CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як вибрати сервер для 1С і де розмістити програму

 10337
08.07.2021
article

 

 

Для чого використовується 1C

Бухгалтерська програма 1С є зручним і функціональним рішенням, яке використовується безліччю підприємств в Україні та інших країнах. 1С: Бухгалтерія (Підприємство) дозволяє бізнесу вирішувати такі завдання:

  • Облік матеріально-виробничих запасів;
  • Облік операцій з товаром;
  • Облік розрахунків з контрагентами;
  • Облік заробітної плати;
  • Бухгалтерська звітність;
  • Бюджетування.

І багато інших рутинних, але в той же час важливих завдань.

Програма має масу конфігурацій і різних надбудов, що дозволяє максимально тонко інтегрувати її в роботу компаній з різним профілем бізнесу – від кав'ярні до інтернет-магазину або виробництва.

Прийнявши рішення використовувати програму в своїй роботі, перед бізнесом постає завдання про підбір сервера для розміщення 1С. Звичайно, є можливість розмістити софт і на стаціонарному комп'ютері в офісі, але цей варіант має масу недоліків і обмежує як функціонал, так і зручність роботи з системою. У цій статті ми розповімо про те, як вибрати сервер для 1С, на які критерії і технічні характеристики варто звернути увагу при замовленні обладнання і де розміщувати 1С сервер.

Сервер для 1С: Бухгалтерія (Підприємство) - як вибрати «залізо»

Перш ніж замовити сервер для 1С потрібно визначитися з вихідними даними. Саме від потреб підприємства і планів на використання програми залежить конфігурація необхідного обладнання.

Отже, щоб зрозуміти який саме сервер вам підійде потрібно відповісти на кілька запитань:

  1. Кількість користувачів, яка буде одночасно працювати з програмою.
  2. Передбачуваний розмір бази даних (врахуйте, що вона буде рости і беріть з запасом).
  3. Передбачувані обсяги навантаження, з якою повинен буде справлятися сервер.

Виходячи з цієї інформації можна скласти приблизну конфігурацію і технічні параметри обладнання, на якому планується розміщення програмного забезпечення. Важливо розуміти, що характеристики повинні відповідати всім вимогам компанії (з запасом) і в той же час не бути надмірними, щоб не витрачати зайвих коштів.

Склавши для себе майбутню картину планованої роботи, необхідно буде вибрати конфігурацію з таких параметрів:

  1. Процесор: кількість ядер і тактова частота.
  2. Оперативна пам'ять: кількість.
  3. Диски: тип дисків, обсяг.

Нижче, ми розглянемо кожен параметр окремо і розповімо на що він впливає.

Як вибрати сервер для 1С Бухгалтерія

Процесор, кількість ядер і тактова частота

Більш ранні версії програми до 7 не вміли розподіляти одну задачу на кілька ядер. Такі стандартні для бухгалтера завдання як закриття періоду або перепроведення документів фактично виконувалися одним ядром процесора. Виходячи з цього тактова частота ядер була найважливішим фактором при виборі процесора. Чим більша тактова частота ядра, тим легше процесор буде справлятися з завданням і швидкість її виконання буде швидше.

У нових версіях програми 1С цей момент було вирішено. Тепер завдання можуть розподілятися між ядрами, що добре вплинуло на швидкість виконання завдань.

Саме ж кількість ядер у процесора безпосередньо пов'язана з кількістю користувачів, які будуть одночасно працювати з програмою.

Наводимо приблизну таблицю розрахунку необхідної кількості ядер процесора в співвідношенні з кількістю користувачів:

Кількість користувачів 1С

Кількість ядер процесора

До 10 користувачів

2-4 ядра

До 20 користувачів

4-6 ядер

До 30 користувачів

6-8 ядер

До 40 користувачів

8-10 ядер

От 40 користувачів

Від 10 ядер на кожен процесор

Оптимальною моделлю процесора для сервера 1С є Intel Xeon з необхідною кількістю ядер. Звичайно, можна використовувати і процесори для стаціонарних комп'ютерів на зразок Intel Core i5 або Intel Core i7, але, якщо говорити про стабільну і відмовостійку систему, краще віддати перевагу серверним компонентам.

Якщо говорити про тактову частоту процесорів, то оптимальні рішення мають значення від 2.8 - З.2 GHz для компаній з невеликою кількістю користувачів.

Тактова частота якраз відповідає за швидкодію системи, швидкість виконання операцій і обробки даних. Чим вище частота процесора, тим менше буде необхідно часу для отримання результату – обробки запиту сервером.

1С сервер як вибрати

Оперативна пам'ять сервера

Після того як ми розібралися з вибором процесора перейдемо до наступного параметру - оперативної пам'яті. Цей компонент відповідає за роботу всіх процесів - операційної системи та інших програм. Обсяг необхідної 1С сервера оперативної пам'яті можна приблизно підрахувати виходячи з таких даних:

  • операційна система Windows Server – вимагає 2GB;
  • сервер додатків 1С – вимагає 2GB;
  • база даних середнього розміру – вимагає 4-6GB;
  • кожен користувач системи – 400-500Мб;

І якщо вимоги операційної системи до оперативної пам'яті однакові для всіх, то розмір бази даних і кількість користувачів можуть змінюватися в залежності від структури підприємства і її потреб.

Оперативна пам'ять – той компонент, який можна досить просто додати в сервер під 1С. Ставити її сильно прозапас не потрібно, але невеликий запас все-таки варто зробити.

Поради по вибору серверу для розміщення 1С

Жорсткі диски

Жорсткі диски – один з найважливіших елементів сервера для розміщення програми 1С. Від правильності вибору дискової системи і типу самих жорстких дисків, в тому числі залежить швидкість роботи програми. При роботі з програмою, завантаження або вивантаження великого обсягу даних в таблиці або при проведенні документів створюється велике навантаження на дискову систему - проводиться безліч операцій з читання або запису. Існує параметр - IOPS (input / output operations per second), який позначає кількість операцій введення-виведення в секунду. Саме на нього і потрібно орієнтуватися, вибираючи диски для сервера.

Існує кілька типів жорстких дисків:

  1. HDD.
  2. SSD.
  3. SSD з підтримкою NVMe.

Кожен з цих типів дисків має свій показник IOPS:

Тип жорстких дисків

Показник IOPS

HDD

~ 200

SSD

~ 8 000

SSD з підтримкою NWMe

~ 200 000

Як видно з таблиці, найвищі показники IOPS у дисків типу SSD, які підтримують технологію NVMe. Саме їх і рекомендується встановлювати в 1С серверах.

Диски рекомендується використовувати в так званих RAID-масивах. RAID (Redundant Array of Independent Disks) – технологія, що дозволяє об'єднати кілька окремих жорстких дисків в єдиний масив. Це робиться для збільшення швидкості запису / зчитування інформації та відмовостійкості. У разі виходу з ладу одного з дисків в масиві, інші будуть продовжувати роботу.

Обсяг жорстких дисків необхідно вибирати виходячи з вимог по простору. Чим більше у підприємства база даних, тим більшого обсягу потрібні диски. Вибирайте обсяг з запасом, адже база буде постійно поповнюватися, а значить і необхідне місце буде збільшуватися.

Де розміщувати програму 1С

Де розміщувати програму 1С Підприємство (Бухгалтерія)

Ще одне важливе питання, яке слід обговорити – де розміщувати програму. Існує кілька варіантів:

  1. Оренда виділеного сервера для 1С.
  2. Оренда віртуального сервер для 1С.
  3. Купівля сервера для 1С.

Кожен з цих варіантів має свої плюси і мінуси, про них розповімо докладніше:

Виділений сервер для 1С - оренда

Варіант оренди виділеного (dedicated server) сервера для розміщення програми 1С є одним з найпоширеніших серед всіх видів бізнесу. Послуга передбачає передачу в оренду фізичного сервера клієнту в користування. Такий сервер встановлений в Дата-центрі хостинг-провайдера. Питання, пов'язані з технічним оснащенням обладнання, лежать на плечах провайдера, клієнт же відповідає за програмне забезпечення. Таке рішення не вимагає великих вкладень на покупку сервера – клієнт може оплачувати послугу оренди помісячно, що значно економить бюджет. Єдине, що необхідно крім оплати це наявність системного адміністратора або співробітника, який буде відповідати за працездатність програмного забезпечення і його налаштування.

Оренда виділеного сервера для 1С може вимагати різних витрат. Ціна залежить від конфігурації і технічних аспектів обладнання. Мінімальна вартість самого простого рішення стартує від 1600 грн в місяць + вартість оренди ліцензії Windows Server - 299 грн на місяць.

Виділений сервер для 1С

Віртуальний сервер (VDS) для 1С - оренда

Ця послуга передбачає передачу клієнту в користування частини фізичного сервера, яка виділена шляхом програмної або апаратної віртуалізації. Оренда віртуального сервера для 1С теж вважається хорошим варіантом і не вимагає покупки устаткування. Оплата також може проводитися щомісячно. Віртуальний сервер також, як і виділений цілком може впоратися із завданням по розміщенню 1С. Тут, як і з виділеним сервером потрібен фахівець для налаштування і підтримки програмного забезпечення. Віртуальні сервера підійдуть для підприємств з невеликим штатом фахівців, так як їх потужності часто менше, ніж у виділених.

Вартість оренди VDS-серверів для 1С теж залежить від конфігурації. Мінімально підійдуть тарифи від 631 гривні.

Віртуальний сервер для 1С

Сервер для для 1С - покупка

Купівля сервера для 1С вважається найбільш витратним варіантом, так як вимагає великих вкладень в один момент. Вартість покупки відповідного сервера стартує від 20 000 гривень. Це вартість тільки обладнання, яке потрібно десь розміщувати. Звичайно, можна встановити сервер прямо в офісі, але потрібно розуміти, що гарантувати безперебійну роботу в такому режимі практично неможливо. У разі відключення електроживлення або пропажі Інтернет, сервер працювати не буде.

Якщо розташовувати сервер в спеціальному Дата-центрі, то до вартості покупки необхідно додати й щомісячну суму за розміщення - близько 1000 - 1300 гривень.

При цьому потрібно розуміти, що в разі виходу з ладу деталей сервера, їх заміна або лагодження також буде здійснюватися вами. Наприклад, якщо у сервера зламається жорсткий диск необхідно буде придбати новий і зробити його заміну в Дата-центрі.

Відзначимо, що наведена в статті інформація і ціни стосуються виключно заліза для сервера 1С і не включають в себе інформації про ліцензії програми.

Підводячи підсумки можна сказати, що найбільш вигідним варіантом для розміщення програми 1С є - оренда виділеного або віртуального сервера в залежності від вимог підприємства. Що ж стосується вибору самої конфігурації, то спираючись на наші рекомендації ви зможете підібрати оптимальне рішення для вашої компанії. Якщо ви не можете визначитися з технічними характеристиками або конфігурацією сервера для 1С – напишіть нам і наші співробітники допоможуть вибрати оптимальний варіант: https://cityhost.ua/uk/contacts.

 


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: