CityHost.UA
Допомога і підтримка

Основні причини не користуватися безкоштовним хостингом сайтів

 4788
24.03.2020
article

Думка про безкоштовне розміщення сайту в інтернеті заманює. Благо пропозицій вистачає. Але якби це працювало, то навіщо тоді користуватися платними рішеннями?

Виходить, що безкоштовний хостинг – це погано? Так. Він представляє собою найпростіший конструктор сайтів з серйозними обмеженнями. Звісно, вони приховані, і відразу їх не видно.

Недоліків у безкоштовного хостингу багато, і нижче ми розглянемо найосновніші. Не обов'язково у кожного сервісу будуть перераховані обмеження, але з деякими точно доведеться зіткнутися.

1. Низька швидкість завантаження сайту

Провайдери розміщують безліч веб-ресурсів на одному сервері, через що він постійно перевантажений. Як результат – дуже низька швидкість відкриття сторінок.

Але люди не люблять довго чекати і, якщо сайт не завантажиться за пару секунд, покинуть його. А це погано позначиться на поведінкових факторах і на просуванні в цілому.

2. Некрасива URL-адреса

Вибираючи безкоштовний хостинг, доведеться змиритися з непрофесійною адресою сайту. Зазвичай вона виглядає так: cafepizza.freewebsite.ua. За URL-адресою видно, що ви користуєтеся безкоштовним сервісом FreeWebSite. А до бізнесу, який не може собі дозволити купити хостинг сайту, користувачі ставляться скептично.

Так, можна прибрати з URL-адреси цю приставку – правда, доведеться заплатити. Але це вже буде платний хостинг, а не безкоштовний.

3. Тестовий період із секретом

Деякі провайдери безкоштовних сайтів і зовсім ними не являються. Вони пропонують платні тарифи – від бюджетного до преміум. А в якості безкоштовного рішення дають покористуватися урізаною версією найдешевшого рішення.

Після закінчення тестового періоду прийде повідомлення з проханням внести кошти для подальшого користування хостингом. І сума може бути набагато вище, ніж при покупці платного тарифу у нормального хостера.

4. Приховані витрати

Провайдери безкоштовного сервісу теж хочуть заробляти. Для цього вони йдуть на хитрощі: хостинг надають безкоштовно, але беруть оплату за додаткові послуги:

  • FTP-доступ;
  • електронну пошту;
  • перенесення/настройку сайту та ін.

Причому ціни часто сильно завищені.

При покупці платного хостингу більша частина даних послуг включена в тариф. А перенесення сайту або його настройка і зовсім може виконуватися безкоштовно.

5. Відсутність доступу до даних веб-ресурсу

На перших порах новачки часто вибирають безкоштовний хостинг сайтів. Але потім замислюються про вибір нормального платного рішення. І тут може виявитися, що у провайдера немає інструментів для швидкого перенесення сайту. Доведеться вибирати: або платити фахівцям за переїзд, або назавжди втратити дані попереднього веб-ресурсу і створювати новий.

6. Нав'язлива реклама

Більшість провайдерів безкоштовного хостингу заробляють на рекламі. Це стандартний трюк. Ви отримуєте сайт, а вони показують на ньому рекламні оголошення. І часто банери просто жахливі: блимають, відволікають, та й виглядають занадто вирвиглазно.

Крім того, управляти рекламою не вийде. Прибрати її можна лише заплативши, але після цього сенс безкоштовного рішення пропадає.

7. Раптове закриття сайту

У будь-який момент розміщений на безкоштовному хостингу сайт може перестати працювати. У провайдера є повне право зробити це, причому без попередження власника. Даний нюанс прописується в правилах використання – але хто їх читає? Тому в один прекрасний момент може виявитися так, що ви втратите і сайт, і весь розміщений на ньому контент.

8. Раптове закриття провайдера

Сам провайдер теж може припинити роботу в будь-який момент. Послуга надається безкоштовно, і він нікому нічого не винен. А коли провайдер відключить сервера – ви втратите сайт, звичний домен і весь контент.

 

9. Імовірність втрати особистих даних

Провайдери безкоштовних хостингів заробляють на продажу особистих даних стороннім особам. Не дивуйтеся, якщо інформація про ваш веб-ресурс, e-mail і номера телефонів потраплять в чужі руки.

Зазвичай це прописується в правилах сервісу. Але знову ж таки: хто їх читає?

10. Забудьте про Wordpress

Для коректної роботи Wordpress потрібно багато ресурсів. Проте безкоштовним клієнтам провайдери стільки виділити не готові. І навіть якщо вдасться знайти сервіс, де дозволена установка Wordpress – все одно нормальна робота сайту не гарантується. Єдине, що точно отримаєте – безліч помилок і проблем.

11. Поширення шкідливого ПО

Безкоштовні сайти часто являються джерелом поширення вірусів і сумнівного ПО. Іноді причина в поганій безпеці. А іноді це робиться для заробітку. Але в будь-якому випадку наявність вірусів шкодить репутації веб-ресурсу і негативно впливає на результати просування.

12. Високі ризики стати частиною ферми посилань

Часто безкоштовні провайдери балуються створенням ферм посилань. Це стандартна справа. Посилання продаються спамерам, online-шахраям, сайтам азартних ігор. Потім провайдери згортаються, вдають, що закрилися. А через час з'являються знову – і продовжують заробляти аналогічними методами.

13. Обмеження по трафіку

Трафік – це інформація, що проходить від сервера до браузера. Він коштує грошей, і не малих. Тому безкоштовні провайдери часто обмежують ресурс трафіку своїм клієнтам.

14. Недостатній дисковий простір

Оскільки на одному сервері розміщуються сотні веб-ресурсів, кожному виділяється мінімум місця на диску. І коли ліміт буде досягнуто – доведеться доплачувати або якось викручуватися з даної ситуації.

15. Мінімальний захист від хакерів

Питанню безпеки приділяється мінімум уваги. Тому хакнути сайт на безкоштовному хостингу – дріб'язкова справа. І не факт, що вдасться його відновити (через обмежений доступ до важливих файлів).

16. Обмежена кількість сторінок

Безкоштовні сайти мають обмеження по кількості сторінок. Доведеться або зменшити апетити, або купувати платний тариф.

17. Убогий дизайн

Власний дизайн використовувати не вийде. Завантажити знайдену на просторах інтернету тему – теж. А набір готових шаблонів тут скромний, та й виглядають вони примітивно.

18. Відсутність служби підтримки

Якщо виникнуть проблеми в роботі сайту – допомоги не чекайте. Служби підтримки у безкоштовних провайдерів немає.

Максимум на що можна розраховувати – це документація. Але вирішувати будь-які проблеми доведеться самостійно.

19. Немає можливості показувати рекламу

Провайдери розміщують рекламу на клієнтських сайтах, але користувачам робити це не дозволяють. Тому заробити на власному веб-ресурсі за рахунок рекламних оголошень або партнерських посилань не вийде.

20. Відсутність резервного копіювання

Резервне копіювання даних безкоштовними провайдерами не проводиться. Якщо трапиться збій – відновити сайт не вийде. Хіба що користувач сам завчасно зробить бекап.

21. Відсутність статистичних та аналітичних даних

У будь-якого нормального хостера є функціонал для відстеження статистики. Плюс можна підключити сторонні сервіси – Google Analytics або Яндекс.Метрику.

Безкоштовні провайдери подібних інструментів не дають. І навіть забороняють підключати інші сервіси для аналітики. Тому корисних статистичних даних по сайту не буде.

22. Відсутність оптимізації під мобільні пристрої

Адаптивний дизайн – маст-хев для будь-якого сайту. Але у безкоштовних веб-ресурсів його немає. І можливості адаптувати шаблон теж немає, через що великий відсоток користувачів, які заходять зі смартфонів і планшетів, буде безповоротно втрачено.

23. Заборона на створення e-mail

Створити e-mail на власному домені не вийде – безкоштовні хостери подібної можливості не дають. Доведеться користуватися Gmail або іншими аналогами, що для серйозних компаній виглядає безглуздо. Про пересилання листів на інші e-mail теж забудьте.

Плюс на безкоштовному веб-ресурсі не вийде створити нормальну контактну форму. Хіба що використовувати вбудовану, яка не редагується і часто має зайві поля.

24. Труднощі із завантаженням файлів

Нормальні хостери дають можливість заливати файли різними способами – через:

  • FTP;
  • SSH;
  • контрольну панель;
  • адміністративну панель CMS.

У безкоштовних сервісів один варіант – через web-інтерфейс в браузері.

25. Проблеми з налаштуванням редіректів

Налаштувати редіректи на безкоштовному сайті не вийде. Провайдери такої можливості не дають.

Підсумки

Як бачите, недоліків у безкоштовних хостингів багато. І це далеко не повний список. При розміщенні сайту на подібних площадках приготуйтеся до серйозних обмежень по всіх фронтах. І заодно до того, що у вас будуть постійно випрошувати гроші за різні додаткові послуги. А якщо заплатити, то це вже буде не безкоштовний сайт.

Тому краще відразу брати платний тариф у нормальних хостерів. У них можна вибрати оптимальний дисковий простір, привабливий дизайн (завантаживши тему або створивши свою), виділений сервер та ін. Коштують їхні послуги не так вже й дорого – плюс при першому замовленні подібні сервіси часто пропонують величезні знижки (від 20 до 50%).


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: