CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як знайти биті посилання і що таке биті посилання сайту

 9236
19.08.2022
article

 

 

Що таке биті посилання

Бите посилання — це лінк, який веде на неіснуючу веб-сторінку. В такому разі користувач, який перейшов по URL, отримує сторінку з помилкою 404 — це означає, що сервер відповідає, але не може знайти запитувані дані. 

Звідки беруться биті посилання на сайті:

  1. Зміна налаштувань генерації ЛЗУ (людинозрозумілі URL) на сайті в адмінці движка. Уявімо ситуацію: УРЛи на сайті створені у форматі https://example.com/2022/06/new-article. Але адміністратор ресурсу вирішив прибрати зі слагу числове позначення року й місяця. У результаті цього сторінки почали відкриватися за адресами у форматі https://example.com/new-article. За такої умови, якщо посилання в старому форматі встигли потрапити у видачу пошуковиків або були вказані на інших сторінках сайту, у разі переходу по них користувач побачить 404 помилку.

  2. Невірно скопійований лінк. Припустимо, що веб-адміністратор вирішив додати в нову статтю посилання на раніше опублікований матеріал. Але скопіював не https://example.com/old-article, а https://example.com/old-articl. У результаті після кліку по цих лінках користувач також бачить 404 помилку.

  3. Зміни на зовнішньому сайті. Якщо посилання, яке ви розміщуєте на онлайн-ресурсі, веде на веб-сторінку не цього ж, а іншого сайту, є ризики, що одного разу воно стане битим. Адже такі моменти, як змінена структура сайту, куди веде такий лінк, непідконтрольні вам.

Варто розуміти, що поява битих посилань — це нормальне явище, адже сайт постійно розвивається, можуть відбуватися технічні зміни у структурі, які впливають на лінки. Змінюються або зникають і веб-ресурси, на які він посилається. Тож не варто перейматися, потрібно просто відслідковувати цей фактор. 

Читайте також: «Як вік сайту впливає на просування в Google» 

Чому важливо позбутися битих URL на сайті

Лінки, які ведуть на неіснуючі сторінки, в першу чергу несуть шкоду пошуковій оптимізації сайту.

Погіршення поведінкових факторів

Якщо якась із веб-сторінок сайту містить бите посилання, після кліку по ньому користувач побачить повідомлення про 404 помилку. Зіткнувшись із такою проблемою, він почне шукати відповідь на його запитання на інших сайтах. У результаті показник відмов онлайн-ресурсу збільшиться, а час взаємодії з ним зменшиться.

Падіння позицій

Краулери, які під час сканування сайту потрапляють на безліч неіснуючих сторінок, починають розцінювати такий блог або інтернет-магазин, як неякісний. А неякісним сайтам немає місця на перших рядках видачі пошукових систем.

Зниження краулінгового бюджету

Для кожного сайту в інтернеті встановлюється ліміт веб-сторінок, які веб-павук сканує протягом дня. У разі появи битих посилань значення цього ліміту зменшується. У результаті нові сторінки індексуються не відразу після їхньої появи на онлайн-ресурсі, а через кілька днів або навіть тижнів. Якщо розвиваєте новинний портал, така проблема різко зменшить кількість щоденних відвідувань і, відповідно, ваш заробіток.

Читайте також: «Від «дякую» до $2 мільйонів — скільки можна заробити на bug-bounty» 

Як знайти биті посилання на сайті

Перевірита сайт на биті посилання ви можете кількома способами:

  1. Вручну. Такий варіант пошуку битих лінків підходить для сайтів із невеликою кількістю сторінок. Просто зайдіть на кожну сторінку онлайн-ресурсу й перевірте кожен URL, розміщений на них. 

  2. Вручну, через видачу пошуковика. Якщо ваш сайт уже проіндексований, введіть у Гуглі таке: site:example.com, де example.com — домен сайту. У результаті ви побачите всі сторінки, які веб-павук просканував і відправив в індекс пошукової системи. Перейдіть на кожну з них і перевірте лінки, розміщені на сторінках.

  3. Вручну, за допомогою розширення Broken Link Checker для Google Chrome. Щоби використовувати цей метод пошуку битих URL, спершу встановіть дане розширення з офіційного інтернет-магазину Chrome. Далі зайдіть на кожну сторінку сайту і активуйте перевірку розширенням. Якщо на сторінці буде знайдено битий лінк, Broken Link Checker повідомить про це. Також з його допомогою можна просканувати всы сторынки сайту. 

Результат сканування сторінки за допомогою Broken Link Checker для Google Chrome

  1. Через Google Search Console. Знайти биті посилання на сайті допоможе інформація на сторінці Індекс > Покриття в GSC.

  2. Використовуючи сервіси сторонніх розробників. Ось деякі з таких онлайн-інструментів: brokenlinkcheck.com, drlinkcheck.com, deadlinkchecker.com.

Результат сканування сторінки за допомогою drlinkcheck.com

Зверніть увагу! Щоб не допустити появи нових битих URLів після їхнього усунення, регулярно проводьте технічний аудит сайту.

Як видалити биті посилання

Прибрати биті посилання можна тільки вручну. Потрібно зайти на сторінку, на якій з’явився непрацюючий URL, та відредагувати текст, вставивши актуальне посилання. Це стосується як внутрішніх, так і зовнішніх лінків. Якщо ж лінк не працює, бо зникла сторінка, на яку він вів, то доведеться просто його прибрати. 

Ось ви й дізналися, що таке биті посилання, чому вони з’являються і як їх знайти на сайті. Застосовуючи ці знання на практиці й позбавляючи онлайн-ресурс від лінків, які ведуть на неіснуючі сторінки, з часом ви помітите зростання й позицій у видачі пошукових систем, і збільшення кількості часу, який користувачі проводять на сайті.  


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Олег Рівтін

CEO Cityhost.ua. Спеціалізується на маркетингу, пошуковій оптимізації, зв'язках із громадськістю.