CityHost.UA
Допомога і підтримка

Адміністратори українських доменних зон відновлюють довоєнний регламент роботи

new

Рік тому українськими адміністраторами доменних зон було ухвалене рішення не видаляти домени з реєстру та зберігати їх за власниками до кінця воєнного стану, про що ми писали в новині, присвяченій змінам у послугах Cityhost.ua.

Це було зроблено для того, щоб власники сайтів та вебмайстри, які опинилися у скрутних умовах через війну, мали запас часу для продовження доменів та не втратили їх. 

Згідно з цими умовами домени залишалися «замороженими» в статусі redemptionPeriod. За регламентованим до початку повномасштабного вторгнення життєвим циклом далі вони мали б видалятися і виходити у вільний продаж.

Читайте докладніше в нашому блозі про життєвий цикл доменного імені

Втім, рік такої практики спричинив накопичення великої кількості неробочих доменів — у деяких зонах їх набралося до чверті. Ця ситуація створює суттєве навантаження на технічні та фінансові ресурси адміністраторів та уповільнює темпи здорової циркуляції ринку доменних імен. 

Тому після зустрічі та анкетування адміністраторів та реєстраторів було ухвалене рішення поступово виходити на довоєнний регламент роботи — видаляти з реєстру прострочені домени і знову запускати їх у продаж. Важливо, що права клієнтів будуть максимально збережені, користувачі доменів отримують достатньо часу для оплати послуг. 

Починаючи з 01.05.2023 року діятимуть нові правила для таких доменних зон:

ua, com.ua, org.ua, khmelnitskiy.ua, km.ua, lutsk.ua, volyn.ua, lt.ua, zhitomir.ua, zt.ua, dn.ua, donetsk.ua, kh.ua, kharkiv.ua, kharkov.ua, lg.ua, lugansk.ua, net.ua, sm.ua, sumy.ua, zaporizhzhe.ua, zp.ua, in.ua, od.ua, odessa.ua, odesa.ua, mk.ua, nikolaev.ua, mykolaiv.ua, dp.ua, kyiv.ua, kiev.ua, ivano-frankivsk.ua, if.ua, poltava.ua, pl.ua, uzhgorod.ua, uz.ua, cherkasy.ua, cherkassy.ua, ck.ua, chernihiv.ua, chernigov.ua, cn.ua, chernivtsi.ua, chernovtsy.ua, cv.ua, kherson.ua, ks.ua, kirovograd.ua, kr.ua, ternopil.ua, te.ua, rivne.ua, rovno.ua, rv.ua, vinnica.ua, vn.ua.

  1. Доменні імена, які перебували у статусі redemptionPeriod до 30.04.2023, будуть закріплені за власниками і не видалятимуться до 01.11.2023. Тобто реєстранти отримують ще півроку для продовження послуги. 
  2. Домени, які перейшли в статус redemptionPeriod пізніше, ніж опівночі 01.05.2023, будуть видалятися за довоєнними правилами, тобто через 30 днів. 
  3. Прострочені домени відновлюватимуться з redemptionPeriod за подвійною оплатою (до початку вторгнення сума відновлення була значно вищою і могла складати 3-4 вартості річного користування).
  4. До 01.05.2023 року власники можуть відновити свій домен, просто сплативши вартість річного користування. 

Ці умови доволі лояльні та дозволять власникам доменів вчасно вирішити всі питання, пов’язані з продовженням послуг, а також сприятимуть повноцінній роботі галузі.