CityHost.UA
Допомога і підтримка

ТОП-11 цікавих українських сайтів та блогів про IT-галузь

 5409
01.05.2023
article

 

  1. AIN.UA

  2. DOU.UA

  3. MC.today

  4. SPEKA

  5. Happy Monday

  6. DEV.UA

  7. IT Ukraine

  8. Hillel

  9. Wezom

  10. Beetroot

  11. ITExpert

 

Блоги — це розділи для публікації корисної та актуальної інформації, що створюються окремими людьми чи компаніями. Їхня важлива особливість — те, що в блоги постійно додаються нові записи, тож читачі мають доступ до найсвіжіших новин, експертних думок та аналітики. 

Блог може бути на будь-яку тематику, тому ІТ-сферу блогінг, звісно, не оминув. Новини світу інформаційних технологій, найактуальніші колаборації, вакансії, експертиза та аналіз різних сфер ІТ — це те, на що найчастіше звертають увагу спеціалісти галузі.

Кожна компанія пише про те, що найближе до її галузі діяльності — наприклад, ми як хостинг-провайдер здебільшого розповідаємо, як працюють VPS-сервери та dedicated server, як вибрати домен чи хостинг та як успішно просувати сайти. Тож логічно, що в пошуці експертної інформації в галузі найкраще звертатися до блогів компаній, які постачають відповідний продукт. 

Поруч існують і цілі медіаресурси, присвячені різним темам ІТ-світу. В той час як блоги є скоріше локальним майданчиком для розповсюдження ідей та досвіду певної компанії, спеціальні сайти охоплюють більше тем і цілеспрямовано працюють на максимально широку аудиторію. 

Формуючи пул джерел, з яких можна черпати корисну інформацію, найкраще послуговуватися обома видами платформ. 

Тож ми вирішили зробити огляд найпопулярніших сайтів і блогів України у цій сфері, аби ви могли обрати свої улюблені та слідкувати за новими статтями на них.

AIN.UA

AIN.UA — популярний український онлайн-журнал про ІТ-бізнес, стартапи, технології та підприємництво. З 1999 року тут публікуються цікаві новини та авторські історії. Найсвіжіше про інвестиції, вакансії та зарплати на ринку ІТ і не лише, а також блоги відомих бізнесів та проєктів — це все на AIN.

Зокрема, серед блогів компаній ви знайдете статті Molfar, Tecchia, ДТЕК, SoftServe, Fozzy, Huawei та інших. Найпопулярніші теми — новини компаній і технологій, зміни через війну в Україні, ситуація на ринку праці, можливості в ІТ, експертиза тощо.

it статті на AIN.UA

Окремої уваги заслуговує сервіс Recruitika, де можна анонімно знайти роботу або рекрутер може підшукати собі кандидата на вакансію. Тут же можна переглянути базу компаній, почитати відгуки про роботодавців у сфері ІТ, побачити фото і згадки у ЗМІ тощо. Цікавим є те, що рекрутери можуть отримувати дуже непогані грошові бонуси за найм кандидатів через цей сервіс. Це гарний стимул до якісної роботи, чи не так?

Читайте також: Від «дякую» до $2 мільйонів — скільки можна заробити на bug-bounty

DOU.UA

Одна з найстаріших та найбільших платформ для українських розробників — DOU.UA, яка існує з 2005 року, налічує понад 600 тисяч зареєстрованих користувачів і 300-350 тисяч щоденних переглядів сайту. 

робота в айті та новини про технології на DOU.UA

Це платформа з багатьма розділами, яка допомагає айтівцям спілкуватися між собою у розділі «Форум», шукати роботу в розділі «Вакансії», читати аналітику, статті та інтерв’ю в стрічці. На сайті також є ТОП компаній, відгуки на працедавців, календар подій, дослідження зарплат і багато іншої цікавої інформації. Нещодавно на сайті з’явився блок під назвою «Military-tech», присвячений IT-організаціям, які створюють продукт для воєнних потреб. Тут представлені різні проекти, серед яких є потужні компанії та зовсім молоді стартапи, які навіть не пропонують зарплати, а тільки досвід і участь у цікавій розробці, спрямованій на підтримку армії. Будь-який спеціаліст при бажанні може долучитися до цих ініціатив. 

MC.today

MC.today — це онлайн-видання про інноваційний бізнес, розвиток і стиль життя. Нам сподобались детально описані цінності редакції: журналістська етика, структурованість та ретельна вичитка текстів, постійний розвиток і максимальна повага до читача й партнерів. Це підкуповує, і, найголовніше, перелічені цінності справді читаються між рядків кожної статті на сайті.

новини it-технологій на MC.today

Блог MC.today розбитий на рубрики: ІТ, штучний інтелект, підприємництво, маркетинг, HR та інші. Серед постів у розділі ІТ найчастіше зустрічаються власні історії професіоналів, аналітика ринку, експертні думки, актуальні дослідження та розслідування, різноманітні цікавинки, поради та ідеї. Тексти написані легко та захопливо, є стиль та чітка логічна структура.

SPEKA

Молодий, стильний та абсолютно україномовний ІТ-блог, що вболіває за патріотичну атмосферу, розвиток українських ІТ-технологій та свободу думок. Звісно, у медіаресурсу є редакція, але тим, хто бажає висловитись на шпальтах SPEK’и, немає потреби надсилати листа із проханням опублікувати колонку. Все відбувається швидко й просто — через кнопку «Опублікувати» після реєстрації на сайті. 

статті про айті в Україні SPEKA

У меню зручно обрати розділ, що вас цікавить: новини, бізнес, крипта, штучний інтелект, лайфхаки тощо. Також є «тема місяця» і «палає» — найгарячіші та найбільш обговорювані теми. Найпопулярніші теги — новини ІТ в Україні та світі, бізнес, зброя, наука і космос. Загальне враження від сайту — інноваційність, суперактуальність та вільний обмін ідеями.

До речі, на цьому медіаресурсі є і наша стаття, присвячена дослідженню мови в українському інтернеті: Коли українці припинять гуглити російською? Як відмовитися від мови ворога онлайн.

Happy Monday

Happy Monday — платформа для пошуку роботи, з якою знайомі багато українців. Але проєкт вийшов далеко за межі звичайної дошки оголошень, ставши інформаційним майданчиком, на якому можна знайти не лише вакансії, а і список українських компаній і поради щодо працевлаштування, ефективності, розвитку навичок. 

робота і працевлаштування в it з Happy Monday

Платформа має журнал із кількома розділами, один з яких називається «Увійти в IT». В ньому зібрані поради здебільшого для тих, хто лише визначається з вибором або починає свій шлях у спеціальності. Описи професій, навчальні курси, огляди ситуації в окремих підгалузях, зарплати, AI-генератор вакансій і таке інше. Але не тільки цей розділ буде корисний для айтівців, а і загалом усі рубрики в «Журналі», адже в них є багато корисних порад щодо маркетингу, інструментарію, вивчення англійської тощо. 

Сайт пропонує також декілька спецпроєктів, що зосереджуються на потребах окремих вразливих категорій населення. Слід окремо звернути увагу на такі:

  • Дослідження зарплат (детальний аналіз заробітної платні у різних галузях економіки);

  • IT WAKE UP! (крута експертна оцінка різних напрямків роботи в ІТ для тих, хто лише збирається увійти у цю сферу);

  • Робота для ветерана є! (проєкт із працевлаштування ветеранів бойових дій);

  • Women For The Future (можливості для жінок — освіта, працевлаштування, перекваліфікація);

  • Твоя кар’єрна перемога (допомога у працевлаштуванні молоді, в тому числі ВПО).

Загалом, це корисний ресурс, який дає широкі теми, які можуть допомогти розвивати soft skills та тримати руку на пульсі айтішного ринку праці. 

DEV.UA

статті про it-технології на DEV.UA

Молодіжний і веселий сайт про можливості в ІТ доступною мовою. Тут є і довгі статті, і короткі замітки. Багато уваги приділяється вакансіям, аналізу ринку, розвитку навичок. Є безліч корисних рекомендацій молодшим спеціалістам щодо того, як скласти CV та пройти співбесіду, де вчитися онлайн та який напрямок для себе обрати і тому подібне. Особисті історії професіоналів — щирі та безпосередні, і, в той же час, ґрунтовні. У розділі “Гаряченьке” знайдете всі топові теми для обговорення — штучний інтелект, новини і скандали, війна в Україні, інвестиції тощо.

IT Ukraine

IT-Асоціація України — це найбільша ІТ-спільнота нашої держави, що об’єднує понад 80.000 спеціалістів. Її головне завдання — сталий розвиток галузі інформаційних технологій в Україні та захист юридичних, економічних, соціальних, освітніх, маркетингових інтересів її учасників.

сайт для it-спеціалістів IT Ukraine

У блогах Асоціації можна знайти актуальну та корисну інформацію про стан галузі під час війни, можливості для розвитку та змін, законодавство та оподаткування, NFT-технології, HR-проблематику та багато іншого.

Читайте також: Як самоорганізуватися на дистанційній роботі

Hillel

Комп’ютерна школа Hillel вже 10 років надає освітні послуги у сфері програмування, тестування, маркетингу, менеджменту та дизайну. Блог школи містить величезний масив різнобічної корисної інформації за такими темами, як Front-End, Back-End, GameDev, SoftSkills, тестування, ІТ для дітей, новини бізнесу та волонтерства, рекрутинг та працевлаштування й інші. Також тут є календар заходів з ІТ-тематики з їх детальним описом, а також навчальних курсів. Курси і заходи також можна відсортувати за темами, це значно спрощує пошук того, що може вас зацікавити.

it blog Hillel

Особливістю цих блогів є велика кількість відеоконтенту, зокрема, новини Hillel, нарізка виступів та промов видатних ІТ-персон, відео поради тощо.

Wezom

Проєкт Wezom — це про надання професійних послуг з розробки та просування web-продуктів і мобільних додатків. Блог компанії — насичений, захоплюючий, сучасний  і дуже розмаїтий. Тут і експертиза, і звіти за галузями, і глибока аналітика, і корисні поради, і розбір кейсів, і новини компаній.

блог про технології Wezom

Серед популярних тем блогу — SMM, PPC, маркетинг, дизайн, стартапи, копірайтинг, SEO, мобільні технології. Тексти — експертні, чіткі, докладні, логічні та сучасні. Приємне і нестандартне візуальне оформлення. Блог обіцяє щоденну дозу корисного контенту від спеціалістів Wezom, тож налаштовуйтесь на захопливе читання!

Beetroot

Beetroot Academy — шведсько-українська ІТ-школа, що вже 5 років допомагає людям опановувати ІТ-професії та розвиватись у цьому напрямку. 

блог про it-айті технології Beetroot

Проєкт робить ставку на значні та дуже конкретні соціальні зміни, зокрема, переймається працевлаштуванням жінок в ІТ, інтенсивним розвитком молоді, допомогою ВПО, децентралізацією ІТ-хабів.

Блог Beetroot Academy складається із кількох тем: інтерв’ю, історії студентів академії, поради щодо навчання та загальні теми (курси і стипендії, стажування і можливості, корисні поради).

Читайте також: Як зареєструвати ФОП для IT-фрілансерів та яку групу вибрати

ITExpert

Це сайт амбітної молодої рекрутингової агенції, що закохана у свою роботу.

 блог it компанії ITExpert 

Тематика постів у блозі розбита за темами:

  • HR та комунікація (тут і експертиза, і аналітика, і корисна інформація як для пошукачів роботи, так і для рекрутерів);

  • Інструменти та сорсинг (огляд практичних сучасних інструментів для рекрутерів);

  • Кар'єра (інструкції з пошуку роботи в ІТ та рекрутингу);

  • Кейси (розбір конкретних цікавих ситуацій, аналіз власного досвіду, приклади та огляди);

  • Новини (новин небагато; найбільше пишуть про зміни у галузі у зв’язку з війною).

В основному, це блог про технології та інструменти рекрутингу в ІТ, але можна взяти для себе й іншу корисну інформацію, зокрема щодо працевлаштування.

Сподіваємось, стаття допоможе вам підібрати для себе цікаві блоги та сайти про ІТ, а, можливо, й надихне на ведення власного. Все ж, ринок інформаційних технологій зростає попри війну, пандемію і кризу. Напрямків у галузі дуже багато, і вони надзвичайно різні за характером — від суто технічних до творчих. Зорієнтувати у такому розмаїтті, аби підштовхнути сконцентровано рухатись до своєї мрії, і покликані експертні блоги компаній чи окремих спеціалістів. ІТ статті — це особливий захоплюючий світ технологій, інновацій, інструментів. Тож приємної подорожі!


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.