CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як вибрати домен для свого сайту

 3756
22.04.2019
article

До вибору домену необхідно ставитися так само серйозно, як і до вибору імені компанії. Саме він буде ідентифікувати ваш бренд у Мережі і, за умови правильного позиціонування, стане таким же важливим елементом, як логотип, шрифт або фірмовий колір.

Але сьогодні вибір доменного імені — непросте завдання. Згідно з даними проекту Internet Live Stats, який збирає й аналізує статистичні відомості про інтернет, станом на квітень 2019 року 1.68 мільярда сайтів перебувають онлайн. І в кожного з них є веб-адреса, яку засновник сайту намагався зробити якомога простішою для запам’ятовування й написання.

На щастя, ми знаємо кілька секретів, які допоможуть підібрати правильний домен, не витративши на це багато часу. Їх і розкриємо в цій статті.

 

Як вибрати доменну зон

Є чотири доменні зони: національна, регіональна, міжнародна, тематична.

Національна призначена для позначення належності сайту до країни. Наприклад, на .ua розміщуються ресурси, які мають відношення до України, на .eu — до Європейського Союзу, на .jo — до Йорданії. Деякі національні домени через співзвуччя з абревіатурами або словами тепер популярні й за межами країни, для якої створювалися. Наприклад, .tv, який спочатку вказував на належність онлайн-ресурсу до полінезійської держави Тувалу, зараз використовується для адрес сайтів телекомпаній.

Регіональна схожа на національну, однак призначена для позначення належності сайту не до країни, а до міста або області:

.kiev.ua – сайти, що мають відношення до Києва або Київської області;
.vinnica.ua – до Вінниці або Вінницької області,
.kh.ua – до Харкова або Харківської області.

Міжнародна призначена для сайтів, аудиторія яких буде складатися з представників різних країн. Спочатку вона використовувалася для визначення конкретних типів організацій. Наприклад, комерційні компанії реєстрували .com, а некомерційні – .org. Зараз же міжнародна зона використовується без обмежень щодо типу компанії.

Тематична призначена для підкреслення тематики сайту або виду діяльності компанії. Наприклад, у зоні .tattoo створюються сайти тату-салонів або портфоліо тату-майстрів.

Придивіться до тематичної зоні, якщо:

  • не хочете позиціонувати компанію, як таку, яка має відношення до конкретної країни або регіону;
  • хочете привернути увагу користувачів — тематична зона стала популярною близько п’яти років тому й до цих пір викликає інтерес у інтернет-юзерів;
  • придумане ім’я зайняте в національній, регіональній та міжнародній зонах.

Вибирайте зону залежно від регіону й тематики блогу, інтернет-магазину або порталу. Так, якщо роздумуєте над тим, який домен вибрати для сайту, на який будуть заходити користувачі з різних країн, зверніть увагу на міжнародну або тематичну зону. Якщо плануєте продавати товари тільки на території України, реєструйте.ua, .com.ua, .co.ua або .biz.ua.

Як вибрати домен сайту будь-якої тематики, який пропонує товари або послуги в межах одного регіону (населеного пункту або області)? Наприклад, це можуть бути послуги СТО або міський форум. Вибирайте звичайно ж регіональний домен - він підкаже користувачам інтернету і пошуковим системам вашу локацію.


Як вибрати доменне ім’я сайту

А тепер докладніше про те, як вибрати домен сайту, і про секрети, які згадувалися на початку статті.

Переконайтеся, що доменне ім’я не включає ім’я зареєстрованої торгової марки. Якщо хочете створити інформаційний сайт, на якому будете розповідати про те, як просувати бренд на Фейсбуці, не радимо вибирати адресу, на кшталт facebook-promotion.com. Адже використання імені соціальної мережі для таких цілей заборонено і, якщо проігноруєте цю заборону, ризикуєте втратити не тільки веб-адресу, а і гроші на адвокатів і штрафні стягнення.

Не використовуйте числа й дефіси. Людині, яка чує цифру у веб-адресі, складно зрозуміти, як її вводити в адресний рядок браузера. І замість 1-club.ua вона надрукує odynclub.ua або odyn-club.ua.

Вибирайте домени, які як пишуться, так і вимовляються. Нелегко зрозуміти, як вводити в браузері URL, який продиктований як «новий час топ» — novyychas.top, novyjchas.top або novyichas.top. А ось із веб-адресою, яка вимовляється як «час топ», таких непорозумінь не виникає, адже варіант введення єдиний — chas.top.

Використовуйте ключові слова. Цей секрет допоможе майбутнім відвідувачам і пошуковикам зрозуміти тематику сайту. Наприклад, глянувши на веб-адресу RemontSumok.ua, стає зрозуміло, що компанія ремонтує сумки.

Домен має бути коротким. На введення довгої веб-адреси витрачається багато часу, її складніше запам’ятати, виникає більше ризиків зробити помилку.

Варто розуміти, що домен сайту не дорівнює сам сайт, для роботи інтернет- ресурсу необхідно також орендувати місце для розміщення файлів вашого сайту. Таким чином виходить, що ваш сайт - це домен + хостинг (розміщення). Файли вашого сайту будуть зберігатися на серверах хостинг-компаній. Наприклад, в CityHost ви можете замовити хостинг в Німеччині або Україні - в залежності від цільової аудиторії інтернет-проекту.

 

Які символи використовувати в доменних іменах

В імені сайту можна використовувати латинські літери, цифри і дефіс. При цьому дефіс не може бути першим або останнім символом. Але, як ми вже писали вище, використання цифр і дефісів може ускладнити запам'ятовування і коректне сприйняття імені на слух. Набагато органічніше, коли ім'я складається тільки з букв.

Також в деяких доменних зонах можна використовувати кирилицю. Кириличні веб-адреси мають як переваги, так і недоліки, з якими ми рекомендуємо ознайомитися.

Переваги кириличних УРЛ:

  • Легко прочитати, написати, запам’ятати. Крім того, такі URL красиво виглядають у складі візуальних елементів онлайн і оффлайн реклами.
  • Багато незайнятих адрес. Наприклад, подорож.укр, код.укр, долар.укр на момент публікації цієї статті все ще доступні для реєстрації.
  • Не погіршують пошукового просування.

Недоліки кириличних УРЛ:

  • Складність набору з клавіатури без російської розкладки.
  • Проблеми з кодуванням. Оскільки онлайн-сервіси здебільшого коректно працюють тільки з URL, написаними латинськими літерами, вони конвертують кирилицю в сумісне з латиницею кодування. У результаті, красиве ім’я СітіХост.укр перетворюється в xn--n1afbccp1jb.xn--j1amh. Другий варіант доведеться використовувати всюди під час робіт із сайтом, у тому числі, під час налаштування файлу robots.txt. Це уповільнює розробку, викликає масу незручностей.
  • Нелатинські URL викликають подив у зарубіжних користувачів. Тому аудиторія сайтів із такими веб-адресами скорочується до юзерів, які розуміють кирилицю.

 

Чи варто замовляти домен і хостинг у одного хостера

Замовлення доменного імені й оренда сервера в різних хостингових компаній у деяких випадках допомагає зберегти трохи коштів. Наприклад, коли один хостер запускає акцію зі знижками на покупку хостингу, а другий — на реєстрацію домену. Але за економію грошей доведеться розплатитися часовими витратами на налаштування DNS-серверів, а також на постійні перескакування з адмінки хостингу до адмінки домену.

Більш практично купити домен та хостинг в одній хостинговій компанії. Вам, наприклад, не потрібно буде витрачати час на те, щоби «зв’язати» веб-адресу із сервером — це відбудеться автоматично. Крім того, якщо питання щодо хостингу і веб-адреси виникнуть одночасно, ви отримаєте відповіді на них, звернувшись лише до одного консультанту хостера.

Тепер, коли ви прочитали цю статтю, без проблем придумаєте домен сайту й не витратите на це багато часу. А якщо врахуєте всі наші рекомендації, ваша веб-адреса буде легко читатися й запам’ятовуватися, а також не викличе ніяких питань у пошукових роботів.

Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах та додавайтеся в наш Telegram канал. Нагадаємо, що хостинг-компанія CityHost надає послуги недорогого хостингу для сайтів будь-якої складності. З технічних питань звертайтесь за допомогою онлайн чата або скористайтеся одним з номером телефону ☎️ 0 800 219 220.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: