CityHost.UA
Допомога і підтримка

Перевірка валідності сайту

 12676
01.07.2019
article

Валідацією називається перевірка HTML-коду сайту на помилки і його відповідність стандартам, які визначені Консорціумом Всесвітньої павутини. Багато оптимізаторів і веб-майстрів недооцінюють її важливість і приступають до «чищення» коду тільки коли виконані інші завдання з технічної оптимізації онлайн-ресурсу. Наприклад, після того, як коректно складена карта сайту. Цим вони уповільнюють рух блогу або інтернет-магазину до перших позицій видачі пошукових систем.

Деякі з переваг, які дає регулярна перевірка коду на валідність і швидке усунення виявлених помилок:

  • «Поломка» HTML часто є причиною неправильного відображення сайту в різних браузерах і на різних пристроях. У результаті користуватися онлайн-ресурсом можуть, наприклад, тільки ті, хто зайшов на нього через Гугл Хром. Водночас, відвідувачі, які використовують Сафарі, будуть постійно стикатися з помилками на такому сайті або взагалі не зможуть переглянути його вміст.
  • Деякі недобросовісні розробники безплатних шаблонів і тем поміщають в HTML посилання, рекламу або навіть шкідливий код. Після перевірки на валідність ці проблеми легко виявити.
  • Після видалення зайвої інформації з коду розмір веб-сторінки стає менше і вона починає завантажуватися швидше.
  • Веб-павуки помічають неякісний HTML-код і скорочують частоту відвідування онлайн-ресурсу.

Як бачите, вплив валідності сайту на просування і юзабіліті великий. Тому її перевірку краще не відкладати.

З чого складається перевірка валідності сайту

Перевірка валідації складається з трьох етапів:

  • Пошук помилок у синтаксисі. Наприклад,

< h3 >Заголовок > /h3 >

У цьому коді закриваючий тег починається не з <, а з >. Через це текст, який йде за > /h3>, буде відображатися як заголовок третього рівня.

  • Перевірка правильності вкладеності тегів. Наприклад:

< h3 > Заголовок

< p > Текст абзацу < /p >

< /h3 >

У цьому коді закриваючий тег < /h3 > стоїть не після заголовку, а після тексту, який йде за ним. У результаті такої помилки, текст, поміщений в < p > … < /p > також буде відображатися, як заголовок третього рівня.

  • Перевірка на відповідність правилам DTD (Document Type Definition). Наприклад, атрибут id, який повторюється.

Як перевірити валідацію сайту

Незважаючи на те, що викладена інформація може здатися складною й незрозумілою, валідація сайту перевіряється за 5 секунд. Рекомендуємо використовувати для цих цілей офіційний валідатор Консорціуму Всесвітньої павутини validator.w3.org.

Він пропонує три варіанти перевірки:

  • Validate by URI — вкажіть URL сторінки й інструмент перевірить її код.

Зверніть увагу! У разі вибору цього варіанту перевіряється тільки веб-сторінка за вказаним URL. Якщо вже є коректно складена структура сайту й потрібно перевірити всі веб-сторінки, введіть адресу кожної з них.

  • Validate by File Upload — якщо потрібно перевірити на валідність HTML-файл, який зберігається на комп’ютері, цей варіант для вас.
  • Validate by Direct Input — цей варіант підходить тим, хто не хоче допустити помилки, коли пише код — валідація перевіряється після вставки фрагменту HTML.

Виберіть один зі способів, виконайте необхідну дію (вставка URL, завантаження HTML-файлу або вставка фрагменту коду) і натисніть кнопку Check. Через 3–5 секунд на сторінці з’явиться інформація про знайдені помилки та попередження із зазначенням рядків коду, у яких виявлені проблеми, і їхнім коротким описом.

Далі справа залишається за малим — виправити знайдені помилки. Для цього передайте результат перевірки програмісту або верстальщику вашої компанії або, якщо знаєте HTML, виправте їх самостійно.

Ось ви й дізналися що таке валідація сайту і як її перевірити. Після застосування цих знань на практиці, веб-краулери почнуть розцінювати сайт, як більш якісний, а елементи веб-сторінки будуть відображатися коректно.

Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах і додавайтеся в наш Telegram канал. Нагадаємо, що купити український хостинг ви можете у хостинг-компанія CityHost. З технічних питань звертайтесь до онлайн чату або по телефону ☎️ 0 800 219 220.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: