CityHost.UA
Допомога і підтримка

Що таке пагінація сайту і як її налаштувати

 12173
20.08.2019
article

Пагінація – це розбивка величезного масиву даних (зазвичай однотипного) на невеликі за обсягом сторінки. Причому з відображенням нумерованої навігації по ним.

Найчастіше пагінація сторінок застосовується в інтернет-магазинах – в категоріях та розділах. Також вона зустрічається в блогах, де публікується дуже багато статей.

Правильно налаштована пагінація істотно збільшує час перебування користувача на сайті, покращує поведінкові характеристики. Це важливо для SEO просування, тому ви повинні розуміти, як грамотно її оформляти.

Вплив пагінацію на внутрішню оптимізацію сайту і просування

Пагінація сторінки покращує юзабіліті сайту. Вона робить сайт більш зручним для користувачів, тим самим опосередковано впливаючи на поведінкові фактори.

Якщо ж допустити помилки при її налаштуванні – можуть з'явитися дублі сторінок або контенту. Пошуковикам це безумовно не сподобається, і вони «нагородять» сайт санкціями.

А повна відсутність пагінації шкодить ще більше. По-перше, пошукові боти будуть витрачати багато часу на індексацію сайту і можуть пропустити важливі розділи. По-друге, користувачам доведеться довго чекати, поки завантажиться сторінка. Зазвичай вони просто залишають сайт задовго до того, як розділ магазину стане доступним для перегляду. І не важливо, недорогий хостинг ви використовуєте чи дорогий, так як тут все залежить від кількості товарів в каталозі.

В результаті погіршуються поведінкові фактори, зменшується час знаходження користувачів на сайті і, відповідно, падають позиції в пошуковій видачі. Здавалося б – дрібниця якась, проте як вона впливає на SEO!

Налаштовуємо пагінацію сайту на прикладі

Як налаштувати пагінацію сторінок сайту? Для цього дотримуйтеся наступних рекомендацій:

. Але враховуйте, що для першої сторінки не прописують атрибут rel="prev", а для останньої – rel="next".
  1. Не закривайте сторінки пагінації в файлі robots.txt. В іншому випадку з індексацією товарів і статей будуть проблеми.
  2. Переконайтеся, що кожній сторінці присвоюється унікальна адреса.
  3. Прописуйте атрибути rel="next" і rel="prev", щоб вказати зв'язок між сторінками пагінації. Так пошукові роботи зможуть правильно їх аналізувати. Код всіх сторінок, що беруть участь в пагінації, додається в блок
  4. Власники деяких сайтів забороняють пошуковим системам індексувати всі сторінки пагінації крім першої. Але якщо потрібна повна індексація контенту – закривати їх не треба. Особливо, якщо вже налаштовані вказівки про посторінкову пагінації для пошукових систем.
  5. Прописуйте атрибут rel=canonical в коді всіх сторінок пагінації. Це потрібно, щоб вказати канонічну сторінку, на якій буде зібраний весь їх контент. Так вдасться уникнути дублів і поганої індексації. Але дане рішення не підійде, якщо посторінкова пагінація містить понад 30 елементів. Або якщо на веб-ресурсі використовується пошук по фільтрам.
  6. Якщо у вас в онлайн-магазині величезний каталог – реалізуйте AJAX-версію пагінації. В результаті якщо прокрутити сторінку вниз – вона буде постійно довантажуватися. Аналогічно відбувається і при натисканні кнопки «показати ще N товарів». В ідеалі бажано реалізувати і посторінкову пагінацію, і довантажування товарів одночасно.

Тепер ви знаєте, що таке пагінація сторінок, і як правильно її налаштувати. Звичайно, для внутрішньої оптимізації потрібно виконати ще чимало роботи: підібрати доменне ім'я сайту з входженням основного ключового запиту, зібрати семантику, розробити структуру і т.д. Але посторінкова пагінація – це теж один з важливих пунктів, який треба обов'язково реалізувати.

Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах і додавайтеся в наш Telegram канал. Нагадаємо, що купити недорогий хостинг України ви можете у хостинг-компанії CityHost. З технічних питань звертайтесь до онлайн чату або по телефону ☎️ 0 800 219 220.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: