CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як міняти структуру сайту і в яких випадках це потрібно

 2441
19.09.2019
article

Необхідність в зміні структури сайту може виникнути з різних причин. І в таких випадках завжди виникає страх втратити цільовий трафік, позиції у видачі, зовнішню посилальну вагу.

Все це можна зберегти – головне знати, як виконується грамотна зміна структури сайту. Приводів для паніки тут немає: досить ретельно оцінити всі ризики та постаратися їх мінімізувати.

Підготовчі роботи перед зміною структури сайту

Перш ніж починати, подумайте: а чи так потрібна зміна структури сайту? Може, досить оновити дизайн, а все інше залишити колишнім? Якщо ж дійсно не влаштовує поточна структура сайту, тоді треба підготуватися до майбутньої роботи.

План дій приблизно такий:

  1. Визначте поточні позиції сайту по основним запитам. Це легко робиться за допомогою спеціалізованих сервісів. Наприклад, ТопВізора або Seolib. URL сторінок з низькими позиціями міняйте без побоювання. При необхідності їх можна видалити. А сторінкам, які знаходяться в ТОПі, треба приділити пильну увагу.
  2. Проаналізуйте трафік. Використовуйте функціонал Яндекс.Метрики або Google Analytics – і побачите, які сторінки приносять трафік. Відзначимо, що високі позиції не є гарантією, що на сторінку заходить багато користувачів.
  3. Проаналізуйте зовнішню посилальну вагу. Використовуйте спеціалізовані сервіси типу Ahrefs чи Linkpad. В якості альтернативи підійде функціонал Яндекс.Вебмастеру або Google Search Console. Сторінки, у яких мало трафіку і низькі позиції, можна видалити. А з рештою треба попрацювати, щоб зберегти поточний результат.

До речі, якщо лінки купувалися на біржах посилань, і у вас залишилися доступи до особистих кабінетів – це істотно полегшує справу. Адже зміна адреси сторінки виконується веб-майстрами за першим запитом.

А якщо вони отримані природним шляхом (користувачі рекомендували сайт) або проставлялись на популярних майданчиках через особисте спілкування з власниками, то тут доведеться попотіти. Швидше за все, доведеться пожертвувати частиною посилань – але чого не зробиш заради зміни сайту.

Дізнайтеся також: Як створити сайт за допомогою безкоштовного конструктора сайтів.

Необхідні роботи для збереження трафіку і позицій сайту

Коли підготовчі роботи виконані, пора переходити до самої зміни структури сайту:

  1. Видаляйте непотрібні сторінки. На новому сайті старим сторінках не завжди знаходиться місце. Наприклад, для нових товарів, що з'явилися в асортименті магазину, краще створювати нові сторінки, а не редагувати старі.
  2. Міняйте URL-адреси сторінок. Якщо на веб-ресурсі не використовувалися ЧПУ посилання – виправляйте це. Іноді при зміні структури можуть з'явитися нові або зникнути старі розділи, і поточний URL зміниться. Але коли посилання отримують зрозумілий вид – це додатковий плюс з точки зору SEO. А для збереження трафіку досить просто перенаправити зовнішні лінки.
  3. Налаштуйте 301 редірект. За допомогою 301 редіректу користувачі зможуть потрапляти на сайт, навіть переходячи за старими посиланнями, проставленими на різних інтернет-майданчиках. Він допоможе зберегти більшу частину ваги. Хоча, поки все повернеться на колишні місця, може пройти від кількох тижнів до кількох місяців.

Підсумки

Тепер ви знаєте, як змінюється структура сайту. Складного тут нічого немає. Треба послідовно провести аналіз структури сайту, визначити позиції, трафік, посилальний профіль, і виконати основну роботу. А для збереження всіх напрацювань досить налаштувати 301 редирект і при можливості поміняти URL-адресу в зовнішніх посиланнях.

До речі, під час зміни структури можна перейти на більш надійний хостинг сайтів. Особливо, якщо попередній в цьому плані підводив. Сайт повинен бути доступним 24/7, тому надійний хостинг – обов'язкова умова для його стабільної роботи.

Публікація була пізнавальною? Тоді поділіться нею в соціальних мережах і додавайтеся в наш Telegram канал. Нагадаємо, що замовити дешевий хостинг ви можете у хостинг-компанії CityHost. З технічних питань звертайтесь до онлайн чату або по телефону ☎️ 0 800 219 220.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: