CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як продати свій домен

 7484
21.01.2020
article

Продаж домену – прекрасна можливість позбутися від нього і частково повернути витрачені кошти. А, можливо, навіть з лишком окупити витрати.

Вважається, що угода відбувається дуже просто. Покупець, який вирішив купити домен, оплачує заявлену вартість, і отримує бажане.

Але домен – не товар і навіть не фізична річ. Це просто звичайна запис в базі даних. В результаті при продажу виникають складнощі, оскільки ні продавець, ні покупець не хочуть першими виконувати свою частину зобов'язань. Адже завжди є ризик або не отримати домен після оплати, або не отримати гроші після передачі даних.

Але як продати домен? Існує як мінімум 2 способи, які розглянуті в даній статті.

Продаж домену: 2 способу оформлення угоди

Коли дві сторони не можуть домовитися про умови угоди, потрібен третій учасник. Тобто, посередник. Їм може бути як людина, так і спеціалізований сервіс.

Біржа продажу домену

Біржа продажу домену – це площадка, яка допомагає продавцю і покупцю домовитися про угоду. Працює за принципом аукціону: домен виставляється на продаж, а потенційні учасники роблять свої ставки. Коли продавцеві сподобається певна пропозиція – він обговорює деталі з покупцем і оформляє угоду.

Деякі сервіси працюють інакше. В даному випадку продавець вказує бажану суму і чекає, поки знайдеться людина, яка погодиться купити домен за конкретною ціною.

Гарантом тут виступає біржа. Зазвичай весь процес автоматизований і відбувається без участі третьої особи:

  • покупець вносить оплату на сайті;
  • кошти заморожуються на окремому рахунку;
  • продавець бачить повідомлення, що покупець вніс заявлену суму, і передає йому права на володіння доменом;
  • покупець перевіряє дані, підтверджує угоду, і заморожені кошти надходять на рахунок продавця.

Як правило, за послуги біржа бере певну комісію. Іноді вона ділиться порівну між продавцем або покупцем, іноді – лягає на плечі одного з учасників (зазвичай – продавця). Тут все залежить від площадки та її правил.

Гарант угоди

Другий спосіб продати домен – за допомогою гаранта. Гарант – звичайна людина, яка виступає посередником. Він контролює процес оформлення угоди і гарантує, що кожна зі сторін отримає бажане.

Весь процес відбувається приблизно так:

  • продавець з покупцем знаходять гаранта, з яким обидва згодні працювати;
  • продавець передає гаранту дані про домен, а покупець переводить йому кошти в обумовленому розмірі;
  • гарант передає покупцеві дані про домен, а продавцеві переводить гроші.

За послуги гарант бере певний відсоток. Хто оплатить його роботу і скільки – обговорюється заздалегідь.

Читайте також: Що таке піддомен і для чого він потрібен.

Гарантом може виступати абсолютно будь-яка людина. Зазвичай вони погоджуються бути присутніми при будь-яких угодах, не тільки при продажі доменів. Так що спеціалізації тут немає.

Головне – знайти надійну людину з перевіреною репутацією і наявністю позитивних відгуків. Інакше, може статися так, що гарант забере собі і домен, і гроші. Трапляється й таке.

Як визначити вартість домену, що продаються?

Вартість домену, що продається, визначається продавцем. Він сам може виставити будь-яку суму, яку захоче. Чи знайдеться покупець – це інше питання.

Щоб правильно розрахувати вартість домену, потрібно знати, що його ціна залежить від різних факторів:

  1. Платоспроможність покупця. Власник компанії готовий заплатити за домен на порядок більше, ніж проста людина. Для нього кілька тисяч доларів – невисока ціна. І він легко погодиться стільки заплатити за реально красивий домен, який йому подобається і ідеально підходить для сайту компанії.
  2. Доменне ім'я. Короткі домени, які легко запам'ятовуються, коштують дорожче. Всі намагаються зареєструвати подібний. А якщо він зайнятий – тоді намагаються його купити.
  3. Тематика. Існують дешеві і дорогі тематики. Наприклад, за домен в сфері нерухомості, медицини, страхування можна виручити досить непогану суму. Особливо, якщо він гарний, короткий і потрібен певній компанії.
  4. Доменна зона. Вони теж мають різний попит. Найбільш дорогою вважається доменна зона .com. За неї компанії готові розлучитися навіть з мільйоном доларів.
  5. Показники домену. Йдеться про такі показники, як вік домену, наявність посилального профілю та ін. Люди готові платити за них, вважаючи, що це допоможе в просуванні сайту.

Підсумки

Тепер ви знаєте, де продати домен, і за яку приблизно вартість. До речі, якщо користуватися сайтом не плануєте, то його можна віддавати разом з хостингом. А далі нехай покупець вирішує – користуватися послугами обраного провайдера або перейти до іншого.

Якщо ж плануєте створювати нові сайти – хостинг краще залишити. Завжди можна зареєструвати новий домен і продовжити співпрацю з компанією-провайдером.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: