CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як без втрат трафіку перенести сайт на https

 2195
28.08.2019
article

Сайти, що працюють на https, краще сприймаються і краще ранжуються пошуковими системами. Якщо пару років тому перенесення сайту на https було рекомендацією, то сьогодні це вже обов'язковий пункт в чек-листі по оптимізації веб-ресурсу.

Нічого складного або неможливого тут немає. Проте аби все пройшло гладко, рекомендується узгодити дії з фахівцями техпідтримки хостинг-компанії, послугами якої ви користуєтеся.

Як підготувати сайт до переїзду на https

Про те, що таке SSL сертифікат і навіщо переносити сайт на https протокол, розглядалося в попередній публікації. А тепер розберемо, як це робиться.

Спочатку потрібно виконати ряд підготовчих робіт:

  1. Замініть всі абсолютні посилання в рамках внутрішньої перелінковки на відносні. Це позбавить від зайвих проблем з доступністю елементів сайту та повторною індексацією пошукових роботів після перенесення.
  2. Виправте посилання на медіа-контент. Якщо файли розташовані на вашому сайті – URL замінюються на відносні, як і у попередньому пункті. А якщо на сторонньому порталі – тоді посилання змінюються лише в тому випадку, якщо той контент доступний по протоколу https.
  3. Перевірте параметри підключення зовнішніх скриптів. Якщо використовуються абсолютні лінки – їх треба змінити на відносні.

Ці три етапи вважаються самими трудомісткими, оскільки на їх реалізацію витрачається багато часу. Але щоб перенести сайт з http на https, все це треба виконати в обов'язковому порядку.

Налаштовуємо https на хостингу

Після підготовчого етапу можна переходити до основних робіт. Виконується налаштування https на сайті так:

  1. Виберіть та придбайте SSL сертифікат. Вони бувають різних видів, так що відштовхуйтесь від потреб і фінансових можливостей:
    • Звичайні. Застосовуються для одного домену. Видаються за 5-10 хвилин, так як перевіряється лише приналежність домену людині, що запросила сертифікат.
    • Extended Validation. Після покупки сертифікату в адресному рядку з'являється зелений замочок і назва організації. Для більшості користувачів – це гарантія надійності сайту. Для отримання даного сертифікату треба підтвердити права доступу до домену, надати документи про держреєстрацію фірми. Додатково перевіряється ім'я компанії в даних Whois, основні телефони організації та ін.
    • Wildcard. Застосовуються для піддоменів.
    • З підтримкою IDN. Призначені для сайтів з доменами на кирилиці.
  2. Встановіть SSL сертифікат на сервері. Зазвичай ця процедура займає лише пару хвилин. Адже вона виконується в інтуїтивно зрозумілій панелі управління, що надається компанією-хостером. Якщо виникнуть труднощі – зверніться за допомогою до техпідтримки або ж найміть досвідченого програміста, аби виконати перенесення сайту на https без втрати трафіку.
  3. Перевірте доступність веб-ресурсу. Переконайтеся, що він відкривається за двома URL: з http і https на початку адресного рядка. Потім потрібно вказати, аби при відкритті http-версії користувача автоматично перенаправляло на захищений протокол https.

Якщо сайт недоступний за однією з адрес, або перенаправлення не відбувається – значить, допущені помилки при налаштуванні. Або ж є якісь проблеми на стороні хостера. Тут порада одна: шукайте причину та усувайте її.

До речі, всім, хто користується послугами хостинг-компанії CityHost, потрібно лише придбати SSL сертифікат – і веб-ресурс відразу стане доступним по https. Залишиться лише злегка підкоригувати CMS сайту і змінити адреси в mySQL.

Налаштовуємо файл .htaccess та сповіщаємо пошукові системи

Наостанок потрібно виконати ряд нескладних дій:

  1. Налаштуйте 301 редірект. Для економії часу прописуйте його в файлі .htaccess за допомогою модуля mod_rewrite. Або зверніться за допомогою до техпідтримки компанії-хостера.
  2. Знайдіть та усуньте помилки. У процесі переходу завжди упускаються якісь нюанси. Тому після переїзду перевірте все: доступність кожної сторінки, коректність роботи посилань та медіа-файлів. Якщо потрібно – виправляйте.
  3. Повідомте пошуковикам про переїзд на https. Це допоможе мінімізувати втрати трафіку. Сповістити пошуковики можна в Google Search Console та Яндекс.Вебмастері відповідно.

Тепер ви знаєте, як налаштувати https протокол. Робити це самостійно або доручити фахівцям – вирішуйте самі. Розуміючи, чим відрізняється http від https, ви напевно знаєте, що сайт отримає в свою копилку жирний плюс від пошукових систем. І при правильному підході до просування зайняти високі позиції у видачі буде набагато простіше.

Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах і додавайтеся в наш Telegram канал. Нагадаємо, що купити недорогий хостинг України ви можете у хостинг-компанії CityHost. З технічних питань звертайтесь до онлайн чату або по телефону ☎️ 0 800 219 220.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: