надіслати милу картинку.

31 березня — Всесвітній день резервного копіювання. Гарне нагадування про важливість захисту даних і забезпечення безпеки систем та комп’ютерів. А відзначати його почали у 2011 році, коли користувач на Reddit написав про втрату жорсткого диска та побажав, щоб хтось нагадав йому про важливість створення резервних копій даних.

Квітень

4 квітня — День веб-майстра. Цей спеціаліст відповідальний за ведення одного або декількох інтернет-проектів. Одні веб-майстри самостійно роблять всю роботу (розробляють та налаштовують сайт, створюють та розміщують контент, вирішують проблеми), а інші — керують командою.

Дата обрана не випадково, адже вона нагадує розповсюджену помилку 404 (Not Found), яка з'являється, якщо на сервері не має відповідної сторінки.

4 квітня — Міжнародний день Інтернету. Метою цього свята є нагадати про можливості нових технологій та їхню важливість у нашому повсякденному житті. А покровителем системи об’єднаних комп’ютерних мереж є Ісидор Севільський, який створив першу в історії енциклопедію «Етимологія».

4 квітня — Річниця заснування Microsoft. Компанія Microsoft була офіційно заснована Біллом Гейтсом і Полом Алленом 4 квітня 1975 року в місті Альбукерке, Нью-Мексико. Компанія мала називатися «Аллен і Гейтс», але пізніше назву змінили на вже звичний «Майкрософт».

26 квітня — Всесвітній день інтелектуальної власності. Метою свята є підкреслити роль інтелектуальної власності в заохоченні інновацій та творчості.

Травень

1 травня — День перезавантаження таблиці стилів. У 2006 році тисячі веб-майстрів привели свої інтернет-проекти відповідно до нових стандартів CSS.

2 травня — Всесвітній день паролів. Хоча ми постійно забуваємо паролі, але саме вони дозволяють нам захистити найважливішу інформацію, будь то фінанси, медичні дані або цікаві фото та відео, які не дай боже хтось побачить. Ми радимо постійно перевіряти та оновлювати паролі, і цей день — чудова нагода впевнитися в надійному захисті своєї інформації.

14 травня — День народження Марка Цукерберга. Він є не тільки відомим програмістом, «батьком Facebook» та засновником компанії Meta, а й однією з найщедріших людей у світі. Марк Цукерберг навіть підписав «Клятву дарування», тобто заприсягся протягом життя пожертвувати 50% свого статку на благодійність.

17 травня — Всесвітній день телекомунікацій та інформаційного суспільства. Він підкреслює важливість інформаційних і комунікаційних технологій та їхню роль у досягненні цілей сталого розвитку ООН.

Червень

8 червня — День народження Тіма Бернерса-Лі. Він є відомим британським спеціалістом з інформатики, який створив протокол HTTP, мову HTML, ідентифікатори URI. І саме Бернерс-Лі у 1989 році запропонував проект World Wide Web («Всесвітня павутина»).

8 червня — Всесвітній день IPv6 (англ. World IPv6 Day). У цей день у 2011 році інтернет-провайдери та компанії, пов’язані з розміщенням інформації в мережі, провели тестування нового мережевого протоколу. Протягом доби вони надавали доступ по обох протоколах одночасно — вже існуючому IPv4 та новому IPv6. Через рік новий протокол уже був запущений для масового використання. Потреба в його впровадженні виникла тому, що в IPv4, який був запущений ще у 1980-х роках, закінчувалися адреси. До речі, всі старі сайти, розміщені на DNS Cityhost, доступні одночасно по двох протоколах, а нові вже отримують адресу IPv6.

23 червня — День народження Вінтона Серфа. Він є одним із розробників протоколів TCP/IP, тому саме Вінтона Серфа часто називають батьком Інтернету.

Вінтон Серф

Вінтон Серф

Читайте також: Як інтернет змінив світ: ТОП-10 звичних речей та явищ, яких могло не бути

Липень

9 липня — День народження Марка Андреессена. Цей американський інженер-програміст є співавтором одного з найперших веб-браузерів Mosaic та співзасновником Netscape.

11 липня — День народження американського підприємця українського походження Максиміліана Левчина. Він є співзасновником та головним інженером платіжної системи PayPal, віце-президентом з розробки в компанії Google.

26 липня — День системного адміністратора. Сисадмін — це саме та людина, до якої звертаються усі працівники компанії, коли виникають проблеми з комп'ютерною технікою або програмним забезпеченням. На жаль більшість згадує про цих важливих працівників тільки в екстрених випадках, хоча саме вони роблять все можливе, щоб проблем було якомога менше. Тому знайдіть трохи часу та подякуйте своєму системному адміністратору (і не обов'язково чекати 26 липня!).

31 липня — День скасування Федеральним судом Нью-Йорка законодавчого акту, який обмежує свободу слова в Інтернеті.

Серпень

6 серпня — поява першої веб-сторінки в Інтернеті. Саме цього дня 1991 року на комп'ютері NeXT була створена перша у світі веб-сторінка на чистому HTML — https://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html. Після того почали з'являтися інші сайти на наукову тематику, а з 1993 року — проекти іншої спрямованості, як от фінансовий портал Bloomberg.com, гумористичний сайт Doctor Funny та інші.

24 серпня — річниця запуску Windows 95. Перша система з сімейства 9х була випущена у виробництво ще 15 серпня, але загальнодоступною стала саме 24 серпня 1995 року. У великій рекламній кампанії були представлені численні функції, враховуючи панель завдань та кнопку «Пуск».

Вересень

1 вересня — День народження Cityhost. Саме в день знань був запущений перший сайт cityhost.com.ua, і ми розпочали продавати хостинг та реєструвати домени. Ми починали як невелика компанія з серверами тільки в нашій країні, а зараз входимо до ТОП-5 провайдерів України, обслуговуємо понад 50 000 клієнтів, а наші сервери розміщені у чотирьох країнах (Україна, Німеччина, Нідерланди, Фінляндія).

9 вересня — День народження Денніса Рітчі. Цей американський вчений-інформатик відомий тим, що створив мову програмування С, працював над створенням операційних систем Multics та UNIX.

9 вересня — День тестувальника. 9 вересня 1947 року в електромагнітне реле залетіла міль, через що техніка перестала працювати. Оператори витягнули метелика, а на машині написали «First actual case of bug being found» («Перший випадок в практиці, коли був виявлений жук»). Так і почали використовувати слово «баг» в значенні «помилка», а процес виявлення та усунення причин збою в роботі комп'ютера назвали дебагінг (debugging, тобто «позбавлення від жуків»).

Найперший баг-репорт

Найперший баг-репорт

27 вересня — День народження Google. Назва «Гугл» з'явилася, коли Сергій Брін неправильно записав математичний термін «googol» (гугол) — «десять у сотому степені».

28 вересня — Міжнародний день права знати. Щорічне нагадування про право кожної людини шукати, отримувати та поширювати інформацію.

купити хостинг

Жовтень

4 жовтня — створення Центру нагляду та контролю за злочинністю в Інтернеті. Його основною метою є виявлення результатів діяльності хакерів в мережі, оперативне сповіщення банківських установ та фінансових інститутів про наявність хакерської загрози.

8 жовтня — День Ади Лавлейс. Щорічно у другий вівторок жовтня святкують Ada Lovelace Day, присвячений жінкам, які займаються наукою, технологіями та математикою. Британський математик Ада Лавлейс відома тим, що в 19 столітті створила першу в світі програму.

21 жовтня — День очищення віртуального робочого столу на комп'ютері. Його започаткував Музей персональних комп'ютерів в Брентфорді (Онтаріо, Канада), щоб мотивувати користувачів підтримувати чистоту ПК та ноутбука.

22 жовтня — Міжнародний день Caps Lock. Відзначається з 2000 року за ініціативою Дерека Арнольда, який вважає подібний стиль написання неприпустимим для вираження своїх думок в мережі. Дійсно гарне нагадування, що НЕ ПОТРІБНО ЗЛОВЖИВАТИ CAPS LOCK, АДЖЕ БАГАТЬОХ ЛЮДЕЙ ЦЕ СИЛЬНО ДРАТУЄ!

28 жовтня — День народження Білла Гейтса. Засновник компанії Microsoft є однією з найбагатших людей світу (статок — понад 120 млрд доларів) та відомим філантропом (заснував найбільший у світі благодійний фонд — Bill & Melinda Gates Foundation).

29 жовтня — День Інтернету. Так-так, ще один! Це важлива дата, тому що саме 29 жовтня 1969 році через мережу ARPANET було надіслано перше електронне повідомлення.

Читайте також: ТОП-11 художніх фільмів про цифрові технології та програмування

Листопад

12 листопада — офіційно відкрито українську пошукову систему МЕТА (1998 рік). Сервер надав Харківський державний політехнічний університет. Пошуковик настільки швидко ставав популярним, що у травні 2000 року сервер довелося перемістити до Києва.

30 листопада — Міжнародний день захисту інформації. Computer Security Day почали відзначати з 1988 року, коли було зафіксовано першу масову епідемію хробака (програми, яка шкодить мережі, наприклад, споживає пропускну здатність). В той рік «Хробак Моріса» паралізував роботу 6 000 тисяч інтернет-вузлів в Америці.

Грудень

1 грудня — делеговано Національний домен верхнього рівня «.ua». Він спочатку використовувався неофіційно, але саме 1 грудня 1992 року домен було офіційно делеговано Україні, з чого і почався відлік історії українського сегмента Інтернет.

3 грудня — Всесвітній день комп'ютерної графіки. Його святкують з 1998 року за ініціативи американської компанії Alias.

Ray casting, один із методів рендерингу в комп'ютерній графіці

Ray casting, один із методів рендерингу в комп'ютерній графіці

4 грудня — випуск JavaScript. Саме 4 грудня 1995 року Бренданом Ейхом була створена та введена у версії браузера Netscape Navigator 2.0 мова програмування JavaScript. Він активно використовується для розробки клієнтських інтерфейсів веб-додатків і, завдяки Node.js та іншим платформам, на бекенді. Це робить її однієї з найпопулярніших мов програмування для веб-розробки.

8 грудня — випуск PHP. Цього дня 1995 року Расмус Лердорф випустив першу версію серверної мови програмування PHP. Вона використовується для створення динамічних веб-сайтів, обробки форм, взаємодії з базами даних та інших завдань серверної розробки.

15 грудня — випущено один із перших веб-браузерів Netscape Navigator. Він був розроблений в 1994 році, а пізніше став основою для створення відомого браузера Mozilla Firefox.

***

Ми створили календар айтівця з метою допомогти дізнатися більше про IT-галузь, нагадати про важливі відкриття та людей, які мали неймовірний вплив на історію. Звичайно, не потрібно влаштовувати велике святкування на кожну вказану дату (хоча ніхто не забороняє цього робити). 

Однак приділити трохи часу та дізнатися, наприклад, про історію українського сегмента Інтернет, життя відомого розробника або особливості IT-професії, ніколи не завадить. Адже сфера інформаційних технологій не тільки полегшила наші щоденні справи, а й сприяла неймовірному розвитку суспільства.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.