CityHost.UA
Допомога і підтримка

Мінкомзв'язку РФ не підтримало ідею про розблокування Telegram

 2184
03.06.2020
article

Міністерство цифрового розвитку, зв'язку і масових комунікацій Російської Федерації відмовилося підтримати опозиціонерів «Справедлива Росія», які виступили з пропозицією розблокувати месенджер Telegram на момент НП і режиму підвищеної готовності.

Реакція міністерства

«Поправка до статті 15.4 Федерального закону No149-ФЗ, яка пропонується законопроектом, може привести до негативних наслідків. Якщо вона буде схвалена, велика ймовірність того, що в мережі почнуть зловживати правом і приступлять до поширення інформації про діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування з метою уникнути переслідування », - заявили в міністерстві. Чиновники Мінкомзв'язку відзначили, що з юридичної точки зору, терміни, які використовуються в проекті (сервіс, офіційний сервіс) не розкриті в тексті повністю і не можуть бути допущені до використання. Є сумніви щодо формулювання «поточна ситуація», у якій досить неоднозначне трактування.

Читайте також: У Twitter тепер можна планувати свої публікації.

Про внесення поправок представники фракції «Справедлива Росія» попросили в кінці квітня. Вони мають намір додати пункт, де буде сказано, що оператори зв'язку не має права обмежувати доступ до інтернет-сервісів, за допомогою яких державні органи поширюють офіційну інформацію на момент режиму підвищеної готовності або ПП. У Мінкомзв'язку відзначили, що відповідно до закону «Про забезпечення доступу до діяльності державних органів і органів місцевого самоврядування» ці органи розробляють офіційні джерела в мережі. Так, розміщення відомостей уже впорядковано і не потребує додаткового регламентування в федеральному законі «Про інформацію».

У коментарях також зазначено, що законопроект, який запропонований депутатами, "носить високий рівень дискреції, викликаний відсутністю строгих критеріїв встановлення тих організаторів поширення інформації в мережі, щодо яких можуть бути внесені поправки». У ньому не передбачено механізму реалізації, що визначає суб'єкта, який вправі приймати рішення про припинення обмеження доступу, а також порядок подолання судового рішення по блокуванню інформаційного порталу.

Читайте також: IGTV3 відеореклама була запущена в Instagram.

Критика нового законопроекту з боку органів влади не зупинила його авторів. Вони впевнені, що закон здатний призупинити на певний період рішення суду, а це дозволить «спецслужбам і Telegram повернутися до розмови про передачу ключів шифрування і інших питань, які ще не вирішені».

Телеграм-канали, присвячені COVID-19

Як відомо, Telegram був заблокований на території РФ в квітні 2018 року. Сьогодні телеграм-канали офіційно використовує оперативний штаб Москви по ситуації з коронавірусів і Минкомсвязь для повернення своїх громадян з інших країн. У період кризи, викликаної всесвітньої пандемією, месенджер почав співпрацювати з владою і активно постить новини про COVID-19 з офіційних джерел в 17 країнах, в тому числі і РФ. Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах. Нагадаємо, що купити надійний VPS сервер і домен ви можете у хостинг-компанії CityHost.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: