CityHost.UA
Допомога і підтримка

Переваги та недоліки CMS MODx

 3074
01.12.2020
article

Незважаючи на те, що MODx незмінно входить в ТОП-10 CMS, його не можна віднести ні до безумовних лідерів рейтингу, ні до безнадійних аутсайдерів. Йому найбільше підходить визначення «твердий середнячок», хоча він періодично і опускається з середини в нижню частину таблиці.

Так само суперечлива і неоднозначна вся його сутність, враховуючи, що у нього немає великої кількості недоліків, але і особливими перевагами він не володіє. Зате може похвалитися безліччю спірних моментів, що можна віднести і до плюсів, і до мінусів.

Вам буде також цікаво: Чому навчать на курсах по створенню сайтів?

Переваги системи MODx

Движок доводить свою спроможність вже більше 10 років, і нехай ніколи не претендував на лідерство, але має свою численну аудиторію, що віддає йому перевагу. Примітний він розширеної спеціалізацією, що дозволяє створювати інформаційні, корпоративні та розважальні сайти, інтернет магазини, форуми і блоги, причому, в необмеженій кількості.

Інші переваги полягають в наступному:

  • Безкоштовне розповсюдження повної версії. Тобто, CMS просто скачується і використовується без всяких обмежень, після чого її потрібно самостійно доповнити розширеннями та іншими компонентами.
  • Наявність відкритого вихідного коду. Це один із суперечливих моментів, оскільки є можливість в будь-який момент внести зміни і доповнення в роботі над сайтом, але зробити це зможуть тільки професіонали.
  • Функціональна панель адміністрування. Зокрема, вона дозволяє встановлювати будь-які плагіни, модулі і сніппети, для максимально можливого розширення базових функціональних можливостей движка.
  • Високий рівень гнучкості. Це одне з небагатьох унікальних переваг системи, часто недоступних багатьом іншим CMS, що дозволяє створювати з нуля багатофункціональні сайти практично будь-якого рівня складності.
  • Російськомовний інтерфейс. Точніше його русифікований варіант, один з багатьох, що можна вибрати після установки движка, що містить досить докладну офіційну інформацію.
  • Розмежування прав доступу для користувачів. Завдяки цій функції можна привласнювати відвідувачам різні статуси, що дозволяють / забороняють їм виконання певних дій і завдань на сайті.
  • Наявність багатофункціонального SEO-модуля. Відноситься до найбільш примітним переваг движка, завдяки чому розширюються можливості технічної оптимізації сайту під вимоги пошукових систем.
  • Поширення безкоштовних оновлень. Оскільки MODx не входить в число лідерів, його розробникам є над чим працювати, вдосконалюється функціонал і підвищується рівень безпеки, а нові релізи випускаються регулярно.
  • Розширений вибір хостингу. Ще один момент, який заслуговує на увагу і виражений в тому, що система невибаглива до якості хостингу, тому може встановлюватися на переважній більшості веб-серверів.

Недоліки MODx

По суті, CMS MODx нестворює особливих складнощів і проблем для веб-майстра в роботі над сайтом. Але найбільший негатив полягає в тому, що при всіх його позитивних якостях, майже всі вони мають і зворотний бік, в плані обмеженості. Головний мінус движка - це його складність.

Вам буде також цікаво: Безкоштовне створення сайту самостійно.

Навіть користувачам з досвідом в створенні сайтів, потрібна допомога і підтримка фахівців широкого профілю. Весь список недоліків MODx виглядає наступним чином:

  • Надзвичайно складний інтерфейс. Він привносить хаотичності та безладу в процес створення сайту, враховуючи незвичну панель адміністрування, незрозуміле призначення інструментів і використання своєї термінології.
  • Складнощі з редагуванням дизайну. Можливості занадто урізані. Впоратися з редагуванням шаблону не кожен зможе. Для вирішення такої задачі необхідно знати: HTML, CSS, PHP і JavaScript.
  • Обмежена кількість готових шаблонів. У цій частині, движок характеризується практично повною відсутністю тем для оформлення сайту.
  • Проблеми з офіційною документацією. Незважаючи на те, що за фактом вона є, до того ж в російськомовному варіанті, ця документація занадто складна в розумінні і осмисленні для звичайної людини.

Є безліч і інших, не надто позитивних моментів і незручностей, пов'язаних зі складністю сприйняття MODx. Це відсутність служби технічної підтримки користувачів, майже повна відсутність навчальних матеріалів і обмежене число фахівців, добре знайомих з двигуном.

Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах. Нагадаємо, що купити хостинг для MODx або vps сервер, ви можете у хостинг-компанії CityHost. З технічних питань звертайтесь до онлайн чату або по телефону 0 800 219 220.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: