CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як зробити sitemap в WordPress?

 18038
16.02.2021
article

Файл sitemap.xml - карта сайту, яка «показує» пошуковим системам інформацію про сторінки, записи і файли сайту. Карта допомагає пошуковим системам побачити, коли створювалася і оновлювалася сторінка, а також сповіщає їх про нові матеріали. У свою чергу, пошуковику стає легше індексувати ваш сайт і виводити його в результати пошуку. 

При створенні сайту для правильної організації його карти слід враховувати 2 важливі вимоги: 

1. карта повинна містити не більше 50 000 посилань; 
2. розмір карти не повинен бути більше 10 мегабайт. 

 

Сайтмап стає помічником для всіх пошукових систем: Google, Yandex, Mail.ru, Bing. Але, згідно з правилами Гугл, карта не обов'язкова. Однак є виняток.

Вона повинна бути, якщо: 

  • у вас об'ємний сайт з великою кількістю сторінок; 
  • є ізольовані сторінки; 
  • сайт був нещодавно створений або сторінки на сайті дуже часто оновлюються. 

Якщо сайт орієнтований на інші пошукові системи або потрапляє до вищезазначеного переліку, створення файлу sitemap.xml - обов'язкова вимога. Тим більше, створити його дуже просто. Далі ми розповімо, як зробити sitemap на WordPress

Поетапне створення карти сайту для ПС 

Створити карту сайту можна автоматично за допомогою плагіна, який можна встановити декількома кліками.

Отже: 

  1. Йдемо в меню, вибираємо вкладку плагіни, далі натискаємо на кнопку "Новий плагін"
  2. У рядку вписуємо назву плагіна Google XML Sitemaps, тиснемо Enter. 
  3. Виданий плагін встановлюємо й активуємо. 

Плагін встановлений, залишилося лише його налаштувати. 

 

Налаштування карти сайту 

Після того, як плагін був активований, слід його налаштувати. Йдемо в налаштування, вибираємо вкладку XML-Sitemap. Тут потрібно вибрати один із запропонованих пунктів. Ми рекомендуємо вибирати перший пункт під назвою "Не використовувати автоматичне обчислення пріоритету". Також ви можете самостійно вибрати інше значення. 

У змісті карти виберіть пункти, які хочете включити в неї. Відзначимо, що всі налаштування повинні вибиратися індивідуально в залежності від вашого сайту. Однак, якщо немає бажання вибирати їх або розбиратися, можна вибрати параметри за замовчуванням. Навіть при цьому карта сайту буде працювати коректно. Після того, як всі пункти обрані, натискаємо на кнопку "Оновити параметри"

Готово! 

Генерація sitemap за допомогою інших інструментів 

Також для генерації карти сайту можна використовувати один з двох інструментів: Yoast SEO й ALL in One SEO Pack. 

Важливо! Yoast SEO не підтримує Yandex, тільки для Google. При використанні для ПС Яндекс, буде видавати помилку. Тому даний інструмент не підходить. 

Yoast SEO 

Щоб використовувати цей інструмент, необхідно увійти у вкладку "Можливості", яка знаходиться в розділі "Загальні". Шукаємо інструмент і тиснемо "Увімкнути". Далі інструмент моментально згенерує документ, після чого можна зайти за адресою і використовувати карту. 

ALL in One SEO Pack 

Для використання цього інструменту необхідно активувати модуль. Заходимо в розділ "Модулі", шукаємо даний генератор й активуємо його. Далі ставимо галочки в налаштуваннях, виключаючи таксономію, і користуємося в своє задоволення. 

 

Відзначимо, що робота карти сайту залежить від якості всього сайту. Рекомендуємо орендувати сервер і не турбуватися про безперебійність роботи вашого проекту. 

 

Вас може зацікавити стаття: Як в WordPress зробити меню?


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: