CityHost.UA
Допомога і підтримка

Чому велика кількість сторінок в індексі не завжди добре

 2733
10.09.2019
article

Думка «чим більше сторінок проіндексовано, тим краще» в корні невірна. Причина тому – специфіка проставлення зовнішніх посилань. Як відомо, вага зворотніх лінків розподіляється по всьому сайту, рівномірно розтікаючись між усіма сторінками. Навіть якщо вони посилаються не на «морду», а на розділи або підрозділи.

Погодьтеся, 33 сторінки в індексі і 203 – різниця велика. Від того, розподілиться вага між 33 або 203 сторінками, безпосередньо залежать позиції сайту в пошуковій видачі. Даний нюанс дуже важливий і його треба враховувати завжди: при оптимізації багатомовного сайту, онлайн-магазину або звичайного блогу.

Скільки має бути сторінок на сайті?

Як визначити оптимальну кількість сторінок сайту в індексі? Підглянути у інших веб-ресурсів. Якщо різниця величезна (в будь-яку сторону) – її треба усунути.

Простий приклад. Припустимо, є портал, який присвячений квест-кімнатам. Кількість сторінок – 4000, мовних версій – чотири. Аналіз конкурентів показав, що у них теж є версії для різних мов, але сторінок налічувалося від 20 до 50. Зрозуміло, що допущена груба помилка, але яка?

Виявилося, що під кожним фото переможця створювалася окрема сторінка під всі мовні версії. Звісно, кількість фотографій була величезною. Звідси і така велика різниця. Помилку виправили, але кількість сторінок в індексі Google і Яндекса тривалий час була великою. Тому сайт просувався повільніше, ніж зазвичай.

Аналогічним чином можна розрахувати оптимальну кількість сторінок для блогу, візитки, інтернет-магазину. Просто проаналізувавши конкурентів.

Негативні наслідки занадто великої кількості сторінок в індексі

Перевірити кількість проіндексованих сторінок допоможе оператор «site:». Треба лише дописати потрібне доменне ім'я.

Якщо виявиться, що цифра набагато більше очікуваної – найімовірніше, причина в дублюванні документів. При уважному вивченні результатів пошуку напевно знайдуться однакові сторінки з різними URL. Зазвичай їх автоматично генерують багато CMS, оскільки це одна з критичних «болячок».

А дублі сторінок вкрай негативно позначаються на просуванні проекту:

  • погіршується індексація сторінок сайту;
  • погіршується ранжування всього веб-проекту через низьку унікальність;
  • неправильно розподіляється внутрішня посилальна вага (дубль отримує більше оригіналу);
  • змінюється релевантна сторінка в пошуковій видачі (замість оригіналу може показуватися дубль);
  • неправильно розподіляється зовнішня посилальна вага.

Тому дану проблему слід вирішувати швидко. Треба або видаляти дублі, або вказувати канонічну сторінку, щоб пошуковики розуміли, яку вважати основною. В інтернет-магазинах зайві сторінки з'являються через фільтри (для зручного пошуку по товарах). Відмовлятися від них не рекомендується, але треба обов'язково заборонити їх індексування в robots.txt.

Підсумки

Так скільки потрібно статей для просування сайту? Стільки, скільки знадобиться. Дайте людям максимум корисного контенту, зробіть веб-ресурс зручним, купіть нормальний хостинг сайту, щоб будь-який розділ відкривався в лічені секунди. І старайтеся відповідати кращим сайтам, які знаходяться в ТОПі. А потім перевірте кількість сторінок у конкурентів і упевніться, що у вас приблизно така ж. Якщо ні – виправляйте це.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: