CityHost.UA
Допомога і підтримка

Українські біржі фрілансу — огляд сервісів, переваги та недоліки роботи на біржі

 6176
08.11.2023
article

 

 

Для діджитал-спеціалістів, які працюють самі на себе, є багато варіантів пошуку клієнтів. Один з найкращих способів освоїтися в галузі для початкуючих фрілансерів — це біржі фрілансу. Вони допомагають отримати перші замовлення, набути досвіду, безпечно працювати із замовниками і формувати рейтинг. Досвідчені фахівці також часто залишаються на біржі, адже це стабільний притік клієнтів. 

Раніше багато українських фрілансерів працювали на російських біржах, адже там було багато замовників. Після початку повномасштабного вторгнення більшість відмовилася від співпраці з росіянами і почала шукати інші формати роботи. Для тих, хто знає англійську мову, було не проблемою перейти на західні біржі, такі як Upwork або Fiverr.

Але для тих, хто не володіє англійською або не працює на західних платформах з інших причин, також є зручні майданчики — це українські біржі фрілансу. Їх небагато, але вони існують та успішно допомагають замовникам та виконавцям знаходити один одного.

Зазвичай ми робимо огляд кращих сервісів, але у цьому випадку будемо казати про огляд всіх сервісів, які існують на українському ринку — а їх всього чотири. Гайда знайомитися з ними, але спочатку поговоримо про те, чому варто працювати на біржі. 

Читайте також: Огляд закордонних бірж фрілансу: Upwork, Freelancer, Fiverr

Переваги бірж фрілансу

Найкраще підходять біржі фрілансу для новачків у сфері — для тих, хто тільки-но починає свій шлях у ніші. Зазвичай новоспечені фахівці не мають багато проєктів. Тому платформи, де представлений широкий спектр пропозицій на різний рівень навичок, чудово допомагають вникнути у фрілансерську кухню. Зокрема та таких платформах можна:

  • знайти перших клієнтів;

  • створити портфоліо;

  • зібрати відгуки;

  • поступово навчитися виділятися серед інших;

  • отримати перший заробіток.

На біржах фрілансер бачить вакансії, а замовник — фахівців, які відгукнулися. Це дозволяє обом сторонам обрати один одного, домовитися про співпрацю і отримати кошти за зроблену роботу. Тобто усі робочі процеси вибудовані максимально зручно. 

Біржі підходять не лише новоспеченим фрілансерам, вони є чудовим місцем для пошуку клієнтів для фахівців різних рівнів. Біржі дозволяють вивчити ринок, попит і ціну на ті чи інші проєкти. Також можна переглядати роботу інших фахівців, наприклад, тих, на яких хочеться рівнятися. 

web хостинг

Ще однією перевагою бірж є — безпечна оплата, що захищає як замовника, так і виконавця. Найчастіше оплата за проєкт заморожується, як тільки замовник обрав конкретного фахівця для його виконання. Тобто клієнт не зможе не оплатити роботу із необ'єктивних причин. 

Біржі також відстежують та блокують шахраїв, тому можливість потрапити на недобросовісних клієнтів мінімальна. 

А тепер давайте розглянемо українські біржі фрілансу — розкажемо про їхні основні можливості та переваги кожного сервісу. 

Біржа Weblancer.net

Біржа фрілансу Weblancer

Платформа Weblancer — одна із найстаріших в Україні, працює з 2003 року, а географія її користувачів охоплює понад 60 країн світу. Тут можна знайти проєкти з веб-програмування, веб-дизайну, SEO, адміністрування сайту, архітектури та інжинірингу, поліграфії, айдентики, SMM, копірайтингу, репетиторства тощо.

Переваги Weblancer.net: 

  1. Зручне портфоліо;

  2. Легкий старт для новачків: 50 безкоштовних заявок під час реєстрації, підбірка проєктів, просування на головній сторінці;

  3. Продумана система рейтингу;

  4. Професійна служба підтримки;

  5. Арбітраж. 

Після того, як 50 стартових заявок для новачка вичерпаються, потрібно буде докуповувати їх за символічну вартість або оформити передплату на категорію замовлень. По передплаті заявки безкоштовні та необмежені за кількістю упродовж місяця. 

На біржі фрілансу є партнерська програма, завдяки якій можна мати пасивний постійний дохід.

Також доступна безпечна оплата за замовлення, яка передбачає комісію 5%. Водночас вона надає гарантії:

  • замовникам, що їхні гроші залишаться в безпеці, якщо фахівець погано виконає проєкт;

  • виконавцям, що вони отримають оплату за виконану роботу в повному обсязі.

На додачу є арбітраж, який в випадку виникнення проблеми буде її розглядати безкоштовно. 

Фрілансер може виводити кошти:

  • на картку банку України;

  • на криптовалютний USDT гаманець TRC20, BEP20, Polygon.

Біржа Freelancehunt.com

Українська біржа для фрілансерів Freelancehunt.com

Однією з найкращих українських фріланс-бірж є Freelancehunt.com. Тут є проєкти з дуже різних напрямків: програмування, дизайн, архітектура, робота з аудіо та відео SMM, SEO-просування, верстка, розробка сайтів, озвучування, копірайтинг тощо.

Переваги:

  1. Багато клієнтів та різні пропозиції;

  2. Проста і зрозуміла платформа;

  3. Є можливість переписуватися із замовником до затвердження роботи з ним;

  4. Безпечна оплата;

  5. Можливість співпрацювати з різними компаніями;

  6. Бонусні програми та акції.

Акаунти, що успішно виконують замовлення, отримають відгуки, рейтинг і рекомендації, що допомагає просувати профіль. 

Також є змагання між фрілансерами у розділі «Конкурси». Перемога приносить виконавцю хорошу оплату за роботу, відгуки і нові матеріали в портфоліо. Змагання відбувається так: замовник заповнює опис та ТЗ, а фрілансери, ознайомившись із завданням, надсилають свої готові роботи — ставки. Замовник оцінює роботи та обирає переможця. 

Є можливість оформити Plus-акаунт за підпискою 199 грн за місяць або 999 грн за пів року:

  • додає 5% до рейтингу фрілансу;

  • можна вказати 4 спеціалізації для роботи;

  • на змаганнях ставка такого акаунту має особливий вигляд та виділяються серед конкурентів. До ставки можна прикріпити приклади успішних проєктів та роботи з портфоліо;

  • відсутня комісія за зняття коштів.

Оплата замовлень на цій біржі надходить після виконання замовлення. Для користувачів базового акаунту є комісія — 5% від суми, яку знімають. Для Plus-акаунтів комісія відсутня. 

Читайте також: ТОП-11 цікавих українських сайтів та блогів про IT-галузь

Біржа Freelance.ua

Українська фріланс біржа Freelance.ua

Ця біржа підійде для фрілансерів, що займаються: вебпрограмуванням, дизайном сайтів, версткою, логотипами, контекстною рекламою, SEO, SMM, копірайтингом, відеомонтажем тощо. 

Переваги Freelance.ua:

  • Безпечна угода оплати;

  • Декілька розділів для пошуку роботи: разові завдання, постійна робота та робота в офісі;

  • Можливість відокремити проєктну роботу від постійної;

  • Наявність середньої вартості роботи;

  • Можна обирати свій статус завантаженості — вільний, зайнятий, без статусу чи відсутній;

  • Є можливість додавати деталі до основного технічного завдання.

Також на цій біржі є онлайн-чат і доступні відеодзвінки для фрілансерів та замовників. Водночас комісія тут вища: від 7 до 12% від суми завдання, залежно від категорії.

Оплата за виконані завдання буде надходити на гаманець біржі. Їх можна буде вивести в будь-який момент на звичайну банківську карту. Платежі опрацьовуються через сервіс Wayforpay. 

Для Pro акаунтів є такі можливості:

  • доступ до відповідей на необмежену кількість проектів, а у безкоштовному лише 10 на тиждень;

  • вісім спеціалізацій, у безкоштовному лише одна;

  • можливість залишати відповіді на проєкти з бюджетом понад 400 грн.

Тобто, якщо фрілансер хоче мати весь функціонал, який надає платформа, варто все ж оформити Pro акаунт одразу. Вартість за місяць 200 грн або 1500 грн на рік. 

Читайте також: Неочевидні функції в Google Docs: інструкція з використання

Біржа Kabanchik

Біржа фрілансу в Україні Кабанчик

Якщо вищеописані біржі мають схожий принцип роботи і категорії задач, то біржа Kabanchik суттєво відрізняється. Цей сервіс запущений у вересні 2012 року двома підприємцями Романом Кірігетовим і Олександром Юр'євим. У 2015 році проєкт купив Prom.ua. Його локалізація поширюється на більшість міст України, тому є можливість шукати спеціаліста з конкретного міста чи містечка. Інші відмінності полягають в тому, що:

  • Окрім проєктів зі сфери digital тут є замовлення для багатьох інших спеціалістів —  монтажників, кур’єрів, майстрів з ремонту, репетиторів тощо. Спектр виконавців дуже широкий — від фахівця, який допрацює недороблений сайт і виведе його на хостинг, до сантехніка, яке проведе консультацію по відеозв’язку і розкаже як правильно замінити кран. Тут можна знайти будь-яку послугу і допомогу. Але айті-галузь тут представлена доволі широко, тож ми вирішили включити у добірку і цю платформу. 

  • Принцип роботи інший: не всі замовники можуть обирати виконавців самостійно. Платформа робить це самотужки. 

Щоб стати фрілансером на ресурсі Kabanchik, окрім реєстрації, потрібно пройти верифікацію через паспорт. До заявки прикріплюється фотографія з розкритим паспортом в руці. Менеджери перевіряють кожну анкету. Тому процес займає до 5 днів. 

Після схвалення модератором фрілансер отримує статус «Перевірений виконавець» і тільки тоді може розпочинати роботу. 

Також замовники, які тільки зареєструвалися на платформі, не можуть обирати виконавців завдань. Платформа підбирає їх самостійно. Це зроблено і для зручності компаній, у яких немає можливості та часу перевіряти всі заявки, і для безпеки фрілансера. Водночас, якщо у замовника набирається п'ять успішно закритих завдань, платформа надає змогу вибрати фрілансера самостійно. 

Переваги платформи:

  1. Сервіс формує середню ціну за конкретну послугу;

  2. Є верифікація користувачів;

  3. Багато категорій спеціалістів;

  4. Немає Pro акаунту;

  5. Рейтинг фрілансера формується дуже серйозно. Замовник може залишити відгук і оцінити роботу за трьома параметрами: якість роботи, ввічливість і пунктуальність. Максимальна оцінка — 5 балів. Відгук вважається позитивним, якщо виконавець набрав 5 балів з 5.

У Kabanchik є безпечна угода для оплати, але платформа стягує комісію від 5% до 20% вартості проєкту після його успішного виконання. 

На цій платформі можна підпрацьовувати як у межах свого міста, так і по всій Україні. Кількість задач залежить від сезонності та локації. У містах-мільйонниках набагато більше замовлень, ніж в невеликих містечках. 

Недоліки українських фрілансерських бірж

Попри переваги, фріланс біржі (і не лише українські) мають і ряд суттєвих недоліків.

Середня оплата за проєкти невисока. Наприклад у випадку копірайтерів, за 1000 символів платять часто менше 100 грн. 

На біржах висока конкуренція, а крутих проєктів не так і багато. Тому дуже швидко може прийти вигорання, бо фрілансер братиметься за нецікаві проєкти і при цьому мало зароблятиме. 

Найважче саме початківцям, у яких немає рейтингу та відгуків. Через що замовники не звертають на них увагу. Щоб отримати перші замовлення, початківці повинні встановлювати дуже низьку вартість. 

Серед інших мінусів:

  • нестабільність доходу;

  • обмежений контроль над проєктами; 

  • замовники дуже різні, тому фрілансеру постійно потрібно підлаштовуватися під їхній формат роботи;

  • багато способів шахрайства від замовників.

Кілька порад як працювати на біржах

Якщо вдатися до перерахованих нижче порад, ви отримаєте значно більше шансів швидко увійти в курс роботи та уникнути підводних каменів бірж:

  1. Якщо не знаєте, яку біржу обрати, спершу проаналізуйте актуальні проєкти. Зокрема, чи є цікаві для вас задачі і чи достатньо їх для вас, чи задовольняє вас оплата. Ця інформація на українських біржах доступна ще до реєстрації. 

  2. Зареєструйтеся на двох біржах і виконуйте проєкти і там, і там. Наприклад на біржі Weblancer є рейтинг активних новачків, що робить їх видимими, тому просування в рейтингах може відбуватися швидше.

  3. Перед тим як погоджуватися на виконання якогось завдання, перегляньте рейтинг та відгуки замовника. 

  4. Детально обговорюйте всі умови виконання задачі: ТЗ, бачення замовника, дедлайн.

  5. Користуйтеся оплатою за замовлення через самі біржі, це гарантує отримання коштів і зменшує можливості неправомірних відмов зі сторони замовника. 

  6. Працюйте над своїми скілами. Не лише над тими, що безпосередньо стосуються вашої роботи, але й розвивайте інші. Наприклад, якщо ви копірайтер, то вивчайте різноманітні теми від технологій до сільського господарства. Це дозволить вам мати більше вибору в проєктах.

  7. Якщо вам сподобався конкретний замовник, а ви йому, спробуйте вийти на регулярну співпрацю, можливо навіть поза біржею. 

  8. Не покладайтеся у своєму заробітку лише на біржі. Шукайте проєкти на інших платформах, через соціальні мережі тощо. 

Враховуючи перераховані вище плюси і мінуси, особливості бірж та їхні відмінності, ви вже можете приблизно оцінити, чи підходить вам такий формат роботи. 

Робота через фріланс-біржі – це чудовий спосіб заробітку, тому що там завжди вдосталь найрізноманітніших проєктів. Водночас плата за ці проєкти часто може бути невиправдано низькою, або буде присутня неймовірна конкуренція. 

У будь-якому випадку, біржі відповідають конкретним цілям та можливостям. Зокрема, чудово підходять для того, щоб набути конкретного досвіду та створити портфоліо. Також фріланс-біржа може стати хорошим варіантом додаткового заробітку.

А перелічені у статті рекомендації і правила допоможуть зробити роботу більш ефективною, прибутковою та безпечною.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.