CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як грамотно вибрати доменне ім'я сайту

 4621
21.01.2020
article

Перед тим як купувати хостинг, необхідно заздалегідь визначитися з доменом. Адже це не просто URL-адреса, за якою користувачі зможуть ідентифікувати площадку в мережі. По домену зрозуміла суть сайту та видна його тематика. І вже за назвою користувачі приймають рішення – заходити на веб-ресурс чи ні.

До даного питання потрібно підходити відповідально. Тому нижче ми розглянемо, як правильно вибрати домен, щоб він сподобався і користувачам, і пошуковикам.

Що потрібно знати перед вибором домену?

Зазвичай назву сайту вибирають навмання. І або відштовхуються від готових варіантів, які пропонуються на площадках, де продаються домени, або дивляться на конкурентів і придумують щось схоже. Так в інтернеті з'являється багато сайтів, URL-адреса яких відрізняється 1-2 символами. А це заплутує навіть досвідчених користувачів.

Тому перед тим як вибрати домен, потрібно визначитися з призначенням площадки. Наприклад, для блогу підійде адреса, що складається з прізвища та імені (якщо красиво звучить). А для онлайн-магазину – домен з назвою компанії.

Який вибрати домен для інтернет-магазину або сайту послуг?

Щоб вибрати домен для інтернет-магазину або фірми, яка надає певні послуги, відштовхуйтесь від простих рекомендацій:

  1. Якщо діяльність підприємства має вузьку спрямованість – вкажіть в домені назву продукції або послуги (наприклад, traktor.ua). Це допоможе новим користувачам зрозуміти тематику площадки.
  2. Великі компанії можуть придумати брендовий домен. Тобто, використовувати найменування фірми в URL-адресі. Але даний варіант підходить лише в тому випадку, якщо компанію знають. Або ж ви плануєте добре вкластися в розкручування бренду і в майбутньому хочете, щоб фірму знаходили саме за назвою.
  3. Можна використовувати в домені ключовий запит. Наприклад, stroimdoma.ua або kypiavto.com. Це позитивно позначиться на просуванні – при грамотному підході по даному запиту сайт буде гарантовано показуватися в ТОП-10.

Універсальні поради щодо вибору доменного імені

Описані нижче рекомендації підходять будь-яким сайтам – включаючи інтернет-магазини і компанії послуг:

  1. Придумайте назву, яку легко запам'ятати. Нехай буде навіть безглуздий набір букв. Головне - щоб він звучав і легко запам'ятовувався (наприклад, tuckle.ua).
  2. Якщо бажаний домен вже зайнятий – перевірте інші зони. Припустимо, якщо варіант з .ua відпадає – спробуйте .com.ua, .net, .org і далі за списком.
  3. Якщо потрібен саме зайнятий домен – купіть його. Найпростіше домовитися про угоду, якщо ним володіє перекупник адрес. Якщо ж на бажаному домені працює певний сайт – переконати його власника змінити назву буде складніше.
  4. Не забувайте про геолокаційну прив'язку бізнесу. Якщо працюєте в конкретному регіоні – обов'язково вказуйте це в домені. Наприклад, якщо продаєте насіння в Києві, то сайту підійде адреса prodamsemena.kiev.ua.
  5. Сплачуйте домен з розумом. Немає сенсу платити на 2-3 роки вперед, якщо не впевнені, як піде справа і чи будете далі займатися бізнесом. Але якщо вирішили серйозно розвивати компанію – рекомендується продовжити домен років на 5 мінімум. Так не доведеться щорічно продовжувати послугу, і заповзятливі конкуренти не зможуть відібрати у вас гарну назву. Та й пошукові системи більш лояльно ставляться до доменів, які оплачені на роки вперед, прекрасно розуміючи, що їх власник націлений на серйозну і довгострокову роботу з сайтом.
  6. Намагайтеся використовувати короткий домен. Уникайте довгих назв (з 3 слів або більше) і зайвих символів. Подібні домени складно читаються і погано запам'ятовуються.

Як домен сайту впливає на SEO просування?

Думаючи, який домен вибрати, можна пошукати URL-адресу, яка миттєво забезпечить певною кількістю відвідувачів. Припустимо, взяти домен, що нещодавно звільнився. Зазвичай у нього є певний посилальний профіль, що допоможе добряче стартувати з перших же днів. Так, доведеться заплатити більше, ніж за звичайний домен, але витрати окупаються досить швидко.

Якщо вибрати домен для блогу або інтернет-магазину подібним способом, можна розраховувати ще на один приємний бонус – вік. А на нього, як відомо, пильно дивляться пошуковики, оскільки вважають даний параметр одним з важливих чинників ранжирування.

Читайте також: Що таке піддомен і для чого він потрібен.

Зрозуміло, не обійшлося тут і без ложки дьогтю. Старий домен може мати санкції або поганий посилальний профіль. Тому перед покупкою потрібно уважно його перевіряти, а потім думати: брати чи ж зареєструвати домен з чистою історією.

Якщо хочете, щоб домен позитивно впливав на просування – придумайте назву з входженням ключового запиту. Звичайно, для потрапляння в ТОП-10 цього не вистачить, але при рівних умовах з конкурентами наявність ключового слова в URL-адресі дасть перевагу і забезпечить більш високі позиції.

Підсумки

Тепер ви володієте всією інформацією і повинні розуміти, який домен вибрати в Україні. Враховуйте все: призначення сайту, регіон, в якому працює компанія і т.д. Якщо грамотно підберете домен – в майбутньому це дуже допоможе вам при просуванні площадки в пошуковиках.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: