CityHost.UA
Допомога і підтримка

Недоліки та переваги домену кирилицею

 4557
22.08.2019
article

Створення сайту починається з покупки доменного імені та вибору хостингу. Не так давно у веб-майстрів з'явилася можливість реєструвати домен кирилицею, а не латиницею. І цей варіант має як плюси, так і мінуси.

Про те, що таке домен і доменна зона йшлося в іншій публікації. У цій же статті ми розглянемо плюси і мінуси кириличного домену з точки зору оптимізації, юзабіліті та доцільності.

Ключові переваги домену кирилицею

Переваги домену кирилицею такі:

  1. Кириличний домен стильно виглядає на сайтах-візитках. Та й рекламувати його в інтернеті теж простіше, оскільки він вигідно виділяється в складі візуальних елементів.
  2. Домени на кирилиці підтримують абсолютно всі браузери.
  3. На вибір пропонується безліч вільних кириличних доменів.
  4. Якщо по ТБ або радіо рекламується сайт на кирилиці – людям простіше його запам'ятати. Аналогічний ефект досягається і при рекламі на білбордах.
  5. Будь-який сайт на кириличному домені може спокійно потрапити в ТОП-10 пошукової видачі Google.

Ключові недоліки домену кирилицею

Що стосується мінусів кириличного домену, то тут можна відмітити наступне:

  1. Складнощі з кодуванням. При копіюванні красивий URL на кирилиці перетворюється в довгий набір символів. Пошуковики не вважають таке посилання ЧПУ, а користувачі не розуміють, що це за сайт, поки не зайдуть на нього. Але працювати доводиться саме з конвертованим URL (наприклад, він використовується для налаштування robots.txt).
  2. Складність пошуку хостингу. Доводиться шукати компанію, яка надає можливість реєстрації доменного імені на кирилиці.
  3. Незвичність для зарубіжних користувачів. Вони звикли, що URL сайтів вказується на латиниці. І російськомовний варіант написання для них незручний.
  4. Складність набору кириличного домену в разі відсутності російської розкладки. Таке рідко, але буває.
  5. Домен на кирилиці підходить лише для рекламних цілей. Якщо користувач перейде по посиланню, то, швидше за все, буде перенаправлений на сайт, розміщений за латинською адресою.
  6. Кириличний домен ускладнює просування. По-перше, якщо використовувати домен на кирилиці, можуть виникнути складнощі з реєстрацією в каталогах. Бо вони або не підтримують такі домени, або конвертують URL. По-друге, не буде сенсу розміщення безанкорних посилань – через їх нечитабельний вид. А таких лінків буде більшість.

Так створювати сайт на домені кирилицею чи ні?

Чи купувати домен на кирилиці? Відповідь на це питання залежить від тематики та специфіки проекту. Так, кириличні домени мають свої нюанси. Але в більшості випадків вони нічим не відрізняються від інших. Адже в просуванні сайту головне – це внутрішня оптимізація, юзабіліті, якісний профіль з посиланнями та грамотно підібране семантичне ядро.

Тому ви можете купити домен як на кирилиці, так і на латиниці. При виборі відштовхуйтесь від власних уподобань. Вас не лякають недоліки домену кирилицею? Тоді реєструйте саме такий. В іншому випадку думайте над назвою сайту на звичній для всіх латиниці.

Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах і додавайтеся в наш Telegram канал. Нагадаємо, що купити недорогий хостинг України ви можете у хостинг-компанії CityHost. З технічних питань звертайтесь до онлайн чату або по телефону ☎️ 0 800 219 220.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: