CityHost.UA
Допомога і підтримка

Договір на створення сайту – як убезпечити себе під час розробки

 7743
08.11.2021
article

Веб-сайт – один із необхідних елементів маркетингового просування бізнесу. Це представництво компанії в інтернеті, де найбільше шансів знайти свого клієнта. Наявність веб-сайту вже перестала бути розкішшю чи привілеєм – зараз це вже невід'ємна частина кожної компанії.

Що таке веб-сайт із юридичної точки зору? Чіткий опис правового поняття можна знайти у Законі України "Про авторське право та суміжні права".

Якщо говорити коротко, веб-сайт — це структуровані дані, об'єднані в рамках одного домену, які є об'єктом авторського та суміжного права.

 

 

Навіщо потрібен договір?

Буває, що бізнесмен замовляє сайт у фрілансера і всі зобов'язання обговорюються в усній формі. Така співпраця має багато підводних каменів. Головний недолік полягає в тому, що без офіційного договору за фактом ніхто нікому нічого не винен. Виконавець може затягнути терміни, зробити зовсім не те, що замовляли, а замовник може не оплатити роботу.

Але й у випадку, коли обидві сторони поводяться порядно, відсутність договору здатна спровокувати труднощі та непорозуміння. Кожен учасник процесу може на свій лад зрозуміти озвучену інформацію, а не обговорені моменти можна трактувати як завгодно.

Тому договір на створення інтернет-сайту — це спосіб убезпечити обидві сторони не лише від відверто нечесних дій. Він допомагає врегулювати всі нюанси роботи, розподілити права та відповідальність, продумати наперед усі можливі сценарії співпраці.

Підготовка до підписання договору

Складанню та підписанню договору передують переговори, де замовник озвучує завдання, а виконавець пропонує варіанти їхньої реалізації. Насамперед замовнику пропонується заповнити бриф. У ньому є список базових питань, необхідних розробнику для розуміння завдання — специфіка компанії, посилання на вже наявні веб-ресурси (якщо є), список ключових слів, бажані розділи на веб-сайті, додаткові побажання і таке інше. Кожен розробник складає свій бриф.

Замовнику не варто пропускати заповнення брифа, сподіваючись, що всі питання вдасться обговорити в процесі. Цей документ допомагає розробнику сформулювати завдання та розуміння проекту, а відповіді ляжуть в основу договору.

Тип договору

Для розробки веб-сайту можуть підійти договір на надання послуг та договір підряду. Але в першому випадку робиться фокус на процес розробки (послугу). Замовнику не так важливий процес, як результат, тому для такої співпраці краще вибрати договір підряду, в якому увага зосереджена саме на кінцевому продукті, тобто на веб-сайті.

Хоча за основу можна взяти типовий договір на розробку сайту, все ж таки кожний веб-ресурс унікальний, і підхід до оформлення співпраці теж має бути індивідуальним. Тому стандартний документ використовується як приклад, а всі тонкощі прописуються окремо під кожний проект.

Що важливо у договорі?

Тепер обговоримо, які ключові моменти обов'язково потрібно описати при складанні документа.

Чіткі формулювання

У договорі мають бути чітко окреслені результати кожного етапу взаємодії, терміни виконання, критерії, за якими робота вважається виконаною.

Наприклад, "замовник зобов'язується виконати роботи зі створення веб-сайту" — це розмите формулювання. Виходить, що замовник може зробити будь-який веб-сайт, і умови будуть дотримані. Але якщо додати слова "згідно з технічним завданням", з'являється орієнтир, за яким можна вважати роботу виконаною.

Потрібно врахувати всі якісні та кількісні показники: час, розмір, формат, спосіб надання результату. Наприклад: "Замовник зобов'язується перевірити роботу протягом п'яти днів і надіслати електронною поштою відповідь у вигляді текстового документа з коментарями та поправками".

Поділ робіт на етапи та чіткий опис кожного

Розробка веб-сайту – це не лише процес його створення. Різні розробники та агенції пропонують різний набір послуг. Може бути, що виконавець сам здійснює дослідження ринку та веб-сайтів конкурентів, пропонує концепцію, дизайн, самостійно робить контент. В інших ситуаціях компанія сама проводить всю маркетингову підготовку та формує концепцію, а розробник просто отримує готове ТЗ та всі матеріали. Іноді компанія самостійно замовляє домен та хостинг, в інших випадках реєстрацією займається виконавець.

Потрібно обговорити та розписати кожен етап, від початку і до кінця.

Буває, що замовнику недостатньо лише створити веб-сайт, необхідне його подальше розкручування в мережі або адміністрування. Тоді укладається договір на розробку та просування сайту або договір на розробку та супровід сайту.

Терміни виконання

Недостатньо описати послідовність дій, необхідно ще й виставити часові рамки для всіх етапів:

  1. Надання замовником матеріалів;
  2. Надання виконавцем макету;
  3. Виконання основних робіт;
  4. Перевірка замовником;
  5. Внесення правок;
  6. Додатковий час для подолання форсмажорних обставин (і що вважається такими обставинами);
  7. Термін прийому роботи;
  8. Термін, у котрий замовник повинен оплатити роботу.

Рівні права та обов'язки обох сторін

Обидві сторони мають нести однакову відповідальність. Якщо в договорі прописаний штраф для розробника за несвоєчасну здачу проекту — значить, аналогічний штраф потрібно прописати для замовника за несвоєчасне подання необхідної інформації. А що робити, якщо робота виконавця затяглася через недостатньо організовану комунікацію з боку замовника? Отже, треба прописати, які зобов'язання бере на себе кожна сторона із забезпечення своєчасного початку робіт.

Не повинно бути перекосів, коли одна сторона несе відповідальність, а інша лише має права.

Чи потрібно прописувати ТЗ у договорі?

Найкращий вихід — це рамковий договір, в якому описані всі основні положення. Конкретика у вигляді технічного завдання виноситься в додаток до договору на розробку сайту.

Залучення субпідрядників

У процесі створення веб-сайту виконавець може залучати третіх осіб (дизайнерів, копірайтерів, маркетологів). Потрібно прописати, що він має таке право, але несе повну відповідальність за якість кінцевого продукту.

Комунікація між замовником та підрядником

У договорі на створення сайту необхідно прописати, хто конкретно є представниками замовника та підрядника: П.І.Б., посада, контакти. Це відповідальні особи, до яких можна звертатися з питаннями, і відповіді яких вважаються офіційними. Представник замовника зобов'язаний постійно спілкуватися з виконавцем та надавати йому всебічну інформаційну підтримку.

Оскільки веб-сайт — багатогранний продукт, може бути таке, що прийматимуть рішення відразу кілька співробітників компанії-замовника. Один займається дизайном, інший контентом, третій – фінансовими питаннями. Потрібно вирішити, як відбуватиметься комунікація:

  1. Один представник передає питання профільним фахівцям та дає відповіді розробнику;
  2. Виконавець контактує з окремим представником з кожного напрямку.

Потрібно уникати ситуацій, коли співробітники приймають рішення поза своєю компетенцією, або ще гірше — дають суперечливі вказівки з одного питання.

Матеріали для розробки

Замовник зобов'язаний надати підряднику логотипи, корпоративні кольори, фотографії та інші матеріали, необхідні для роботи. Весь перелік має бути присутнім у тексті договору.

Зазначається формат, у якому надається інформація: всі матеріали приймаються у певних файлових розширеннях, є вимоги щодо розміру та якості зображень, тексти також повинні надаватися у зручному форматі (файли DOCX, посилання на Google Docs).

Виконавець також може запропонувати замовнику матеріали, якщо, наприклад, в нього є якісні фотографії на тему веб-сайту. При цьому мають бути гарантії, що їх використання не порушуватиме авторських прав третіх осіб.

Це можна зафіксувати у договорі двома способами:

  1. У разі порушення авторських прав виконавець несе повну правову та фінансову відповідальність;
  2. Виконавець надає документи, що підтверджують право використання матеріалів зі стороннього джерела (купівля, оренда).

Питання авторського права

Обов'язково прописується, кому належать майнові та авторські права на веб-сайт та його матеріали після завершення роботи. Сюди належать унікальний код, тексти, зображення, відео, дизайнерська робота.

Потрібно також зазначити:

  • чи може виконавець продовжувати використовувати окремі матеріали після публікації веб-сайту без узгодження із замовником,
  • які санкції застосовуються, якщо розробник продовжує комерційне використання матеріалів, права на які передані замовнику,
  • порядок дій у разі використання матеріалів веб-сайту третіми особами.

Внесення змін до ТЗ у ході робіт

Поки йде розробка, може статися, що замовник вирішив внести зміни. Ця ймовірність також має бути врахована — коли і скільки змін можна вносити, чи виплачується додаткова винагорода за цю роботу.

Фінансові питання

Під час формування документа конкретизуються такі нюанси:

  • Порядок оподаткування;
  • Розрахункова валюта;
  • Рахунок для переказу коштів;
  • Коли оплата вважається отриманою (після списання з рахунку замовника або після надходження на рахунок виконавця);
  • Спосіб підтвердження отримання оплати.

У процесі розробки підряднику доводиться оплачувати послуги, які він не може надати: домен, хостинг, SSL-сертифікат, предметна фотозйомка товарів, тексти від копірайтерів тощо. У договорі має бути сказано, чи ці суми включені в оплату розробнику або замовник розраховується за ці послуги окремо.

Прийом роботи

У фіналі замовник приймає роботу або не приймає, пояснюючи своє рішення конкретними причинами. Суб'єктивні аргументи з розряду "мені не подобається" не враховуються. Відмовитися від прийому можна лише через невідповідність результатів технічному завданню.

Щоб замовник не зміг затягнути прийом робіт, можна внести такий пункт: якщо протягом такого-то терміну замовник не дає відповіді, робота вважається виконаною належним чином і необхідно здійснити оплату в повному розмірі.

Договір на розробку сайту захищає обидві сторони. Замовника – від недобросовісного виконання роботи, затягування строків та несподіваних результатів. Виконавця від багаторазових змін ТЗ, несвоєчасної сплати, необґрунтованих претензій. Складання такого документа вигідне обом, оскільки будь-які непорозуміння чи навіть конфлікти можна врегулювати у правовому полі.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: