CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як прибрати дублі сторінок сайту

 4495
13.06.2019
article

Поява дублікатів веб-сторінок на сайті — проблема, яка зводить нанівець сили, кинуті на пошукову оптимізацію. Вона часто стає причиною різкого падіння позицій у видачі пошукових систем і зменшення числа відвідувачів. А це знижує заробіток, який отримує власник інтернет-магазину, блогу або онлайн-порталу.

Інший наслідок появи дублів — випадання сторінок із видачі Гугла і Яндекса. У такому випадку відвідувачі можуть ніколи не побачити категорії, картки товарів або корисні статті, на які робилася найвища ставка.

Як ви вже зрозуміли, дублікати — це проблема, появи якої не можна допускати на сайтах. У попередній статті блогу СітіХост ми розповіли про те, як знайти дублі, а сьогодні ви дізнаєтеся, як усунути дублікати сторінок і не допустити їхньої появи в майбутньому.

З чого почати усунення дублів сторінок на сайті

Перше, що необхідно зробити, перед тим як видалити дублікати веб-сторінок — знайти причину цієї проблеми. Здебільшого, це:

Недоробки CMS. Популярні движки розроблені так, щоби спростити процедуру створення сайту відразу після того, як виконана оренда хостингу й реєстрація домену. Простіше кажучи, навіть технічно непідковані користувачі легко створюють блог або інтернет-магазин на WordPress, Joomla! чи OpenCart за 15–30 хвилин. Однак, часто настройки «з коробки» недосконалі й можуть ставати причиною появи найрізноманітніших проблем на сайті. У тому числі, і дублікатів.

Неправильні налаштування фільтрів і пошуку. Якщо в категоріях інтернет-магазину встановлені фільтри, є ймовірність того, що веб-павуки проіндексують сторінки з відфільтрованими результатами. Їхній вміст, навіть у разі вибору різних груп фільтрів, може бути ідентичним, у результаті чого генерується безліч дублів. Та ж історія і з внутрішнім пошуком сайту. Згенеровані сторінки результатів можуть бути однаковими для схожих запитів. І в такому випадку, прибрати дублі сторінок сайту необхідно якнайшвидше.

Помилки й недоліки в структурі. Уявімо ситуацію: веб-майстер, який займається підтримкою інтернет-магазину жіночого взуття, вирішив створити окремі категорії для груп товарів з однаковим розміром. Але не врахував, що Модель № 1, Модель № 2 і Модель № 3 представлені відразу в трьох розмірах: 36, 37 і 38. У результаті кожна з цих моделей потрапляє в категорії «Взуття 36 розміру», «Взуття 37 розміру» і «Взуття 38 розміру» й на сайті з’являється три ідентичних за вмістом розділи, які відрізняються тільки заголовками й метатегами.

Як усунути дублі сторінок на сайті

Якщо причина появи дублікатів на сайті визначена, пора усунути цю проблему. Є шість способів зробити це.

Вкажіть канонічну (оригінальну) сторінку. Для цього помістіть у розділ < head >…< /head > дублів такий код:

< link rel = ” canonical ” href = ” https://example.com/canonical-page ” / >,

замінивши вказаний URL на URL оригінальної (канонічної) сторінки.

Зверніть увагу! Цим способом ви не видалите дублі на сайті, проте повідомите веб-павуків, що індексувати необхідно тільки зазначену в коді веб-сторінку, а її копії — ігнорувати.

Видаліть дублікати вручну. Якщо кількість сторінок блогу або інтернет-магазину не перевищує 200 штук, реально переглянути кожну з них і визначити, чи є дублі.

Забороніть сканувати дублікати в robots.txt. Для цього використовуйте інструкцію Disallow. Наприклад, якщо дубль розташований за адресою https://example.com/pagecopy/, для її приховування додайте в robots.txt такий код:

User-agent: *

Disallow: /pagecopy

Виконайте 301 редирект із дубліката на оригінальну сторінку. Зробити це легко — додайте у файл .htaccess, який лежить у кореневій директорії сайту, таку строчку:

Redirect 301 /pagecopy https://example.com/originalpage

У цьому прикладі, /pagecopy — умовний адресу дубліката, https://example.com/originalpage — повна адреса канонічної сторінки.

Закрийте дубль від індексування метатегом noindex. Як і інші метатеги сайту, його необхідно додати в розділ < head > … < /head > сайту:

< meta name= ” robots ” content = ” noindex ” >

Видаліть дублі сторінки, виконавши 410 редирект. Це перенаправлення повідомляє веб-павуків про те, що сторінки немає й інформація про її альтернативи відсутня. Для установки 410 редиректу пропишіть у файлі .htaccess таке:

Redirect 410 /pagecopy

У даному прикладі, /pagecopy — відносний адреса дубліката.

Тепер ви знаєте як прибрати дублікати сторінок, і без проблем піднімете технічну оптимізацію сайту на новий рівень, залучите більше число відвідувачів і закохаєте в онлайн-ресурс пошукових роботів.

Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах і додавайтеся в наш Telegram канал. Нагадаємо, що купити український хостинг ви можете у хостинг-компанія CityHost. З технічних питань звертайтесь до онлайн чату або по телефону ☎️ 0 800 219 220.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: