CityHost.UA
Допомога і підтримка

Сервер під хостинг: технічні характеристики обладнання

 5837
06.10.2021
article

 

 

Для чого використовується сервер?

Сервер — це спеціальний комп'ютер, який використовується для зберігання інформації і обробки запитів клієнтів. До нього постійно підключаються інші комп'ютери і отримують запитувані дані.

Сервери використовуються для різних завдань:

  • Публікації сайтів і зберігання даних, які є на них;
  • Зберігання файлів і надання можливості їх скачувати;
  • Роботи електронної пошти і відправки листів;
  • Аналізу, обробки і архівації даних;
  • Роботи веб-додатків;
  • Взаємодії користувачів в онлайн-іграх;
  • Шифрування і захисту персональних даних користувачів.

Щоб сервер виконував свою роботу максимально ефективно, він повинен мати певні характеристики. Залежно від завдання, їх набір відрізняється. Для ігрового сервера важлива потужність, щоб він швидко міг обробляти всі дії гравців, а файловий сервер повинен мати багато фізичної пам'яті для зберігання інформації.

Що таке веб-сервер?

Веб-сервер — найпопулярніший тип сервера, на якому зберігаються дані сайтів. При відкритті сайту, браузер відправляє запит на веб-сервер, а той надає текст, картинки і відео, потрібні для відображення веб-сторінки. Контент завантажується, і ми бачимо сторінку в звичному вигляді.

На веб-серверах розміщують хостинги. Є різні варіанти: це може бути віртуальний хостинг для безлічі односторінкових сайтів або кілька віртуальних серверів для інтернет-магазинів або багатосторінкових ресурсів. В окремих випадках для розміщення інтернет-магазину або сайту великої корпорації може знадобитися цілий сервер або навіть кілька веб-серверів.

Важливо, щоб всі файли були доступні в будь-який час — якщо відключити веб-сервер, то користувачі не зможуть зайти на сайт. Таким чином, щоб на сервері розмістити хостинг для зберігання десятків сайтів, він повинен працювати без перебоїв. Ще одна вимога до веб-сервера — потрібно витримувати безліч одночасних підключень. На сайт можуть зайти сотні й тисячі користувачів, і важливо, щоб на це вистачало ресурсів.

Читайте також: Основні метрики швидкості завантаження сайту: TTFB, FCP, LCP та інші

Критерії вибору сервера

Є кілька критеріїв, за якими підбирають сервер для хостингу. Якщо вибір зробити неправильно, в майбутньому виникнуть проблеми: власникам ресурсів може бути некомфортно працювати з певним ПО, сторінки можуть довго відкриватися через брак потужності, не буде достатньо місця для зберігання файлів. Розглянемо важливі критерії вибору.

Технічні характеристики

Які характеристики треба враховувати, щоб підібрати веб-сервер під хостинг:

  • Процесор. Для веб-сервера кращим рішенням буде вибрати серверні процесори Intel Xeon Silver, Xeon Gold або Xeon Platinum. У порівнянні з настільними моделями Intel i3, i5 та i7, вони надійніші й безперебійно працюють в критичних ситуаціях. Важливими параметрами є тактова частота і обсяг кешу — від них залежать швидкість і кількість оброблюваних запитів;

  • Оперативна пам'ять. ОЗУ відповідає за швидкість обробки, в ній тимчасово перебувають вхідні, проміжні та вихідні дані. Відповідно, чим більша відвідуваність сайтів, тим більше пам'яті потрібно. Ще один параметр — це стандарт пам'яті. Зараз використовуються стандарти DDR3 і DDR4, вони відрізняються в швидкості передачі даних. Для стабільної роботи хостингу на початку краще взяти 32 ГБ оперативної пам'яті DDR4, а в майбутньому її при необхідності можна збільшити;

  • Жорсткі диски. Зараз використовуються різні типи дисків: HDD, SSD і SSD NVMe. Краще рішення для сучасного хостингу сайтів — це SSD NVMe. Їх пропускна здатність в кілька разів вища від звичайних SSD, тому сторінки будуть відкриватися швидше. Важливо вибирати конфігурацію сервера в RAID масиві — це підвищить відмовостійкість системи, і в разі відмови одного диска доступ до даних не загубиться. Що стосується обсягу диска, то для невеликого хостингу буде достатньо 1-2 TB.

Таким чином, ресурсів повинно вистачати для виконання всіх завдань. Поштовий сервер в процесі роботи не виконує великої кількості обчислень, тому можна вибрати варіант подешевше. Але з веб-сервером все трохи по-іншому, для нормальної роботи сайтів необхідно більш потужне обладнання. Для цього варто підібрати характеристики з запасом, щоб в разі великого навантаження не було збоїв.

Мета, для якої береться сервер

Важливо, щоб серверне обладнання для хостингу було універсальним. На ньому будуть зберігатися десятки різних сайтів: інтернет-магазини, інформаційні ресурси і візитки, які вимагають місця і обчислювальної потужності. На одні сайти буде заходити максимум по кілька людей в день, а на інших можуть бути сотні користувачів одночасно.

Крім того, потрібно передбачити можливість масштабування, щоб при необхідності збільшити обсяг пам'яті або поліпшити інші характеристики. А якщо до вашого хостингу будуть підключатися нові й нові сайти, то в майбутньому знадобиться купити ще один або кілька веб-серверів.

Операційна система

Серверні операційні системи по багатьох параметрах відрізняються від звичайних — вони адаптовані під виконання фонових завдань, забезпечують роботу декількох процесорів і підтримують більшу кількість ОЗУ.

Найпопулярнішими серверними ОС є Windows Server і Linux, але вони потрібні для різних завдань. Windows Server зазвичай використовується в компаніях для підтримки продуктів Windows, і в тих випадках, коли потрібно забезпечити працездатність специфічного програмного забезпечення. Для звичайних веб-ресурсів на популярних CMS більше підійде обладнання зі встановленою Linux-системою, яка має такі переваги:

  • Менша вартість. За використання ліцензійної Windows і установку додатків доведеться платити. Майже всі дистрибутиви Linux безкоштовні, тому обладнання коштує дешевше;

  • Безпека. Найбільше вірусів створюється під Windows, вони легко отримують доступ до системних файлів і можуть завдати великої шкоди. На Linux-системах вірусів набагато менше, тому вони безпечніші;

  • Висока стабільність і швидкість роботи. Linux не вимагає регулярного обслуговування і частих перезавантажень, тому вона забезпечує кращу стабільність роботи.

Отже, для веб-сервера кращим рішенням буде Linux. На неї можна поставити будь-яку популярну CMS, а можливостей буде достатньо для виконання найрізноманітніших завдань.

Панель управління

Панелі управління потрібні, щоб сайтом керували не тільки системні адміністратори, а й люди без досвіду. Ці панелі мають простий інтерфейс: з різними вкладками, кнопками і підписами. Тут користувачі можуть завантажити CMS, зв'язати сервер з доменом, підключити сертифікати і виконати будь-які інші налаштування.

Рішень багато, але найчастіше використовуються такі:

  • ISPmanager. Підтримує роботу з самим різним ПО, хостинг можна налаштовувати під свої потреби. Існує версія Lite для особистого використання, в якій зможуть розібратися навіть новачки;

  • Cpanel. Панель пропонує безліч налаштувань, і це може ускладнювати настройку новачкам. Проте в мережі є багато інструкцій по роботі з панеллю, тому у всіх функціях можна швидко розібратися;

  • Direct Admin. Це зрозуміла панель з усіма необхідними функціями. Підтримує різні рівні доступу і дозволяє переглядати повну статистику використання ресурсів.

При виборі потрібно переконатися, що на веб-сервері встановлена ​​зрозуміла панель управління. В цьому випадку самостійно встановити і налаштувати сайт зможуть навіть користувачі без досвіду.

Який сервер вибрати — віртуальний або фізичний?

Вибір між VPS-сервером і фізичним сервером буде залежати від цілей, завдань і бюджету. Виділений підійде тоді, коли потрібен повний доступ до обладнання та максимум повноважень. Власник використовує всю потужність, тому на ньому можна розмістити хостинг з великою кількістю ресурсів. З іншого боку, якщо не використовувати ресурси ефективно, то це виявиться зайвою витратою грошей.

На фізичному сервері може бути встановлено кілька віртуальних, які будуть ділити його потужність. VPS-сервер відмінно підійде для хостингу з невеликою кількістю сайтів. На ньому можна створити віртуальний хостинг для розміщення сайтів-візиток, портфоліо та інших невеликих сайтів. Ви будете платити тільки за використовувані ресурси, а якщо сайтів побільшає, то зможете швидко покращити конфігурацію.

Якщо ви збираєтеся запустити хостинг і вибираєте сервер, то є кілька важливих параметрів. Щоб забезпечити стабільну роботу сайтів, він повинен бути досить потужним, а пам'яті повинно вистачати для всіх сайтів. На ньому повинна стояти Linux-система і проста панель управління, щоб користувачам було простіше розібратися в налаштуванні.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.

Технічний консультант: Андрій Заровінський

Керівник команди технічної підтримки Cityhost, автор інструкційних матеріалів в розділі FAQ. Навчає персонал технічної підтримки та допомагає розв'язувати найскладніші запити від клієнтів.