CityHost.UA
Допомога і підтримка

Навіщо на сайті хлібні крихти

 4624
24.06.2019
article

Хлібні крихти (ХК, breadcrumbs) — це навігаційний ланцюжок, який показує, де зараз перебуває користувач сайту. Наприклад:

Головна > Навушники > Бездротові навушники — для інтернет-магазину;

Головна > Новини України > Новини Києва — для новинного порталу.

Коректно налаштовані ХК дають відвідувачеві сайту відповіді на такі три питання:

  1. Де я перебуваю відносно домашньої сторінки?
  2. Куди я можу потрапити з місця, у якому зараз перебуваю?
  3. Що я побачу на сторінках, на які можу потрапити через ХК?

Яку користь приносять breadcrumbs пошуковій оптимізації

  • Покращують юзабіліті — за допомогою хлібних крихт відвідувачі відразу чітко розуміють, де вони перебувають і як потрапити в той чи інший розділ або категорію.
  • Є способом внутрішньої перелінковки — у такий спосіб досягається правильний перерозподіл посилальної ваги і просуваються важливі сторінки.
  • Відображаються в результатах пошуку — коректно налаштовані ХК показуються у видачі пошукових систем замість повного URL і допомагають користувачам швидше зорієнтуватися, чи знайдуть вони на сторінці те, що шукали.
  • Покращують поведінкові фактори — користувачі проводять більше часу і відвідують більше сторінок на сайтах, на яких встановлені й налаштовані хлібні крихти.

Особливості та правила створення навігаційного ланцюжка

  1. Загальноприйнята практика — розміщувати хлібні крихти сайту у вигляді горизонтальної лінії, на якій би CMS він не працював. Хоча ніяких заборон на їхнє розташування по вертикалі немає.
  2. Дизайн навігаційного ланцюжка повинен поєднуватися із загальним дизайном сайту й надмірно не виділятися на фоні інших елементів веб-сторінки.
  3. Елемент breadcrumbs, що визначає сторінку, на якій перебуває користувач, повинен бути неклікабельним. В іншому випадку це стає причиною появи циклічних посилань (лінків, які ведуть на ту ж веб-сторінку, на якій розташовані). А такі посилання, по-перше, заплутують відвідувачів, а по-друге — не схвалюються пошуковими системами.
  4. Останній елемент ланцюжка навігації сайту (наприклад, картка товару, новина або стаття) не повинен відображатися в ХК.
  5. Не використовуйте занадто багато ключових слів у ХК — це збільшує ризики потрапляння під фільтр пошукових систем.
  6. Якщо онлайн-ресурс створений у такий спосіб, що breadcrumbs погіршать юзабіліті або заплутають відвідувачів — не використовуйте їх.

Знаючи, що таке хлібні крихти й застосовуючи рекомендації з цієї статті на практиці ви прискорите просування інтернет-магазину, порталу або блога до вершини видачі Гугла і Яндекса, зробите сайт зрозумілим і для відвідувачів, і для веб-краулерів.

Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах і додавайтеся в наш Telegram канал. Нагадаємо, що купити український хостинг ви можете у хостинг-компанія CityHost. З технічних питань звертайтесь до онлайн чату або по телефону ☎️ 0 800 219 220.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: