CityHost.UA
Допомога і підтримка

Сніфер, скамер, фрауд та інші «матюки» – короткий словничок для початкуючих айтівців

 3628
17.11.2023
article

Роботодавці висувають багато вимог до початкуючих айтівців: мови програмування, фреймворки, БД, системи керування контентом тощо. Однак чомусь рідко згадують про необхідність знати найбільш вживані IT-терміни, будь то лог, кряк, ребутнути, від яких прямо залежить спілкування з колегами. І тут вже не вдасться сказати «говори нормально», бо для працівників сфери інформаційних технологій такі слова є абсолютно природними. 

Щоб стати дійсно повноцінною частиною команди, швидко пилити таски, запускати джоби та фіксувати баги, потрібно розмовляти однією мовою. І саме для цього ми зробили коротенький словник айтівця з найпоширенішими термінами.

Айпішка

Айпі (IP) – це унікальний числовий ідентифікатор пристрою в мережі. У класичній версії IPv4 має довжину 4 байти і складається з чотирьох десяткових чисел, які розділені крапками, наприклад, 46.150.10.183. Більш сучасний протокол IPv6 надає адреси вже довжиною 16 байтів та виглядає як вісім груп шістнадцяткових чисел, розділених двокрапками, наприклад 2001:db8:0:85a3:0:8a2e:370:7334.

«Перевір айпішку, щоб переконатися, що відбувається правильна маршрутизація трафіку»

«Не забудь зберегти айпішки користувачів для аналізу їхньої поведінки на сайті»

«Використай проксі для зміни айпішок, бо інакше акаунти забанять»

Аптайм

Uptime – це відрізок часу, протягом якого ресурс (пристрій, програма, система) працює без перерв та відмов. Особливо корисно знати, якщо працюєте з веб-сайтами та онлайн-сервісами.

«Мій сайт завжди повинен бути доступним, тому знайди хостера з аптаймом 99.9%»

Бекап

Backup – це резервна копія даних веб-ресурсу, яка потрібна для відновлення інформації. Наприклад, якщо під час роботи над сайтом зіштовхнулися з помилкою, саме бекап допоможе уникнути втрати важливої інформації.

«Наш сайт вкотре полетів. Сподіваюся, ти зробив бекап!»

Варез

Варез – будь-яка інтелектуальна власність (ігри, програми, книги тощо), яка вільно або за плату розповсюджується в інтернеті без відома правовласника. Коли людина, замість покупки програми, безплатно завантажує її з невідомого сайту, то це і є варез, а веб-ресурс, який розповсюджує такий контент, називається «варезник».  

«Він знову завантажив варез, а мені довелося лікувати комп'ютер від вірусів»

ДЦ або ЦОД

Дата-центр або центр обробки даних – місце для зберігання, обробки та управління великим обсягом інформації. В одних випадках потрібне лише окреме приміщення, в інших – одна або декілька будівель. Для зберігання серверів використовують спеціальні вертикальні стелажі, а для захисту інформації – системи контролю, відеокамери, датчики, сигналізація тощо.

Саме в дата-центрах хостинг-провайдери зберігають сервери, тому дуже важливо, щоб приміщення або будівля була оснащена власною системою електроживлення. Це гарантує роботу обладнання та веб-ресурсів клієнта навіть за умови відсутності основного електропостачання, наприклад, при віялових або екстрених відключеннях світла.

Від надійності ЦОДу залежить стабільність послуг хостинг-провайдерів — хостингові сервери, оренда VPS та виділених серверів.

Дата-центр або ЦОД, у якому зберігаються сервери хостинг-провайдера

Читайте також: Як дата-центри працюють «без світла» та в умовах постійних обстрілів енергетичної системи України

Кряк

Crack («кряк», інколи «крак») – програма для несанкціонованого видалення або заміни захисту програмного забезпечення. Вона дозволяє обійти ліцензійні обмеження, безплатно отримавши доступ до всіх функцій ПО. Кряки часто розповсюджують варезники, додаючи до них власні віруси, які призводять до різних негативних наслідків: від прихованого використання ресурсів комп'ютера до крадіжки особистої інформації та платіжних даних.

«Він завантажив Adobe Photoshop з вшитим кряком, а через декілька днів помітив суттєве зниження швидкості роботи комп'ютера»

Кулхацкер

Кулхацкер (cool hacker) – людина, яка має поверхневі знання у сфері діяльності, але вважає себе неймовірно крутим хакером або досвідченим програмістом. Такі люди, м'яко кажучи, суттєво перебільшують свої навички, зате постійно сидять на форумах та вихваляються, які вони круті.

«Мій знайомий – справжній кулхацкер: пройшов 1.5-годинний курс з HTML & CSS, зверстав простий лендінг, а вже кожному розповідає, який він крутий веб-розробник»

Кулхацкер

Читайте також: ТОП-12 найвідоміших українських кібератак на російські сайти

Кіберсквотинг

Кіберсквотинг (cybersquatting) – несанкціонована реєстрація, використання та продаж доменних імен, які ідентичні або дуже схожі на торгові марки, назви компаній, особисті імена. Він часто використовується для реєстрації схожих на відомі торгові марки доменів, щоб направити користувачів на підроблені або шахрайські веб-сайти. Така діяльність шкодить власникам торгових марок та покупцям доменів, тому треба дотримуватися основних способів захисту від кіберсквотерів.

Лог

Лог (Log file) – це спеціальний файл для автоматичного зберігання інформації про будь-які дії в системі або програмі. Він допомагає відстежувати дії користувачів, виявляти та усувати помилки, покращувати ефективність та захист програми.

«Адміністратор перевіряє логи сервера, щоб виявити причину неполадки в мережі» 

Локалка

Локалка (скорочення від «локальна мережа») – комп'ютерна мережа, яка охоплює невелику територію, наприклад, офіс або будинок. Вона дозволяє власникам підключених пристроїв вільно обмінюватися даними та ресурсами без використання глобальної мережі Інтернет.

«Для тестування нового сервера будемо використовувати внутрішню локалку, щоб не завантажувати зовнішню мережу»  

Парсинг

Парсинг – це автоматизований збір та структурування даних з інтернету. Є спеціальні програми (парсери), які здатні швидко збирати та структурувати потрібну інформацію, наприклад, ціни на товари, новини, HTML-код веб-сторінок. Сама програма працює дуже просто: бот переходить на сторінку сайту, розбирає код на окремі частини, отримує необхідні дані та зберігає їх у своїй базі.

«Тобі потрібно написати скрипт для парсингу новин з цього веб-сайту для подальшого аналізу та категоризації»

Проксі

Проксі (від латинського «proxus», тобто «замінник») – це посередницький сервер, який представляє ваш пристрій в мережі. Він допомагає безпечно та анонімно переглядати веб-сайти, перехоплювати та аналізувати трафік між клієнтом і сервером (корисно при розробці програм). Більше про типи проксі та його відмінності від VPN читайте в нашій статті.   

«Наша компанія намагається підвищити продуктивність працівників шляхом використання проксі для обмеження доступу до деяких ресурсів» 

«Мені вдалося обійти блокування нашого провайдера за допомогою проксі сервера»

Ребутнути

Ребутнути – перезавантажити сервер чи пристрій з метою оновлення програмного забезпечення або вирішення проблеми. І це дійсно корисний метод, коли виникли програмні збої в комп'ютері. 

«Він реально зміг вирішити проблему з зависанням операційної системи, просто ребутнувши свій комп'ютер»

Сервак

Сервак є сленговим терміном, що вказує на сервер – потужний комп'ютер, який надає користувачеві свої обчислювальні та дискові ресурси. 

«Зачекай, я завантажу це на свій сервак і дам тобі посилання» 

«Сподіваюся, ти зробив бекап перед оновленням основного сервака»

dedicated server

Скам

Скам (від англ. scam – афера) – шахрайські дії, метою яких є заволодіння інформацією або грошима користувача. Це саме ті електронні листи з проханням вказати особисті дані. Хоча зараз більш поширений скам в криптовалюті, коли криптовалютний стартап перестає існувати через навмисні дії розробників, а інвестори втрачають гроші.

«Отримав електронного листа, в якому запитують особисті дані для перевірки акаунту – це виглядає як скам, краще не відповідати»

Сніфер

Сніфер (від англ. to sniff – нюхати) – це спеціальна програма або пристрій, який використовується для перехоплення та/або аналізу мережевого трафіку. Він може використовуватися для абсолютно легальних цілей, наприклад, моніторингу трафіку та виявлення можливих атак на безпеку, вирішення мережевих проблем, пошуку аномалій в мережі.

«Наш інженер використав сніфер для виявлення надмірного обсягу даних, який спричиняв перевантаження мережі»

Фаєрвол

Фаєрвол (мережевий екран, брандмауер) – це комплекс фізичних пристроїв або програмних застосунків, які дозволяють контролювати та фільтрувати трафік. Його можна використовувати для блокування потенційно небезпечного трафіку, фільтрування пакетів на основі встановлених правил, обмеження доступу до певних ресурсів в мережі.

«При переїзді в новий офіс довелося переглядати налаштування фаєрволу, щоб забезпечити безпечний доступ до серверів ззовні» 

Фрод

Фрод (fraud) – це будь-які дії з метою отримання неправомірних вигод або завдання збитків іншим особам чи організаціям. Він розповсюджений у різних сферах, в тому числі інтернет, фінанси, страхування.

На відміну від скаму, фрод є загальним терміном, який охоплює широкий спектр обману чи шахрайства. Наприклад, кібершахрайство охоплює фішинг, атаки з використанням спеціального ПЗ, враховуючи Ransomware (програми здирники), отримання доступу до банківської інформації.

Фішинг

Фішинг

Фішинг (Phishing) – це один з найпоширеніших методів шахрайства, коли зловмисник видає себе за організацію з метою отримання конфіденційної інформації. Шахраї створюють копії веб-ресурсів (сервісів букінгу, інтернет-магазинів, сайтів кредитних організацій тощо), користувач на них переходить та вказує платіжні дані, які потрапляють до рук зловмисників. І цей метод існує з 1980-х років, але все одно люди ведуться на класичні хитрощі, тому завжди потрібно пам'ятати про те, як захистити себе від фішингу.

«Отримав листа від фішера, який виглядав як повідомлення від інтернет-провайдера з проханням ввести дані для оновлення акаунту» 

«Недавно натрапив на фішинговий сайт, який виглядав як точна копія банківського входу. Коли вони вже припинять цим займатися!» 

Хост

Одним з основних значень терміну «хост» є фізичний комп'ютер або віртуальна машина, яка потрібна для забезпечення функціонування різноманітних служб чи веб-ресурсів. 

Для кращого розуміння розберемо інші визначення терміну, в залежності від контексту:

  • Хост як комп'ютер – програмно-кероване обладнання, яке потрібне для обробки запитів від інших пристроїв в одній мережі;

  • Хост як віртуальна машина – фізичний комп'ютер, який керує віртуальними машинами, надаючи їм ресурси та сервіси;

  • Хост у веб-хостингу – компанія, яка надає серверні ресурси та повноцінну інфраструктуру для зберігання веб-сайтів та передачі їх вмісту користувачам через інтернет.

Взагалі цей термін об'єднує всі комп'ютери, сервери та компанії, які займаються зберіганням, захистом, обслуговуванням даних або забезпеченням доступу до послуг в мережі. А вже залежно від контексту, «хост» може мати різні відтінки значень.

Шел

Під терміном «шел» треба розуміти шкідливий код всередині сайту, який дозволяє зловмисникам отримувати доступ до всіх ресурсів хостингу. Використовуючи «шел-скрипти» або «командно-шелові атаки», хакери можуть копіювати, редагувати чи видаляти інформацію на веб-ресурсі, витягувати чутливі дані, впроваджувати шкідливий вміст з метою отримання даних відвідувачів, змінювати конфігураційні файли.

«Ми досі не можемо зрозуміти, якої шкоди завдав шел-скрипт у вихідних кодах веб-додатку» 

«На жаль зловмиснику вдалося отримати доступ до бази даних нашого веб-ресурсу через шел-скрипт» 

Висновок

Ми розповіли лише про маленьку частину термінів: одні запам'ятати дуже легко, інші – потребують детального розбору та вивчення. В будь-якому випадку ми радимо приділити більше уваги цим термінам, адже від них залежить, наскільки зручно ви зможете комунікувати з колегами. 

До того ж не обов'язково одразу сідати та вчити слова, як ми це робили у школі. Вам достатньо прямо зараз зберегти наш словничок для початкуючих айтівців (додати його в закладки браузера та на головну сторінку), після чого періодично повертатися до статті, передивляючись значення термінів та приклади.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.

Спеціаліст-консультант: Андрій Заровінський

Керівник команди технічної підтримки Cityhost, автор інструкційних матеріалів в розділі FAQ. Навчає персонал технічної підтримки та допомагає розв'язувати найскладніші запити від клієнтів.