CityHost.UA
Допомога і підтримка

Огляд закордонних бірж фрілансу: Upwork, Freelancer, Fiverr

 21416
08.04.2022
article

Багато українських фрілансерів знаходять замовників на іноземних біржах. В Україні є хороші майданчики, але чому б не розширити географію? Донедавна наші копірайтери, розробники, дизайнери та інші фахівці часто обирали російські сервіси просто тому, що знають російську мову. Ті ж, хто володів англійською, відкрили для себе західні сервіси, які пропонують вищі ціни, ширші перспективи та можливість працювати із всесвітньо відомими компаніями. 

Нині співпраця із західними біржами фрілансу ще більш актуальна з огляду на агресивну та одкровенно людожерську поведінку росії щодо нашої країни. Ми розкажемо про три найпотужніших платформи, з якими ви, можливо, захочете попрацювати в майбутньому як замовник або як виконавець. 

 

 

Upwork

Upwork — американська біржа фрілансу, заснована у 2014 році. Розробники не стали розпорошувати увагу на багато локалізацій, тому мова сервісу тільки одна, міжнародна — англійська. 

Це одна з найбільших та найвідоміших платформ фрілансерів в усьому світі, на якій працедавці та спеціалісти знаходять одне одного, щоб створювати унікальні проекти. Особливістю сервісу є те, що він заохочує довготривалу співпрацю замовника та виконавця. 

На Upwork фрілансер може знайти замовлення у більше ніж 70 категоріях, розташованих у каталозі в алфавітному порядку. Тут є розробка програмного забезпечення, дизайн всього-на-світі, юридичний консалтинг, 3D-моделювання і навіть запити на роботу акторів, бізнес-тренерів чи аудіоредакторів. На майданчику представлено все різноманіття віддаленої роботи.

Для роботи на біржі потрібно створити акаунт, обравши або профіль клієнта (замовника), або фрілансера. З України більшість користувачів реєструються як виконавці, тому розглянемо докладніше цю опцію.

Під час оформлення облікового запису потрібно вказати свої вміння, досвід роботи та види замовлень, які вам підходять (наприклад, адміністрування сервера або розробка сайту на OpenCart). Зважайте, що профіль потрібно заповнювати англійською мовою та вказувати лише реальні дані. Модератори перевірять вашу реєстрацію та можуть попросити підтвердити особистість за допомогою документів. 

Важливо створити якісний опис своїх пропозицій для працедавця, завантажити хорошу фотографію та продемонструвати портфоліо. Обліковий запис має бути заповнений максимально в усіх пунктах — це істотно впливає на рішення замовника.

На платформі дуже сувора модерація, тому профіль можуть не допустити до роботи або заблокувати через порушення. Завдяки цьому компанія утримує високий рівень якості. 

З часом в акаунті з’явиться історія вашої роботи, відгуки та оцінки замовників. 

Шукаючи замовлення, фрілансер залишає свої пропозиції під офферами клієнтів, сплачуючи невелику суму за кожну заявку. 

Один з істотних плюсів біржі — безпечна оплата. Як тільки замовник обирає виконавця, оплата бронюється системою. По факту, клієнт оплачує роботу наперед. Але фрілансер отримає ці кошти тільки після того, як завершить замовлення і заявник його прийме. Під час передачі платежу Upwork забирає частину у вигляді комісії. 

Комісія має гнучкий характер і залежить від розміру суми замовлення та від довготривалості співпраці з фрілансером — чим триваліше партнерство, тим нижчий відсоток комісії. 

Щодо виводу коштів — наразі фрілансери з України найчастіше користуються Payoneer, де комісія за виведення коштів складає 1$, а сервіс має власні платіжні картки. Інші оголошені варіанти насправді не працюють або не всім підходять. PayPal нині здійснює для українців тільки платежі між приватними особами і анонсує додавання функціоналу для бізнесу в майбутньому (будемо чекати). А прямий вивід грошей на банківський рахунок ФОП передбачає проходження валютного контролю та комісію в 30$, тому зручний тільки для підприємств з великим обігом коштів.   

Upwork — зручна міжнародна біржа, на якій може знайти роботу будь-який спеціаліст. Доведеться докласти зусиль, щоб створити репутацію для профілю, тому в перші місяці ви не будете «хапати зірок із неба». До того ж через велику кількість фрілансерів може бути складно отримати перші замовлення, адже клієнти охочіше обирають працівників із досвідом та відгуками. Але пройшовши першу смугу перешкод, ви зможете вийти на абсолютно новий рівень роботи і доходів. 

Freelancer

Freelancer — австралійська фріланс-біржа, яка працює на ринку з 2004 року. На відміну від Upwork, має багато мовних версій, і навіть українську (правда, частина інтерфейса все ж залишається англійською). На цьому сервісі зареєстровано понад 50 мільйонів користувачів. 

Проекти розміщуються у грандіозній кількості категорій — їх на сайті аж 1800. Втім, споживачі часто характеризують цей фактор як негативний, адже в такому каталозі складно розібратися. 

Процедура реєстрації та отримання замовлення схожа на Upwork — фрілансер створює профіль, заповнює його інформацією та розпочинає шукати роботу, залишаючи заявки під пропозиціями від клієнтів. 

Із переваг — можливість для виконавців шукати роботу по мовних категоріях, а для працедавців — знаходити фрілансерів по регіонах. 

Клієнти можуть викладати на конкурс не лише проекти — існує ще й система тендерів. Тобто працедавець відкриває конкурс на необхідну тему, а фрілансери подають вже готові роботи, серед яких замовник вибирає найкращу. Також можна вибрати і найняти конкретного фрілансера, не створюючи конкурсної заявки.  

Ще одна цікава особливість — вітрина, у якій представлені кращі проекти фрілансерів за різними категоріями. 

Комісія на Freelancer із працедавців стягується в розмірі 3% або 3$ від замовлення з фіксованою сумою. Якщо ж проект має кілька етапів або виконавець працює погодинно, стягується комісія в розмірі 3% з кожної оплати. Комісія для фрілансерів становить 10% або 5$ відповідно, або 10% від кожного траншу за погодинну роботу. 

Для виконавців є дуже цікава програма лояльності — якщо фрілансер приводить на біржу замовника за своїм реферальним посиланням, то надалі на всі замовлення від цього клієнта встановлюється комісія 0%. 

Також є фіксовані тарифи на різні можливості — складання фрілансером іспиту, публікація від замовника проектів з привілейованими позначками («Обраний», «Терміновий» тощо), підписання договору про нерозголошення інформації і таке інше.

Зняти зароблені кошти в Україні можна через Payoneer. 

По своєму функціоналу Freelancer доволі схожий Upwork, так само як і за прозорістю контролю за виконанням роботи і проведенням платежів. Вибір між цими двома платформами — справа суто індивідуального смаку.

Fiverr

Fiverr — ізраїльська платформа для фрілансерів, яка працює з 2010 року. Вона концептуально відрізняється від двох попередніх сервісів, тому що на початку свого існування мала доволі своєрідну ідею: продавати будь-які послуги по 5$. Тобто якщо той же Upwork більше спрямований на пошук тривалої співпраці з інтернет-фрілансерами (розробниками, копірайтерами, дизайнерами), а інші категорії додаються по мірі необхідності, то з Fiverr історія діаметрально протилежна. Це платформа для невеликих замовлень будь-якого характеру (звісно, в межах моралі та кримінального кодексу).

Наприклад, тут можно замовити генеалогічне дослідження, скласти план мандрівки і навіть організувати побачення в будь-якій країні, або замовити відео з розпаковки посилок. 

Схема пошуку роботи також інша. Фрілансери викладають свої пропозиції і портфоліо, а замовники шукають серед них виконавців. Тобто ніякого моніторингу заявок. 

Стандартна оплата за послугу (яка має назву «гіг») так і залишається 5$. Така ціна може здатися виконавцю не дуже цікавою на перший погляд, але не поспішайте розчаровуватися. Це скоріше дань традиції, оскільки звичайна ставка включає лише найпростіший пакет, якого часто недостатньо замовнику. Тому в кожного фрілансера є цілий набір додаткових пропозицій. Наприклад, ви дійсно можете замовити запис пісні за 5$, але робота над ним триватиме тільки 1 день, довжина треку становитиме лише хвилину, та ще і без прав комерційного використання. А от повноцінна робота над піснею тривалістю до 5 хвилин, на яку фрілансер витратить 2 дні й передасть вам права на комерційне відтворення — це вже 50$. Найширший пакет Premium більше схожий на те, чого зазвичай хочуть клієнти, тому основна робота відбувається саме на цьому тарифі. 

І для клієнтів, і для фрілансерів цінова політика зручна тим, о всі «гіги» зазвичай мають одні і ті ж ціни, моделюється тільки комплект послуг, які входять в кожний тариф.  

Комісія від біржі також фіксована — 20%. 

На сайті є кілька мовних версій, але вони всі стосуються країн західної Європи. Для нас найбільш зрозумілою буде англійська. 

Вивід коштів для України подібний до Upwork, тільки замість Payoneer пропонується Fiverr Revenue Card. По факту це те ж саме, бо карта розроблена спільно з Payoneer і до неї прив’язується відповідний акаунт.

Fiverr істотно відрізняється від інших бірж і буде цікавий тим, хто пропонує нестандартні послуги та не хоче заморочуватися над пошуком замовлень. 

***

Три згадані біржі пропонують якісні посередницькі послуги між працедавцями і фрілансерами, вони дбають про захист сторін у правовому полі та гарантують безпечну оплату. 

Читайте також: «Договір на створення сайту – як убезпечити себе під час розробки»

Здійснюючи вибір, покладайтеся на тонкощі специфіки платформи, які підійдуть особисто вам, залежно від професії та навичок. 


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.