CityHost.UA
Допомога і підтримка

Основні відмінності редиректів 301 і 302

 9025
22.07.2019
article

Кожен сеошник, адміністратор або власник сайту одного разу стикається з потребою поставити перенаправлення з однієї веб-сторінки на іншу. Редиректи використовуються в таких випадках:

  • видалення сторінок онлайн-ресурсу;
  • перенесення сайту на новий домен;
  • відмова від використання www на початку URL;
  • зміна структури URL (наприклад, example.com/2019/07/stattya > example.com/2019/stattya);
  • змінена структура сайту;
  • зміна CMS;
  • об’єднання двох сайтів.

Неправильно обраний тип редиректу може негативно позначитися на просуванні блогу або інтернет-магазину й позиції сайту в пошуковій видачі можуть «впасти». Про те, чим 301 редирект відрізняється від 302, а також коли вибрати перший тип перенаправлення, а коли — другий, дізнаєтеся, дочитавши до кінця цю статтю.

Відмінності між 301 і 302 редирект

301 редирект — популярний і часто використовуваний тип перенаправлення з однієї веб-сторінки на іншу. Він називається постійним, оскільки вказує пошуковим роботам на те, що сторінка видалена назавжди і її більше не варто індексувати. Особливість 301 перенаправлення в тому, що воно передає вагу старої (видаленої) сторінки новій. Це дозволяє зберегти позиції сайту у видачі пошукових систем у разі видалення статей у блозі, новин у порталі або карток товарів в онлайн-магазині.

Зверніть увагу! Перенесення ваги зі старого URL на новий під час 301 редиректу виконується не відразу. Іноді для цього пошуковикам потрібні дні або навіть, якщо сайт сканується веб-краулерами нечасто, тижні. Щоби перенесення ваги відбувалося швидше, рекомендуємо оптимізувати інші технічні параметри онлайн-ресурсу. Наприклад, збільшити його швидкість, замовивши хостинг сайту СітіХост.

302 редирект — досить неоднозначний тип перенаправлення. Він вказує на те, що запитаний контент знайдений, але тепер розташований в іншому місці. Використовується 302 редирект у випадках, коли потрібно перенаправити відвідувачів або веб-краулерів на альтернативну версію сторінки і водночас зберегти можливість у подальшому використовувати сторінку, з якої виконано перенаправлення. Застосовуючи 302 редирект, ви не передаєте вагу старої сторінки новій.

У яких випадках використовувати 301 редирект, а в яких — 302

Оскільки 301 редирект — це постійне перенаправлення, використовуйте його в тих випадках, коли сторінка видалена назавжди й за адресою, на якій вона перебувала, більше не буде інших сторінок.

Застосування 302 редиректу під час перенесення сайту на новий домен або зміни структури URL — не найкраща ідея. Це перенаправлення правильно використовувати, наприклад, для сторінки «Акція дня» в інтернет-магазині. У такому випадку, замість того щоби щодня міняти акційні пропозиції на сторінці, яку просуваєте, правильніше поставити перенаправлення на сторінки «Акція понеділка», «Акція вівторка», «Акція середи» і т. д.

Зверніть увагу! Незважаючи на те, що є різниця між 301 і 302 редиректами, їхня реалізація на сайті однакова. Для перенаправлення додайте в .htaccess такі рядки:

  • Redirect 301 /stara-storinka/ https://example.com/nova-storinka/ — для 301 редиректу;
  • Redirect 302 /osnovna-storinka/ https://example.com/tymchasova-storinka/ — для 302 редиректу.

Інші ситуації і сценарії, коли краще використовувати 302 редирект замість 301:

  • сторінка, з якої виконується перенаправлення, ще не дороблена до кінця і її поки що не потрібно показувати відвідувачам;
  • потрібно продовжити індексацію старої сторінки й розміщених на ній посилань, але,
  • водночас, потрібно, щоби відвідувачі бачили тільки нову сторінку;
  • чи буде індексуватися нова сторінка — не грає для сайту ролі;
  • нова сторінка буде періодично змінюватися.

Тепер ви знаєте, у чому полягає різниця між 301 і 302 редиректом і без проблем визначите, у яких випадках краще використовувати постійне перенаправлення, а в яких — тимчасове.

Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах і додавайтеся в наш Telegram канал. Нагадаємо, що купити український хостинг ви можете у хостинг-компанія CityHost. З технічних питань звертайтесь до онлайн чату або по телефону ☎️ 0 800 219 220.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: