CityHost.UA
Допомога і підтримка

Що таке CMS і які види CMS для сайтів бувають

 22913
29.03.2019
article

 

CMS – це інструментальне середовище для створення і адміністрування сайту без знань мов програмування (Content Management System - система керування вмістом). Система управління сайтом, або CMS-движок, містить готові шаблони структури, набір функцій для дизайну і наповнення даними. CMS сайту дозволяє зручно обслуговувати ресурс – управляти доступом до контенту, змінювати дані на сторінках, відправляти пошту.


Сучасний ринок сайтобудування пропонує користувачам різні види CMS, орієнтовані на створення сайтів будь-якої складності – від простої візитки компанії до високонавантажених порталів. Серед безкоштовних платформ користуються популярністю WordPress, Joomla, Opencart. Серед комерційних – 1С-Бітрікс, UMI.CMS, NetCat, DLE. Розглянемо інформацію, щоб розібратись, що таке CMS, основні принципи роботи таких систем, критерії вибору, переваги і недоліки створення сайту за допомогою розроблених інструментів.

Основні принципи роботи з CMS


Створені командами професійних розробників програмні модулі CMS сайту забезпечують обробку дій користувача системи за допомогою візуального редактора, дія якого ґрунтується на графічних блоках. Набір інструментів дозволяє:

  1. Відповідно до передбачених можливостей налаштовувати потрібну конфігурацію за допомогою графічних елементів. Зміна місця розташування і зовнішнього вигляду блоків обраного шаблону (лого, заголовка, меню, основного змісту, підвалу) здійснюється за допомогою вбудованих функцій для користувача.
  2. Адмініструвати сайт – управляти доступом користувачів в залежності від ролі, створювати розсилки, повідомлення, наповнювати готову структуру сторінки контентом. Відповідно до специфікації ресурсу завантажуються дані компанії або інформація про – тексти, зображення, архівні документи.
    Інформація про налаштування сайту та дані зберігаються в базі на сервері MySQL, при створенні сторінки від клієнта генеруються запити до бази.

Як вибрати CMS для сайта?

 

Однаковий дизайн і функціонал можна реалізувати на CMS для сайта з різним набором інструментів. Доцільність використання певного движка залежить від даних, які обробляються. До ключових параметрів при виборі СMS відносяться кількість контенту, об’єми баз даних, тип інформації (графіка, текст, відео або аудіо), інтенсивність оновлення контенту.

 

Для проектування персональних сайтів та блогів використовується WordPress з передбаченим контролем доступу до можливостей. Легкі для освоєння версії цієї платформи прості при завантаженні і оновленні навіть для новачків. При створенні інтернет-магазинів з необхідністю підключення платіжних систем лідером є система Opencart. Для корпоративних сайтів використовується Joomla, проте оновлення версій цієї системи вимагають витрат часу, вивантаження на хостинг Joomla-проекту вимагає професійних навичок.
 

Основні переваги та недоліки при використанні CMS 

 

Різні види CMS для сайтів дозволяють розробити ресурс без вивчення тегів, скриптів і спеціалізованих фреймворків.

Вагомі аргументи на користь використання систем управління сайтом:

  • налаштування конфігурації в візуальному редакторі з інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом з урахуванням потреб проекту;
  • доступність широкого функціоналу розроблених тем, розширень;
  • можливість отримати результат в стислі терміни;
  • передбачена документація для освоєння програмного продукту.

 

Однак використання движка для сайту має недоліки:

  • конструктори сайтів з обмеженим набором функцій не підходять для унікальних сайтів;
  • оновлення версій або перенесення проекту на інший движок може супроводжуватися спотвореннями структури;
  • при підключенні плагінів потрібні додаткові ресурси на сервері.
  • Індивідуальні системи, розроблені під специфікацію проекту, максимально підходять для вирішення поставлених завдань. Таке програмне забезпечення відрізняється стабільністю і менш вразливе в порівнянні з масовими CMS.

 

Незалежно від CMS-движка неможливо забезпечити високу відвідуваність сайту без надійного і якісного хостингу. Технічна підтримка провайдера передбачає розміщення сайту на сервері, захист від шкідливого коду і передачу інформації в браузері при запитах відвідувачів ресурсу. Хостинг WordPress-сайтів та інших систем підбирається індивідуально, в залежності від технічних вимог.

 

Якщо ви вже вибрали для себе відповідну систему управління сайтом, але не хочете вникати в усі тонкощі її ручного встановлення - купуйте хостинг для свого сайту в CiryHost і скористайтеся автоматичною системою установки. За 5 хвилин ви отримаєте одну з популярних CMS без зайвих проблем.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: