CityHost.UA
Допомога і підтримка

Що таке VPS сервер

 3682
20.01.2020
article

Сучасна IT-індустрія швидко реагує на потреби бізнесу. Усім компаніям, які хочуть постійно розвиватися і збільшувати свій прибуток, вона пропонує різні рішення для розширення парку обладнання з мінімальними затратами. Одне з таких – віртуальний сервер.

У даній статті ми розберемо, що таке віртуальний сервер, навіщо він потрібен і які у нього плюси в порівнянні з іншими рішеннями.

Що таке віртуальний сервер?

Віртуальний виділений сервер (VPS або VDS сервер) – один з популярних хмарних сервісів. Орендується у хостинг провайдерів.

Якщо спробувати пояснити простою мовою, що таке VPS, то можна сказати так: постачальник послуг (провайдер) розгортає на своєму обладнанні віртуальні сервери. А потім здає їх в оренду, дозволяючи замовнику користуватися потужністю серверів без необхідності покупки заліза.

В принципі, VPS сервер нічим не відрізняється від фізичного, так як теж:

  • має ОС;
  • розташований в інтернеті;
  • управляється як звичайний комп'ютер (засобами програмного адміністрування).

При цьому він розташований на площадці хостинг-провайдера, захищений від збоїв і працює цілодобово. Питання по обслуговуванню теж лягають на плечі провайдера. Тому для замовника – одні суцільні плюси.

Умови оренди VPS сервера можуть відрізнятися. Але зазвичай все відбувається так:

  1. Реєстрація на сайті хостинг-провайдера.
  2. Отримання доступу до панелі управління.
  3. Вибір потрібних параметрів сервера (потужність ЦП, кількість ОЗУ, обсяг HDD, версія ОС і т.д.).
  4. Створення віртуального сервера.

Власне, ось і вся відповідь на питання, як створити VPS. Розгортання триває пару хвилин, потім можна виконувати настройку і ставити потрібний софт.

Додатково є можливість зв'язати VPS сервер з власною інфраструктурою. І після настройки маршрутизації підвищиться продуктивність всієї IT-системи.

Переваги оренди VPS

Існує багато причин купити VPS сервер, тому нижче ми відмітимо найбільш важливі.

Фінансова вигода

Мабуть, головна перевага – це економія коштів. Для розширення IT-інфраструктури потрібно купувати обладнання, орендувати місце для його розміщення, подбати про безперервну подачу електроживлення, оплачувати роботу фахівців. А коли сервер вийде з ладу – додатково платити за ремонтні роботи.

При покупці віртуального сервера всім цим займається провайдер.

Швидкість

На розгортання і налаштування системи уходить чимало часу. Особливо, якщо мова йде про 10-20 серверів. Хостинг-компанії автоматизують процеси при налаштуванні, тим самим скорочуючи витрати часу до мінімуму.

А при появі проблем ними займається кваліфікована технічна підтримка. І це теж скорочує терміни відновлення працездатності при збоях.

Читайте також: Що таке піддомен сайту.

Надійність

Хостинг-компанії створюють продуктивні і надійні інфраструктури відповідно до необхідних стандартів. Адже їм доводиться надавати послуги багатьом користувачам.

Тому при створенні серверів використовується обладнання і ПО від світових брендів. А це підвищує їх надійність та відмовостійкість.

Масштабованість

Налаштування орендованого VPS сервера можна змінити в будь-який момент. Наприклад, збільшити продуктивність, якщо виросте навантаження. Або зменшити дисковий простір, якщо попереднього обсягу виявилося багато.

В результаті буде змінюватися і вартість оренди – в більшу або меншу сторону. Особливо це актуально для сезонного бізнесу. Так можна контролювати статтю витрат, знижуючи її в «мертвий» сезон.

Підсумки

Тепер ви знаєте, навіщо віртуальний сервер потрібен і які відмінності VPS сервера від звичайного хостингу сайтів. Дана послуга користується попитом у багатьох хостинг-провайдерів. І це зрозуміло, адже переваги віртуального сервера явно свідчать про те, що орендувати його простіше та вигідніше, аніж займатися розгортанням та обслуговуванням фізичного серверу.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: