CityHost.UA
Допомога і підтримка

Історії наших користувачів: як вчителька математики Світлана Пасько вчилася розробляти сайти разом зі своїми учнями

 576
16.10.2024
article

Героїня нашого сьогоднішнього матеріалу — полтавська вчителька математики Світлана Пасько зі стажем викладання у школі аж у цілих 50 років. Половину століття вона не лише викладає дітям точну науку, а й осягає разом з ними нові технології. 

Вчителька математики Світлана Пасько створила перший сайт разом з учнями

Коли діти вчать жити…

Свій перший сайт вона зробила разом з учнями. І тепер має цілий арсенал проєктів — і своїх, де ділиться матеріалами для навчання, і тих, які допомагала створювати іншим вчителям. Найважливіший проєкт вебмайстрині — це «Математика абітурієнту», який допомагає учням старших класів готуватися до ЗНО та успішно вступати до ВНЗ. 

Ще один — «Еврика», це сайт для навчання математиці онлайн, призначений для учнів середньої школи. Раніше це був сайт наукового товариства гімназії, де працювала пані Світлана. Зараз вона на пенсії, тож сайт використовує разом з дітьми, яких продовжує навчати за покликом душі. 

Сайт «Про слово» — це веб-ресурс вчительки української мови Ірини Кислої, який використовується для роботи на уроках. Зараз, до речі, вона має звання Заслуженого вчителя.

«Історія в цілому» — новий ресурс, з яким працює молода колега Світлани Жанна Авраменко, вчителька історії.

Сьогодні ми розкажемо більше про дивовижну та енергійну жінку Свытлану Пасько та її історію опанування розробки сайтів у 60-річному віці. 

***

Світлана Пасько почала працювати у сільській школі на Полтавщині ще в далеких 1970-х роках. Дуже хотіла вчителювати, але у місті не було вакансій.

Потім продовжила роботу вчителькою математики у Полтавській середній школі № 14, отримала грант «Соросівський вчитель» у 1995 році. Пізніше працювала на посаді заступника директора з наукової роботи в гімназії «Здоров'я», у заснуванні якої брала активну участь.

Світлана Пасько викладає математику в українській гімназії

Весна 1996 року

У закладі навчалися діти, які займалися у спортивних школах. 

— Ми пишаємося тим, що змогли довести: спортсмени теж можуть мати високі навчальні досягнення, — розповідає вчителька. — Зараз серед наших випускників є чемпіони Європи та світу з плавання, боротьби, волейболу, баскетболу.

Вона вчилася опановувати комп'ютер і елементарні IT навички разом зі своїми учнями. 

— Скоріше вони мене вчили, ніж я їх, — згадує пані Світлана. — І це вдалося. Коли у гімназії з'явився нарешті один більш-менш сучасний на той час комп'ютер, то він працював, мабуть, 20 годин на добу. Наші перші книжки, відеоматеріали, презентації, навіть емблему гімназії — усе це ми створювали разом із дітьми та вчителями. Тоді й народилося наукове товариство «Еврика». 

У 2004 році учні Світлани Пасько відкрили для неї світ технологій

2004 рік, перші «вчителі» IT, які відкрили для пані Світлани світ технологій

Перший сайт був написаний з нуля моїм учнем на 1 курсі університету, він так і називався — «Еврика», усі елементи дизайну були суто авторськими. Ним користувалася вся гімназія. Час ішов, і я як вчитель зрозуміла, що підручники діти не так часто відкривають, як інтернет. Та і я дечому навчилася.

Читайте також: Історії наших користувачів: Як фестиваль Ше.FEST збирає тисячі людей на батьківщині Тараса Шевченка та просуває сучасну українську культуру

Вчитель математики Світлана Пасько разом зі своїми учнями в 2020 році

Молода генерація, 2020 рік

На жаль, від першого сайту збереглися лише малюнки та сама ідея. Але я вже сама навчилася користуватися платформою WordPress, і далі створила спочатку свій перший блог (зараз я його видалила) і той самий сайт для старших учнів «Математика абітурієнту», який став справжньою платформою для моєї подальшої роботи.

— Як ви навчилися їх адмініструвати, чи складно це було?

— Коли з'ясувалося, що я якось раптом дожила до пенсійного віку, я не лишала школу, але почала вивчати можливості роботи онлайн і паралельно вчилася різним методам онлайн-навчання. Не скажу, що було легко. Скоріше страшно, але дуже цікаво, бо я відкрила (це майже у 60!) просто новий світ інтернету.

Щодо адміністрування сайту, то це не важко, коли ти маєш хоча б базові навички. Вже створені ресурси зараз із впевненістю розвивають самостійно мої колеги, які дорослішають у більш сучасному світі із мобільними пристроями та штучним інтелектом.

Ресурсами Світлани Пасько користуються колеги та їхні учні. У викладачки на пенсії продовжується активна робота:

— Зараз багато уроків онлайн, і немає потреби шукати десь на інших платформах чужі тести, якщо я здатна створити їх сама, так, як вважаю за потрібне для своїх дітей. Якщо оцінити загальну кількість учнів, які користуються моїми тестами, опублікованими на сайтах, то за місяць може набігти до 500 переглядів на одному тесті.

Читайте також: Історії наших користувачів: Як медіагрупа «Галка» злетіла на вершину прикарпатського інформаційного бізнесу

Вигідно купити хостинг онлайн для сайту

— Як ви знайшли Cityhost?

— Cityhost рекомендував мій випускник, у якого був власний хостинг — на ньому була розміщена перша «Еврика». Потім він змінив напрям діяльності, а я звернулася до Cityhost для реєстрації домену та отримання власного хостингу для онлайн-ресурсів.

Дуже рада, бо вважаю цей крок більше ніж правильним. Були ситуації, коли мені елементарно не вистачало знань, а допомогти швидко було нікому. Завжди служба підтримки спрацьовувала без питань. І за це я дуже вдячна.  Більше ніж за 10 років нашої співпраці команда Cityhost жодного разу мене не розчарувала. Тут професіонали. Усім знайомим, зацікавленим у питанні, раджу ваш ресурс.

Світлана Пасько вчить учнів використовувати сучасні технології

Народження нової рубрики «Еврики»

— Бачу, на ваших сайтах немає реклами. Не було думки їх монетизувати?

— Щодо монетизації, були думки та навіть спроби, потім від цього відмовилася остаточно, бо «Танчики» та реклама купальників на освітньому ресурсі якось мене не порадувала. Та й Google звинуватив у тому, що штучно накручений рівень відвідування. Все було просто — напередодні ЗНО та пізніше, коли я розмістила розв'язки з коментарями, охочих попрацювати із сайтом виявилося більш ніж багато. От вони і створили сплеск трафіку. 

Після декількох місяців спроби монетизації я остаточно відмовилася від цієї думки. І вважаю, що правильно. Я не потребую великих коштів для життя, а те, що мені потрібно, можу заробити своїм розумом та досвідом.

Читайте також: Історії наших користувачів: як харків’янка Ніна Абрамова створює сайти та допомагає жінкам шукати своє покликання

Вчитель математики та вебмайстер Світлана Пасько з учнями в науковій кімнаті

Зустріч у науковій вітальні, 2019 рік

— Чим є ці сайти саме для вас? Допомога в роботі, особиста місія, хобі?

— На сьогодні — мабуть, все разом. На жаль, освіта все далі йде онлайн, особливо в умовах війни. Діти потребують постійної допомоги: ті, які в Україні, та й ті, які за кордоном. Безперечно, такий сайт — це велика допомога у роботі. А можливо, і хобі. 

Я починаю оновлювати матеріали на сайті лише влітку, коли хоч якась перерва у роботі. Це звучить дивно для бабульки, якій майже 70 років. Завжди рада допомогти своїм колегам. Інколи розумію, що «застрягла» і треба рухатись далі, але трохи важко знайти вільний час. Вже навіть на соцмережі.

Але попри все, вдячна нашій зустрічі, і тим емоціям, які ви мене спонукали пережити.


Пані Світлана спонукала пережити багато емоцій і авторку цієї статті — завжди захоплювалася людьми, які вчаться все життя, не зупиняються у своїй допитливості та не хочуть нічого чути про «мені вже пізно» і «це занадто складно». Люди, які захоплені своєю справою та черпають з неї натхнення та енергію, викликають захват. І хочеться частіше зустрічати таких людей, а особливо — вчителів.

Купити домен онлайн з місяцем хостинга в подарунок


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.