CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як дізнатися власника домену

 25913
08.05.2019
article

Перше, що потрібно зробити перед запуском сайту — зареєструвати домен і орендувати хостинг. Вибір доменного імені, яке легко читається, вимовляється, запам’ятовується — непростий і довгий процес. І часто може здатися, що час на підбір декількох десятків варіантів адрес сайту й мозковий штурм для вибору кращого з них, витрачено даремно. Адже під час спроби купити такий домен з’являється повідомлення про те, що він уже зареєстрований.

Якщо зіткнулися з такою ситуацією, не поспішайте засмучуватися. Є кілька способів як дізнатися власника домену, а також отримати його контакти. Маючи цю інформацію, зможете зв’язатися з ним і розвідати, чи не хоче він продати адреса сайту. Телефон або електронна пошта господаря доменного імені також знадобляться в низці інших випадків. Наприклад, якщо хочете запропонувати співпрацю, але не знаходите контакти на сайті.

Відразу зазначимо, що коли збираєтеся купити покинутий домен, ймовірно почуєте ціну, яка перевищує вартість нового доменного імені в кілька разів. Але, коли на кону красива веб-адреса, яка стане елементом бренду, гра варта свічок.

 

Як дізнатися власника сайту самостійно

Найпростіший спосіб як визначити власника домену — використовувати WHOIS — мережевий протокол, який відкриває доступ до публічних баз реєстраторів IP і доменних імен. Спочатку користуватися WHOIS можна було тільки шляхом введення запиту в командному рядку. Оскільки це незручно для технічно непідкованих користувачів, з’явилися сайти зі зрозумілим веб-інтерфейсом для отримання такої інформації. Наприклад, https://www.whois.com/whois/.

Для визначення власника домену за допомогою whois.com введіть URL онлайн-ресурсу в поле Enter Domain Name or IP Address і натисніть кнопку Search. На сторінці, що відкрилася, побачите таку інформацію про веб-адресу:

  • дата реєстрації (created);

  • дата закінчення реєстрації (expires);

  • ім’я реєстранта (person, person-loc);

  • назва компанії-власника (organization, organization-loc);

  • електронна пошта (e-mail);

  • адреса реєстранта (address, postal-code, country, address-loc, country-loc);

  • номер телефону (phone), факсу (fax).

 

Більш зручний спосіб дізнатися власника домену — використовувати WHOIS-базу, інтегровану в інструмент, що дозволяє вибрати домен для сайту на CityHost.ua. Просто введіть веб-адресу, який хочете замовити, на сторінці cityhost.ua/domain/ і натисніть кнопку «Перевірити». Якщо вона зайнята, побачите повідомлення про це й посилання Whois. Клікнувши це посилання, отримаєте детальну інформацію про людину або організацію, що володіє адресою сайту, яка зацікавила вас.

Читайте також: Що таке ключові фрази та як їх підібрати.

Наостанок зазначимо, що деякі реєстратори доменних імен пропонують послугу приховування WHOIS-інформації. Це великий крок у бік створення більш етичного, приватного та конфіденційного інтернету. Але і, водночас, зайвий головний біль для всіх, хто хоче купити адресу сайту з прихованими WHOIS-даними або перевірити власника домену з якихось інших причин. У таких випадках рекомендуємо пошукати людину або компанію, якій належить домен, на Фейсбуці. Для цього введіть у пошуковому рядку Гугла запит site:facebook.com “example.com”, де example.com — доменне ім’я, що вас зацікавило. Перегляньте результати видачі пошуковика і відправте повідомлення Фейсбук-сторінці, у якій в інформаційному блоці вказана адреса сайту, що вас цікавить.

Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах та додавайтеся в наш Telegram канал. Нагадаємо, що хостинг-компанія CityHost надає послуги недорогого хостингу для сайтів будь-якої складності. З технічних питань звертайтесь за допомогою онлайн чата або по телефону ☎️ 0 800 219 220.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: