CityHost.UA
Допомога і підтримка

ТОП-8 найкращих тем WordPress для блогу, актуальних у 2024 році

 3459
31.05.2024
article

 

 

Щоб створити власний сайт на WordPress, не потрібно багато — достатньо купити доменне ім’я і замовити хостинг, встановити CMS за допомогою автоустановщика і починати розміщувати контент. Але вибір теми WordPress може перетворитися на блукання в густому лісі — адже таких тем існують тисячі. У цій статті ми розберемо, як вибрати тему WordPress для блогу та на що звернути увагу, а також розглянемо 8 найкращих тем, актуальних у 2024 році. Більшість із них — це класика, яка, втім, отримала оновлення в 2024 році та продовжує йти в ногу з часом.

Читайте також: Як створити свій сайт для бізнесу: самостійно, легко і відносно дешево

Але спочатку давайте згадаємо, що таке тема WordPress.

Тема для WordPress — це перелік файлів і стилів, які відповідають за зовнішній вигляд сайту в браузері. Теми дають браузеру інформацію про те, в якому вигляді і де будуть виводитися записи і сторінки, рубрики, останні пости, банери і віджети соцмереж. Тому до її вибору потрібно ставитися максимально уважно. Не поспішайте, пробуйте різні варіанти, вивчайте характеристики та відгуки. Тоді навіть відсутність технічних навичок не стане перепоною для створення і просування блогу на Вордпрес.

Найкращий хостинг для блогу на WordPress

Критерії вибору теми для блогу на WordPress

Готовий шаблон сайту корисний для початківців-власників сайтів і тих, кому потрібен ресурс із простим адмініструванням і мінімальним функціоналом. За допомогою шаблону можна створити простий сайт без вкладень грошей і часу на розробку з нуля. При цьому варто звернути увагу на кілька моментів:

  • Ніша і тематика. Про що ваш блог? Виберіть тему, яка відповідає вашій ніші та цільовій аудиторії. Який контент ви будете публікувати? Він має бути актуальними, корисними. При цьому важливо, щоб усі статті формували «красиву вітрину» і приваблювали користувачів.

  • Дизайн і функціональність. Тема має бути візуально привабливою і відповідати вашому бренду. Чи зручна вона у використанні? Переконайтеся, що тема проста в налаштуванні та використанні, особливо, якщо у вас немає технічних навичок і певного досвіду. Крім того, тема повинна мати всі необхідні опції, наприклад, шаблони сторінок, віджети та інструменти налаштування.

  • SEO та продуктивність. Чи оптимізована тема для пошукових систем? Вона повинна мати чистий код і мати СЕО-оптимізацію, щоб блог міг добре ранжуватися в пошуковій видачі. Також варто перевірити, наскільки швидко завантажується тема. Що вища швидкість завантаження, то кращий користувацький досвід.

  • Підтримка та оновлення. Важливо вибрати тему, яка регулярно оновлюється, щоб вона була сумісна з останніми версіями WordPress і містила виправлення безпеки.

  • Ціна. Скільки коштує тема? Існують як безкоштовні, так і платні варіанти. Також потрібно одразу дізнатися, які функції включені у вартість.

  • Відгуки користувачів. Прочитайте відгуки користувачів, щоб дізнатися про їхній досвід роботи з темою.

  • Підтримка E-COMMERCE. Ви хочете в майбутньому продавати цифрові або фізичні товари? Якщо так, вам потрібно переконатися, що обрана тема сумісна з WooCommerce, основним плагіном е-комерції для WordPress.

Якщо у вас немає досвіду роботи з сайтами, то підійде простіша тема. При цьому пам'ятайте, що платні варіанти можуть запропонувати більше функцій і можливостей. Особливо, якщо хочете створити топовий блог. Адже лише в платних темах є преміум-функції, що дають змогу детально налаштовувати сайт, залучати більше користувачів і монетизувати блог.

Читайте також: Де зберігається база даних в WordPress

ТОП-8 кращих тем для WordPress у цьому році

У цьому розділі ми розглянемо кращі  теми, які мають найбільшу популярність у користувачів WordPress — їх найчастіше завантажують та купують в магазинах тем, вони мають кращі бали та відгуки. 

Divi Theme

Divi — найкраща багатофункціональна WordPress тема для блогу

Divi від Elegant Themes – це багатофункціональна тема, яка дає змогу створювати красиві та функціональні веб-сайти без будь-яких знань у галузі програмування. Вона постачається з потужним візуальним конструктором сторінок, який дає змогу перетягувати елементи та створювати макети сторінок у режимі реального часу. Divi також містить бібліотеку готових макетів сторінок, які ви можете використовувати для швидкого створення блогу. Це особливо корисно для тих, хто не готовий витрачати тижні на розробку сайту і платити за це стороннім виконавцям.

Отримати Divi можна тільки за платною підпискою, безкоштовних варіантів не існує — хіба що 30-денний пробний період. Але є і плюс: оформивши один раз підписку на тему, її можна встановлювати на безкінечну кількість сайтів. Зараз підписка на базовий пакет коштує 89 доларів на рік.  

За цим посиланням пропонується спробувати конструктор сайтів від Divi — головну гордість розробників.  

Особливості теми Divi:

  • є українська мова;

  • потужний візуальний конструктор сторінок;

  • бібліотека з макетами;

  • різноманітність функцій і можливостей;

  • часті оновлення та техпідтримка.

Мінуси теми Divi:

  • не найнижча вартість;

  • можуть бути складнощі в опануванні за відсутності підготовки, бо в темі дуже багато всього;

  • конструктор сайтів постачається тільки разом з темою. 

Astra Theme

Astra — проста SEO-оптимізована WordPress тема

Astra – проста і швидка тема WordPress, яка ідеально підходить для блогів і сайтів різної спрямованості. Вона оптимізована для швидкого завантаження сторінок і SEO, тому ви зможете поліпшити свої позиції в пошуковій видачі. Astra також сумісна з великою кількістю популярних плагінів WordPress, що робить її універсальною.

Astra — це динозавр Вордпрессу, який вважається однією з найкращих тем, перевірених часом. Її варто вибирати, якщо ви хочете мати дуже простий в управлінні, легкий та функціональний сайт. Незважаючи на вік, вона залишається сучасною та постійно отримує апдейти — про останні оновлення версій сайту розробник оголосив 23 травня 2024 року. 

Особливості теми Astra:

  • простота;

  • оптимізована для СЕО;

  • сумісна з безліччю популярних плагінів WordPress;

  • безкоштовна версія з широким функціоналом;

  • є платні версії з розширеними функціями.

GeneratePress Theme

Ще одна мінімалістична і швидка тема WordPress. Вона йде з потужним фреймворком, який дає змогу легко налаштовувати сайт без необхідності написання коду. GeneratePress також сумісна з різними популярними плагінами WordPress та основними конструкторами сторінок, включаючи Beaver Builder, Elementor та Gutenberg. Тому підійде навіть для тих, у кого немає підготовки і досвіду створення сайтів. Крім того, у теми є свій конструктор блоків на платному тарифі — GenerateBlocks. 

GeneratePress — швидка мінімалістична тема для блогу на WordPress

Головною перевагою теми вважається швидкість — вона має дуже маленьку вагу, всього 7,5 кБ та мінімалістичну архітектуру, яка доволяє досягати найкращих показників PageSpeed. 

Особливості теми GeneratePress:

  • мінімалізм, простота освоєння;

  • потужний фреймворк;

  • сумісність із різними плагінами;

  • є безкоштовна версія.

Neve Theme

Мінімалістична тема Wordpress, яка ідеально підходить для блогів і журналів. Вона має чистий і сучасний дизайн, який дасть змогу зосередитися на своєму контенті. Neve також постачається з низкою функцій, які допоможуть поліпшити блог, серед яких налаштування шрифтів, кольорів і макетів.

Neve — гарна WordPress тема для блогу

Вона, як і Astra, дуже стара та перевірена багатьма користувачами, але при цьому постійно оновлюється — останнє оновлення на момент написання статті відбулося 27 квітня 2024 року. 

Особливості Neve:

  • «ідеальний мінімалізм»;

  • сучасний вигляд;

  • багато функцій для поліпшення вашого блогу;

  • безкоштовна версія з широким набором опцій.

Kadence Theme

Kadence — WordPress тема з потужним конструктором сторінок

Досить популярна тема WordPress, яка допомагає створювати красиві та функціональні сайти або блоги. Вона має потужний візуальний конструктор сторінок, завдяки якому можна перетягувати елементи і створювати макети сторінок у режимі реального часу. Kadence Theme також містить бібліотеку готових макетів сторінок, які можна використовувати в роботі. 

Тема має власний конструктор сторінок Kadence Blocks — він безкоштовний та з відкритим кодом. 

Тема часто оновлюється — останній апдейт відбувся 20 травня 2024 року. 

Особливості Kadence Theme:

  • чудовий візуальний конструктор сторінок;

  • бібліотека готових макетів і шаблонів;

  • дуже багато корисних опцій і можливостей.

Мінуси Kadence Theme:

  • мало початкових шаблонів порівняно з іншими безкоштовними темами;

  • багато додаткових плагінів та доповнень, через які можна заплутатися. 

OceanWP Theme

Тема WordPress, яка ідеально підходить для блогів, веб-сайтів малого бізнесу і портфоліо. Крім простоти налаштування, можна виділити мінімалістичний і сучасний дизайн. OceanWP відкриває доступ до різних функцій для поліпшення сайту. Наприклад, можна детально налаштувати відтінки, шрифти та інше.

OceanWP — функціональна WordPress тема з простою системою управління

Постачальники називають однією з переваг теми те, що її можна редагувати з будь-якого пристрою, зокрема з планшета і телефона. 

Це ще одна класична тема, останнє оновлення якої відбулося 24 травня 2024 року. 

Читайте також: Як захистити сайт на WordPress і не стати жертвою вразливостей відкритого коду

Особливості OceanWP:

  • сучасний вигляд;

  • простота налаштування;

  • багато функцій для поліпшення сайту;

  • навіть у безкоштовній версії є багато корисних опцій.

Soledad Theme

Тема створена спеціально для журналів і блогів, має гарний і елегантний дизайн. Вона отримала широкий набір функцій, які допоможуть створити приголомшливі пости в блозі. Наприклад, допомогою Soledad можна легко в пару кліків налаштувати зображення логотипів, шрифти і колонтитули різних елементів, вибирати кольори з багатої палітри тощо. Завдяки більш ніж 1000 параметрам інтерактивного настроювання WordPress ви можете бачити зміни в реальному часі перед публікацією. Також можна завантажувати власні шрифти або використовувати один із 800 доступних Google Fonts.

Soledad — стильна тема WordPress для журналів та блогів

Soledad має хорошу сумісність із різними плагінами Wordpress. Тому підійде для більшості блогів, незалежно від спрямованості.

Особливості теми Soledad:

  • відмінний візуал, стильний вигляд;

  • багато опцій для створення цікавих постів у блозі;

  • сумісність із різними плагінами WordPress;

  • є і платна, і безкоштовна версія.

The7 Theme

Вона чудово підійде для блогів, сайтів е-комерції та створення власних портфоліо, наприклад, веб-дизайнерів. З особливостей можна виділити – мінімалізм і «чистоту». Якщо вас цікавить детальне налаштування і розширений функціонал, то ця тема – те, що вам потрібно.

The7 — популярна WordPress тема з безліччю макетів та плагінів

The7 має понад 60 готових макетів веб-сайтів та забезпезпечує прості інтеграції з WPBakery Page Builder, Gutenberg та Slider Revolution, але особливо ця тема «дружить» з Elementor. The7 зробили Elementor своїм основним конструктором, який наполегливо рекомендується інтегрувати в тему, і навіть покращили його. Наприклад, ви можете робити плаваючі заголовки, які змінюють колір при прокрутці.

Тема має понад 1000 параметрів налаштування, величезну кількість заголовків та опцію «Мега меню», яка дозволяє створювати складні макети навігації. 

Особливості The7:

  • лаконічне виконання;

  • потужна інтеграція з Elementor;

  • багато варіантів налаштування, завдяки яким можна створити унікальний дизайн сайту.


Під час вибору теми важливо враховувати свої потреби та бюджет. Спочатку краще ознайомитися з різними темами та обрати ту, яка найкраще підходить для вашого сайту.

Вибір теми для вашого сайту WordPress — відповідальний крок. Варіантів дуже багато, і неправильне рішення може призвести до розчарування, адже потім змінити тему буде важко. Крім того, потрібно вибрати кольори, шрифти, розділи, заголовки, віджети, меню, кнопки, налаштування. Заплутатися в цьому досить легко. Тому поспішати точно не варто. Враховуйте критерії, описані вище, і пробуйте в роботі теми з топа.

Купити недорогий домен для блогу на WordPress


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.