CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як перевірити домен на санкції від Яндекса

 3518
22.01.2020
article

При створенні нового веб-ресурсу можна зареєструвати домен або купити його. В останньому випадку треба обов'язково перевірити сайт на санкції від пошукових систем. Нерідко користувачі задешево продають забанені домени в надії на те, що недбайливий покупець клюне на ціну і не помітить цього нюансу. Звісно, в майбутньому він зіткнеться з безліччю проблем, але продавця це вже не хвилює.

Щоб уникнути подібної ситуації, потрібно знати, як перевірити сайт на бан. У даній статті мова піде про визначення санкцій тільки від Яндекса (але перевірка по Google теж необхідна).

Що таке бан?

Пошукова система Яндекс є беззаперечним лідером в Рунеті. Понад 70% користувачів шукають потрібну інформацію саме через неї. Тому і власники сайтів орієнтуються на Яндекс, як на один з основних каналів залучення цільової аудиторії. Але у вітчизняного пошуковика є величезний перелік вимог, і якщо їм не слідувати – легко зловити бан.

Що таке бан? Це коли на сайт накладаються санкції, він потрапляє в «чорний список» і вилітає з пошуку на тривалий час. Всі напрацьовані результати (високі позиції, хороший трафік) губляться. Його користувачі не зможуть знайти забанений сайт у видачі, навіть якщо йому куплений швидкий vps сервер або хостинг (він перестає там показуватися), і нові сторінки роботами не індексуються. Веб-ресурс втрачає користувачів і, відповідно, дохід з продажу товарів/послуг або реклами.

Зловити бан від Яндекса можна з різних причин:

  1. Неунікальність контенту. Яндекс миттєво карає площадки, де тексти частково або повністю скопійовані з інших веб-ресурсів. Він вважає їх непотрібними, накладає санкції та показує далеко за межами ТОП-10.
  2. Пошуковий спам. Яндекс не терпить спроби маніпулювати ним в надії зайняти високі позиції. Якщо при оптимізації сторінок використовують заборонені «чорні» методи (занадто багато ключових запитів, невидимий текст та ін.) – він накладає санкції.
  3. Нормативний спам. При роботі над посилальним профілем теж нерідко використовують заборонені прийоми. Наприклад, проганяють сайт по каталогам, закуповують посилання з сумнівних площадок. І це Яндексу не подобається.
  4. Перебір в рекламі. Велика кількість рекламних банерів не сподобається ні користувачам, ні Яндексу. І за це пошуковик теж карає баном (в першу чергу молоді сайти).

Перевірка сайту на АГС

Фільтр від Яндексу, що накладається на веб-ресурси, називається АГС. Відповідно, перевіряючи сайт на бан, потрібно дивитися, чи є АГС. Як це зробити? Яндекс дозволяє перевірити наявність фільтру АГС після покупки домену та додавання сайту в Яндекс.Вебмастері. Необхідно лише зайти у відповідний розділ і подивитися, чи нормально індексується веб-ресурс. Якщо ні – значить, він забанений.

Читайте також: Що таке ssl сертифікат.

Але даний варіант мало кому підходить, оскільки хочеться дізнатися про наявність бану до покупки домену, а не після. Добре, що в мережі є безліч сервісів, які вміють це робити.

Наприклад, на PR-CY є безкоштовний інструмент «Аналіз сайту». Він перевірить сайт на бан і повідомить, чи є АГС. А додатково покаже і іншу корисну інформацію.

Другий сервіс – SeoLik. Він теж безкоштовно перевірить сайт на бан Яндекса і видасть потрібну інформацію. Правда, на відміну від PR-CY іншої інформації сервіс не показує.

Що робити, якщо куплений забанений домен?

При зміні власника домену фільтр АГС не знімається. Це відбувається через певний час – після роботи над сайтом і усунення причини, за яку отримано бан.

Якщо купили забанений домен – не впадайте у відчай. Головне – визначити причину, за яку Яндекс наклав фільтр АГС. Потім чекає кропітка робота щодо усунення виявленої проблеми (додавання нового унікального контенту, видалення спамних посилань).

Звісно, це потребує чимало часу і зусиль, але іншого виходу з ситуації немає. Хіба що купити інший домен. Тому вибирайте уважніше, обов'язково перевіряючи сайт на наявність санкцій від Яндексу.

Підсумки

Перевірка сайту на АГС перед покупкою домену – це реальна страховка. Так ви легко зрозумієте, що його можна спокійно брати. Або навпаки: побачите фільтр і приймете рішення зареєструвати новий домен, отримавши в подарунок SSL сертифікат (зазвичай він надається хостинг-провайдерами безкоштовно, оскільки вже включений в тариф).

Перевірка на АГС займає лічені секунди, зате допомагає уникнути непотрібних проблем. Якщо вирішите купувати домен, обов'язково пробивайте сайт за допомогою вказаних вище сервісів.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: