CityHost.UA
Допомога і підтримка

Авторські права в інтернеті: як захистити свій контент та як самому не стати порушником

 4467
10.01.2024
article

 

 

В сучасному світі є безліч методів захисту авторського права з суворими наслідками для правопорушника: від вилучення контенту до грошових штрафів та кримінальних санкцій. Однак люди продовжують постійно порушувати закон України, а автори творів навіть не можуть захиститися від крадіжки через брак знань. Саме тому ми детально розповіли про цю важливу галузь, яка досі залишається однією з найбільш неоднозначних.

Що таке авторське право

Авторське право – це правовий інструмент, який надає авторам чи іншим правовласникам права на використання та контроль за їхніми творами чи винаходами. Його основною метою є захист творців, які витратили безліч ресурсів на створення продукту, хочуть прослідкувати за його належним використанням та отримати винагороду за свою працю.

Є три види авторських прав:

  • немайнові – визнання автора твору, збереження анонімності, захист від неправомірного приписування авторства, пошкодження та несанкціонованої зміни вмісту;

  • майнові – можливість створення копій в різних формах, зміна та адаптація проекту, повний контроль над розповсюдженням твору, вільне виконання перед аудиторією;

  • суміжні – захист інтересів виконавців від незаконного використання їхніх виступів, організацій зі збору та розподілу роялті, захист прав на використання аудіозаписів.

Розберемо ці види авторських прав простими словами. Немайнові права повністю належать автору з моменту створення твору, надаючи йому можливість контролювати свій проект та залишатися анонімним. Майнові стосуються саме використання твору, тому можуть бути передані іншим людям, при цьому немайнові права все одно залишаються за творцем проекту. А суміжні права виникають внаслідок виконання твору, виробництва фонограми або відеограми. Вони спочатку належать автору, який вже може передати їх іншим особам.

Читайте також: Тріумф та загрози штучного інтелекту — як нейромережі впливають на наше життя і як вони законодавчо регулюються

Законодавча база щодо авторського права в Україні

Основним документом, що визначає права та обов'язки авторів, порядок виникнення, зміни та припинення авторських та суміжних прав є Закон України «Про авторське право і суміжні права». Згідно зі статтею 5, первинним суб’єктом авторського права є автор твору, а суб'єктами майнових прав можуть бути інші фізичні або юридичні особи.

Об'єкти авторського права детально описані в статті 6. До них відносяться літературні твори, виступи, лекції, промови, музичні твори з текстом та без нього, фотографічні твори, комп’ютерні програми та бази даних. Об'єктом авторського права є й основні компоненти веб-сайту, серед яких:

  • програмний код створений розробником;

  • зображення, ілюстрації, логотипи та інший графічний контент;

  • статті, блоги, новини, вміст сторінок та інший текстовий контент;

  • аудіо та відео матеріали, враховуючи музику та подкасти;

  • оригінальний дизайн сайту та компоненти інтерфейсу;

  • структура бази даних або логіка сайту, яка є творчою роботою.

Згідно зі статтею 7, авторським правом захищена лише форма вираження об'єкта. А охороні підлягають будь-які оригінальні твори, враховуючи неоприлюднені та незавершені, незалежно від їх призначення.

Ukraine hosting

В статті 8 Закону України «Про авторське і суміжні права» вказано перелік об'єктів, які не підлягають охороні. До них відносяться повідомлення про новини, вираження народної творчості, акти органів державної влади, закони, укази, постанови, державні стандарти, теорії, методики, концепції, грошові символи, абревіатури, телефонні довідники тощо.

Як працює авторське право в мережі

Користувачі онлайн-платформ (соціальних мереж, блогів, корпоративних сайтів, інтернет-магазинів) повинні дотримуватися авторського права: публікувати лише власний контент або іншої особи, але тільки з дозволу автора або правовласника. Тобто в той момент, коли людина використала картинку (відео, пісню) у профілі в соцмережах, додала на свій сайт або створила з нею рекламу, вона автоматично стала правопорушником.

Читати також: Фейки та дезінформація: вчимося розпізнавати неправдиві дані в мережі

Для повного розуміння авторського права в мережі треба розібрати його основні принципи:

  • автоматичний захист – кожен твір автоматично захищається авторським правом («презумпція авторства»), навіть за відсутності факту публікації в Інтернеті;

  • авторське право після поширення – залишається за автором, який може самостійно визначати умови використання твору;

  • ліцензії та дозволи – кожен автор має право надати ліцензію на використання його твору з конкретними умовами (відсутність монетизації контенту, одноразова чи постійна плата);

  • порушення авторських прав в Інтернеті – завантаження, копіювання, розповсюдження або інше використання твору без дозволу власника є порушенням Закону України;

  • колективне управління правом – є безліч онлайн-платформ, які дозволяють за певну плату використовувати інші твори, а їх власникам – отримувати грошову винагороду.

Гарним прикладом захисту авторських прав в Інтернеті є YouTube. Якщо ви використаєте чужу музику, фрагмент кліпу або фільму у своєму відео, система миттєво накладе санкції: від заборони показу відео в певних країнах та відсутності монетизації до страйків та блокування каналу. Проте є певні платформи, які дозволяють купити ліцензії на використання контенту, наприклад, деякі діджеї купують такі дозволи для створення та монетизації своїх міксів на Ютуб.

Правила щодо використання контенту на сайті

Правила щодо використання матеріалів сайту найчастіше можна знайти  у футері (внизу сайту) або на окремій сторінці. 

Як захистити свої авторські права

Авторські права формуються з моменту створення твору. Вони створюються автоматично, тобто не обов'язково публікувати або реєструвати своє творіння, щоб його захистити. Однак при виникненні спірних ситуацій (наприклад, інший власник сайту стверджує, що це він першим написав статтю) потрібно мати вагомі докази.

Ми рекомендуємо не чекати спірних моментів, а постійно дотримуватися правил захисту авторських прав:

  • Фіксування матеріалу. Є безліч способів зафіксувати твір, враховуючи завантаження файлу на Гугл Диск, надсилання проекту собі поштою, додавання тексту на сайт з активацією функції «історія змін» тощо.

  • Перевірка твору. Текстовий контент завжди варто перевіряти на унікальність, тому що пошукові системи добре просувають оригінальні матеріали. До того ж це допомагає захистити свої права, адже сервіси зберігають історію перевірок з повною датою та посиланням, що є додатковим захистом авторських прав.

  • Використовуйте знак охорони авторського права. Він складається з символу ©, інформації про правовласника та року створення. Його треба ставити на оригіналі та кожному примірнику.

  • Ставте водяний знак. Є безліч сервісів, які дозволяють поставити водяний знак на фотографії. Деякі намагаються його видалити або обрізати, але це вже є порушенням закону.

Вотермарка для захисту фото

Часто майданчики з продажу зображень так густо ставлять ватермарки, що фото неможливо використати — так вони захищають права авторів. 

  • Захист від копіювання. Власники сайтів можуть використовувати атрибути, які роблять навіть виділення тексту неможливим. Щоб дізнатися конкретні способи та їх наслідки рекомендуємо прочитати нашу статтю про захист контенту сайту від копіювання.

  • Реєстрація права на твір. Ви можете захистити майнові та немайнові авторські права шляхом внесення відомостей про свій проект до Державного реєстру. Детальніше можна дізнатися на офіційному порталі Дія.

Окремо варто виділити службовий твір – матеріал, який людина створює на роботі та за який отримує винагороду (заробітну плату або гонорар). В цьому випадку немайнове право залишається за творцем, а ось майнове належить роботодавцю. І вже роботодавець вирішує, де, коли та як йому використовувати ваш матеріал.

Читайте також: Фішинг — як не спійматися на хитрощі шахраїв і розпізнати підроблений сайт

Як користуватися контентом без порушення авторських прав

Використання чужого контенту без дозволу є автоматичним порушенням авторських прав. Але ж так хочеться поділитися цікавою піснею, кліпом, фотографією, цитатою зі своїми читачами в соцмережах. Тим паче таке розповсюдження контенту допомагає його творцю, по суті є безоплатною рекламою. Тоді чому ж не можна використати якийсь матеріал без витрачання часу на отримання дозволу?

Насправді інколи можна використовувати твір іншої людини без її дозволу. І щоб одразу розібратися з усіма можливими ситуаціями, уникнути майбутніх проблем, рекомендуємо запам'ятати декілька порад:

  • Вказуйте автора й джерело. Ви можете використовувати чужі матеріали без дозволу автора, якщо запозичення «виправдане метою», тобто підтверджує вашу думку, сповіщає людей тощо. Але треба вказувати автора, при цьому він все одне може попросити вас або платформу видалити проект з його власністю.

  • Використовуйте відповідні ліцензії. Користуйтеся матеріалами, які мають вільні або дозвільні ліцензії, наприклад, потрібно поділитися сторінкою автора в соцмережах.

  • Дотримуйтеся правил цитування. Коли використовуєте чужий контент, враховуйте обсяг цитати та обов'язково вказуйте джерело.

  • Правильно переробляйте твори. З 2016 року в Україні дозволені похідні твори, тобто творче перероблення контенту. Але все одно треба зазначати ім'я та джерело запозичення.

Попри наявність безлічі обхідних шляхів використання чужого контенту без дозволу, завжди треба пам’ятати про наслідки подібних дій. Одні творці можуть лише попросити вас видалити свій контент, а інші – звернутися до суду з відповідними наслідками (штраф, виправні роботи, позбавлення волі). Саме тому треба бути обережним та дотримуватися основних правил, а ще краще – самостійно створювати контент або замовляти його у спеціалістів.

Читайте також: Що таке хостинг картинок і чим він відрізняється від фотостока

Висновок

Авторське право – це ефективний інструмент для авторів, який допомагає їм захистити свої проекти. В Україні є відповідний закон з детальним описом термінів, суб'єктів та об'єктів, презумпції авторства, суміжних прав, співавторства та інших аспектів правового інструменту.

Однак багато людей продовжує порушувати авторське право, тому авторам треба самостійно піклуватися про захист свого твору: від різних способів фіксування матеріалу до реєстрації проекту. Коли ж ви навпаки вирішите використати чужий контент, обов'язково перевіряйте ліцензію та дотримуйтеся правил з нашої статті. Так ви зможете зекономити час, зберегти нерви та уникнути правових наслідків!


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.