CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як захистити контент сайту від копіювання

 6976
01.04.2020
article

Пошуковикам подобаються унікальні тексти. Вони лояльно ставляться до сайтів, на яких публікується оригінальний контент, і нагороджують їх високими позиціями. А копіпаст не люблять і жорстко за це карають.

Але коли на новому блозі з'являється цікавий і корисний текст – його миттєво починають копіювати. Звісно, посилання на джерело практично ніхто не ставить. І сьогодні це серйозна проблема, на жаль.

Навіщо потрібен захист від копіювання текстів?

Більшість власників сайтів не заморочуються над тим, щоб наймати копірайтерів і платити їм за написання текстів. Навіщо, якщо можна просто скопіювати у конкурентів, вірно? Так вони і наповнюють веб-ресурс чужими текстами, думаючи, що пошукові системи цього не помітять.

У подібних випадках доводиться замислюватися про захист від копіювання тексту на сайті. Адже кому сподобається, коли статтю, над якою він працював тиждень, просто беруть і копіюють?

Контент – основа всього, двигун, на якому їде веб-ресурс. Від нього багато в чому залежать результати просування сайту. І не потрібно дозволяти, щоб він розкручував чужі веб-ресурси. Часто так і буває: текст на новому блозі не встиг проіндексуватися, а потім його швидко копіює власник популярної площадки і збирає всі вершки. За рахунок миттєвої індексації пошукові системи вважають першоджерелом його сайт, а не ваш. Це прикро, але проти Google не підеш.

Зазвичай власники сайтів виправдовуються тим, що захистити контент від копіювання неможливо. Мовляв, немає відповідних інструментів. Можна тільки зв'язатися з власником сайту і просити його видалити текст або поставити гіперпосилання на першоджерело. Але на подібні розбірки йде багато часу. І не факт, що людина погодиться: вона може перевести стрілки на редактора, а той – на копірайтера. Загалом, домогтися бажаного не вийде.

Читайте також: Що таке VPS сервер.

Насправді способи є. Так, 100% -ної гарантії вони не дають, але частково захистити тексти допомагають.

Спеціальні атрибути

Спосіб перший – застосування атрибутів, що забороняють копіювання. Не лякайтеся, наймати програміста не потрібно, це можна зробити і самостійно.

Якщо код написаний на JavaScript, то можна прописати так:

< body oncopy=«return false» >

І користувачі не зможуть скопіювати текст в буфер обміну.

Можна заборонити виділення тексту, прописавши:

< body onselectstart=«return false» >

Або заборонити використання ПКМ (контекстне меню не буде з'являтися):

< body oncontextmenu=«return false» >

Але враховуйте ряд нюансів. По-перше, подібні прийоми захистять тільки від «зелених» користувачів. Решта легко відключать скрипти JS і скопіюють текст.

По-друге, багато користувачів за звичкою виділяють абзаци під час читання (не для того, щоб скопіювати, а просто так). Або періодично клацають правою кнопкою миші. І якщо вони не зможуть це зробити – то відчують дискомфорт і покинуть сайт, порахувавши його недружнім. Тому при додаванні подібних скриптів треба обов’язково відстежувати поведінкові фактори на веб-ресурсі.

Як варіант, можна прописати скрипт, щоб при крадіжці контенту в кінці дописувалося посилання на веб-ресурс. Так, від копіювання тексту це не захистить, зате принесе якусь користь. Якщо людина не помітить посилання і розмістить її у себе – ваш посилальний профіль поповниться одним безкоштовним беклінком.

Офіційні правила користування сайтом

Якщо рішуче вирішили боротися з плагіатом – можна піти на суворі міри. Наприклад, створити окрему сторінку, де прописати правила використання матеріалів, розміщених на веб-ресурсі. У тому числі вказати, що копіювання текстів можливе або тільки з письмового дозволу адміністрації, або за умови проставлення активного гіперпосилання на джерело.

Перед складанням документа не завадить консультація з юристом. У теорії, якщо людина порушить правила – її чекає судовий розгляд і штраф. Але на практиці таке трапляється нечасто.

Подібний захист від копіювання тексту вважається більш надійним, оскільки прописані правила відлякують користувачів, що бажають на халяву поживитися якісним контентом. А тим, хто розмістив інформацію без активного посилання, можна писати або дзвонити, повідомляючи, що вони порушили правила використання матеріалів на сайті. І що від порушення правил до порушення закону один крок. Під тиском власники сторонніх сайтів часто лякаються, відступають і або ставлять активне посилання, або зовсім видаляють скопійований текст.

Плюс в даній ситуації не зайвим буде прописати скрипт, щоб в кінці скопійованого тексту вказувалося посилання, звідки він узятий, і назва сайту.

Відправка на швидке індексування

Останній спосіб захистити контент від крадіжки – повідомити пошуковим системам, що сайт є першоджерелом даного тексту. Правда, це можна зробити лише в Яндекс.Вебмастері (в особистому кабінеті є вкладка «Оригінальні тексти»).

Перед тим як публікувати новий текст на сайті, додайте його в Яндекс.Вебмастер. Пошуковик миттєво проіндексує контент і буде вважати його першоджерелом. Це підвищить шанси, що нова стаття потрапить в ТОП-10.

В розділ «Оригінальні тексти» можна додавати до 32000 символів. Якщо стаття велика – розбийте її на 2-3 частини. Контент завантажується без HTML-розмітки – в тому вигляді, як він відображається на веб-ресурсі або в звичайному текстовому документі.

Для одного веб-ресурсу Яндекс дозволяє додавати до 100 текстів на добу. Після розміщення тексту в сервісі можна спокійно публікувати його на власному сайті, знаючи, що пошукова система вже проінформована про те, що ваш сайт являється першоджерелом.

Звісно, 100% -ного захисту від плагіат це не дасть. Але навіть якщо поцуплять текст – позиції напевно залишаться колишніми, оскільки ваш сайт вважається першоджерелом. А любителі халявного контенту потраплять під фільтр, що змусить їх задуматися про інші способи наповнення сайту.

Підсумки

Тепер ви знаєте, як захистити сайт від копіювання контенту. Найбільш корисними дані рекомендації будуть новачкам, адже згідно зі статистикою тексти частіше за все крадуть з «зелених» сайтів.

Тому після того як купите хостинг і домен, відразу створюйте карту сайту і додайте веб-ресурс в Яндекс.Вебмастер і Google Search Console. Так ви повідомите пошуковим системам про те, що на просторах інтернету з'явився новий веб-ресурс. Перші місяці користуйтеся сервісом «Оригінальні тексти» від Яндексу, щоб заздалегідь повідомляти про появу нових статей. А через півроку-рік сайт підросте, і всі тексти будуть індексуватися настільки швидко, що красти їх стане безглуздо.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: