CityHost.UA
Допомога і підтримка

Що таке 504 помилка

 26437
18.04.2019
article

Що зробить користувач, якщо зайде до вас в інтернет-магазин, але замість каталогу товарів побачить білий екран із текстом 504 Gateway Time Out — The server did not respond in time? З упевненістю повідомляємо — пошукає товар, який хотів купити, на сайтах конкурентів. І, ймовірно, обійде ваш торговий онлайн-майданчик стороною наступного разу, коли йому потрібно буде щось купити в Мережі.

Робота без збоїв 24 години на добу і 7 днів на тиждень, а також моментальне завантаження веб-сторінок грають величезну роль у тому, чи будуть відвідувачі заходити на ваш блог, інтернет-магазин або портал знову і знову. І 504 помилка — один із чинників, який гальмує рух ресурсу до процвітання.

504 Gateway Time-out з’являється, коли сервер не може виконати запит, відправлений відвідувачами сайту. Помилка може виникнути й через короткий часовий проміжок після того, як ви вирішили купити український хостинг і залили на нього файли CMS, і через пару років після запуску сайту. Є кілька можливих причин, чому з’являється така проблема, і кілька способів усунути її. Про них ми й розповімо далі.

 

Причини виникнення 504 помилки

Немає єдиної правильної відповіді на питання про те, чому виникає 504 помилка. Є, як мінімум, три причини її появи на сайті.

Різкий стрибок навантаження на сайт. Якщо на сервер буде надходити дуже багато запитів, він може не встигати віддавати відповіді. У результаті черга з таких запитів почне рости і, як тільки пройде певний проміжок часу, з’єднання із сервером перерветься і він віддасть 504 помилку. Ось кілька причин, які викликають різке навантаження на процесор і оперативну пам’ять:

  • DDoS-атака або віруси на сайті;
  • одночасне завантаження на сайт великих обсягів контенту (наприклад, під час імпорту товарів з CSV- або XML-файла);
  • робота неоптимізованих скриптів, плагінів і доповнень;
  • різкий стрибок відвідуваності інтернет-магазину в дні початку акцій і розпродажів (наприклад, у «Чорну п’ятницю»).

Перевищення ліміту використання ресурсів. У кожному тарифі віртуального хостингу є обмеження на максимальний обсяг використання оперативної пам’яті і процесорних хвилин. У разі їх перевищення, сервер почне віддавати 504 Error.

Некоректна робота скриптів. Якщо на сайті встановлені плагіни, скрипти або доповнення, які для роботи завантажують інформацію зі сторонніх ресурсів, проблеми на стороні цих ресурсів можуть викликати появу 504 Gateway Timeout.

 

Способи усунення проблеми з 504 помилкою

Якщо причина появи помилки 504 не очевидна (ви не запускали акції й розпродажі, не завантажували одночасно великі обсяги контенту тощо), перше, що зробіть — повідомте про проблему в техпідтримку хостера. Крім того, якщо ваш сайт працює на платному движку (наприклад, 1С-Бітрікс, UMI.CMS, NetCat CMS), напишіть про помилку 504 Gateway Timeout в підтримку його розробника. Надіслати повідомлення про проблему слід і розробникам платних скриптів, якщо вони встановлені на вашому сайті.

Важливо також проаналізувати дії, які ви виконували на сайті, перед тим як з’явилася 504 помилка. Наприклад, якщо проблема виникла після оновлення движка до останньої версії, зробіть відкат до попередньої. Або, наприклад, якщо 504 Gateway Timeout з’явилася після установки нового плагіна або теми, найперше видаліть таке доповнення або шаблон, підключившись до файлової системи сайту через FTP.

У разі, якщо поява 504 Gateway Timeout викликана перевищенням ліміту використання ресурсів серверного заліза, оптимальне рішення — оренда виділеного сервера або VPS. Головна перевага цих двох типів хостингу сайтів — стійкість до високих навантажень навіть у найдешевших тарифних планах. Замовлення виділеного або віртуального сервера — гарантія того, що власникам блогів, порталів та інтернет-магазинів ще довго (або навіть ніколи) не доведеться шукати відповідь на питання про те, що означає 504 помилка на сайті.

Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах та додавайтеся в наш Telegram канал. Нагадаємо, що хостинг-компанія CityHost надає послуги недорогого хостингу для сайтів будь-якої складності. З технічних питань звертайтесь за допомогою онлайн чата або скористайтеся одним з номером телефону ☎️ 0 800 219 220.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: