CityHost.UA
Допомога і підтримка

Що таке дублі сторінок сайту

 3471
12.06.2019
article

У внутрішній оптимізації сайту дублями називаються веб-сторінки, вміст яких ідентичний вмісту інших веб-сторінок. Найчастіше вони з’являються через недоробки CMS або в результаті помилкових дій вебмастера. Наприклад, коли сайт одночасно доступний за адресами https://www.example.com/ і https://example.com/

Далі ми розповімо про те, яку шкоду приносить блогам, новинним порталам і інтернет-магазинам поява дублікатів і як знайти дублі сторінок сайту, застосовуючи безплатні і платні методи.

Чому потрібно уникати дублів сторінок

Дублікати веб-сторінок на сайті небезпечні тим, що унікальність контенту, розміщеного на них, дорівнює нулю. А унікальний контент, як ви знаєте, — один із головних компонентів успішної пошукової оптимізації. Крім того, небезпека дублів полягає й у наступному:

  • Уявімо ситуацію: ви опублікували на сайті круту статтю, яку замовили в топового автора. Через тиждень під час аналізу зворотних посилань виявляєте, що на цю статтю почали покликатися інші блоги. Усе, здавалося б, складається ідеально — профіль посилань зростає й разом із ними повинні рости позиції сайту. Але цього не відбувається. І все тому, що інші сайти покликаються на дубль сторінки, на якій опубліковано статтю. Про ефективність просування в таких випадках не може бути мови.
  • Штучний інтелект, на якому базується робота великих пошукових систем, навчений визначати дублі сторінок. Але іноді робить це некоректно і вони потрапляють у видачу. У результаті канонічна (оригінальна) сторінка, профіль посилань якої створювався місяцями або навіть роками, залишається поза полем зору користувачів пошукових систем. Знову таки, це негативно впливає на ефективність просування.
  • Веб-павуки, які визначили, що на сайті є дублікати, починають заходити на нього рідше. У результаті, період, протягом якого новий контент потрапляє у видачу, збільшується. Крім того, збільшуються ризики падіння позицій, якщо краулер виявив на сайті дублі.

Говорячи про дублі, варто також зазначити, що дублюватися може не тільки видимий у вікні браузера вміст веб-сторінки, але й метатеги сайту. У таких випадках у видачу пошуковиків потраплять сторінки з ідентичними тайтла й дескрипшнами. Це плутає користувачів і занижає показник CTR, значення якого серйозно впливає на ранжування сайту.

Тільки що ви дізналися, що таке дублі сторінок і якої шкоди вони приносять пошукової оптимізації. Тепер пора навчитися знаходити цю проблему на сайті.

Як знайти дублі на сайті

Для перевірки сайту на дублікати сторінок рекомендуємо виконати такі дії:

  1. Перевірте, чи не доступний сайт відразу за двома протоколами: HTTP (http://example.com) і HTTPS (https://example.com/). Якщо в браузері відкривається і http-, і https-версія ресурсу, — це явний показник того, що є проблема з дублями. Також перевірте адресу сайту зі слешем (https://example.com/) і без слеша (https://example.com) у кінці, з www (https://www.example.com/) і без www (https: //example.com/).
  2. Скористайтеся інструментом для вебмайстрів Гугл і Яндекс. Якщо у вашому блозі або інтернет-магазині є веб-сторінки, що дублюються, вони будуть відображені у звіті «Покриття» в Google Search Console, а також у розділі «Інформація про сайт» у Яндекс.Вебмайстері. Знаючи, що таке дублі і як їх виявити за допомогою інструментів для веб-майстрів Google і Yandex, не доведеться витрачати гроші на покупку SEO-софта.
  3. Скористайтеся інструментом Screaming Frog SEO Spider. У його безплатній версії доступно сканування до 500 URL — цих лімітів досить для невеликих веб-проектів. Якщо ж необхідно збільшити їх — оформите річну передплату (£149). Screaming Frog SEO Spider на 100 % справляється з пошуком тайтлів і дескрипшнів, що дублюються. Адже часто сторінки з однаковими метатегами мають однаковий вміст.

Примітка. Рекомендуємо також звернути увагу на програмне рішення Netpeak Spider, яке вміє знаходити дублікати сторінок, тексту, метатегів, заголовків H1. Користуватися цією програмою можна безкоштовно протягом 14 днів. Крім цього, Netpeak Spider визначає сторінки, на завантаження яких йде багато часу. Якщо після сканування цією програмою виявилося багато таких сторінок, радимо подумати про те, щоби замовити хостинг (недорого, швидко і зручно) на СітіХост. Інтернет-магазини, блоги й портали, розміщені в нас, завантажуються моментально — від їхнього відвідування задоволення отримують і користувачі, і веб-павуки.

Як не допустити появи дублікатів

Регулярний пошук дублів сторінок сайту із застосуванням перерахованих методів захистить ваш онлайн-ресурсу від пов’язаних із цією проблемою негативних наслідків. Щоби не забути перевіряти дублі, поставте щотижневе нагадування в додатку «Google Календар» на смартфоні або будь-якому іншому аналогічному програмному продукті.

Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах і додавайтеся в наш Telegram канал. Нагадаємо, що купити український хостинг ви можете у хостинг-компанія CityHost. З технічних питань звертайтесь до онлайн чату або по телефону ☎️ 0 800 219 220.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: