CityHost.UA
Допомога і підтримка

Огляд панелей керування на VPS

 5653
11.10.2021
article

 

 

Що таке панель керування? 

Панель керування — це програмне забезпечення для роботи з сервером. Вона дозволяє управляти програмами, налаштовувати хостинг, створювати домени і поштові сервіси, автоматизувати роботу зі скриптами, налаштовувати FTP і файловий менеджер, і багато чого ще.

Чи потрібно встановлювати на сервер панель управління поряд з операційною системою? У більшості випадків вона необхідна.

Якщо на сервері не встановлена ​​панель керування, то працювати на ньому можливо тільки через консоль. Вона є і на домашніх ПК, виглядає так:

Працювати на серверній консолі можуть тільки досвідчені адміністратори-програмісти, оскільки кожна дія виконується введенням текстової команди.

Найчастіше орендарі не мають таких знань і беруть VPS-сервер для своїх потреб — організації офісної роботи, зберігання файлів, розміщення корпоративного сайту і т.д. Їм зручніше працювати з простою і зрозумілою панеллю — з нею навіть людина без досвіду може швидко навчитися керувати сервером.

Існує багато панелей управління, і можна поставити будь-яку, яка підходить під потреби користувача.

Ми пропонуємо своїм клієнтам встановити три найпопулярніших панелі керування — ISPmanager, VestaCP і Hestia.

ISPmanager

Це платна панель із закритим кодом, розроблена на Linux. Підписка коштує недорого, близько $ 5 в місяць. ISPmanager дешевша, ніж інші платні панелі (наприклад, CPanel) — це одна з причин, чому користувачі обирають її частіше.

Ще одна причина популярності — багато провайдерів використовують її для обслуговування віртуальних хостингів. Виростаючи з цього формату, клієнти замовляють сервер і продовжують користуватися ISPmanager, тому що звикли до нього, він зручний і зрозумілий.

Наразі панель лише частково перекладена українською мовою, тому частіше використовують російську версію. 

На головній сторінці виведена основна статистична інформація, а необхідні дії згруповані в лівій панелі. ПЗ повністю заточене під роботу непрофесіоналів, щоб власник сервера міг сам його адмініструвати.

У базову конфігурацію входять необхідні інструменти управління:

  • Створення та налагодження хостингу
  • Створення DNS-записів і доменів
  • Робота з web-серверами Apache і Nginx
  • Управління версіями РНР
  • Можливість роботи з CMS
  • Створення необмеженої кількість баз даних MySQL / MariaDB
  • Файловий менеджер
  • Управління поштовою системою
  • Створення резервних копій
  • Кілька інструментів безпеки (SSL-сертифікати, брандмауер, захист ядра)
  • Планувальник CRON

Якщо якогось інструменту не вистачає — його можна замовити за окрему плату в розділі "Модулі", але для стандартної роботи з сервером наявного набору цілком достатньо.

Головна відмінна риса від безкоштовних версій — всі компоненти існують у вигляді стандартизованих конфігурацій і не припускають індивідуального налаштування користувачами (код, повторимося, закритий).

Розробники постійно працюють над тим, щоб панель була сумісна зі стороннім ПЗ — наприклад, на неї можна ставити SSL-сертифікат від Let's Encrypt і додаткові антивірусники.

Існує три пакети, призначені для кінцевого користувача — Lite, Pro і Host. Вони відрізняються кількістю доменів (сайтів), які можна додати на хостинг і вартістю: Lite — 10 доменів (126 грн / місяць), Pro — 50 доменів (299 грн / місяць) і Host — без обмежень (399 грн / місяць).

Vesta Control Panel

VestaCP — безкоштовна панель управління з відкритим кодом на основі Linux. Встановлюється на Debian, Ubuntu і продукти Red Hat.

У панелі є можливість перекладу інтерфейсу на українську мову. Це можна зробити через налаштування облікового запису адміністратора (в нашому випадку це admin). Вкладка для переходу знаходиться в правому верхньому куті.

VestaCP дозволяє управляти всіма функціями сервера і після установки користувач отримує всі необхідні для роботи пакети — майже такі ж, як в ISPmanager. Немає тільки вбудованого файлового менеджера (відсутній доступ до управління файлами сайту, потрібно підключатися через консоль або FTP), але можна використовувати зовнішні програми. Немає також управління версіями PHP — необхідні версії доведеться встановлювати вручну.

У панелі простий і лаконічний інтерфейс — у верхньому розділі розміщені статистичні дані та додаткові можливості, нижня призначена для роботи.

VestaCP сама по собі безкоштовна, але існують додаткові платні пакети.

Для роботи з цією панеллю потрібно мати досвід адміністрування, тому VestaCP не підійде для аматорського використання. Це головний критерій, який відрізняє її від ISPmanager.

Один з істотних мінусів панелі полягає у припиненні випуску оновлень, тому її можна встановити тільки на старі версії ОС.

Проте це популярна панель, і багато хто продовжує її використовувати, тому що звикли до функціоналу.

Hestia Control Panel

Це безкоштовний форк VestaCP, який встановлюється на Debian і Ubuntu.

Історія появи цієї панелі така: коли стало відомо про припинення оновлень VestaCP, співтовариство ентузіастів Linux доопрацювало існуючий пакет і випустило новий, назвавши його Hestia. Панель постійно розвивається і оновлюється, тому її можна назвати продовженням VestaCP.

Вони дуже схожі по інтерфейсу, тому ті, хто звик до VestaCP, без проблем розберуться з Hestia. Візуальна відмінність полягає тільки в кольоровій гамі за замовчуванням: в Hestia вона чорна.

 

Від Vesta її позитивно відрізняють наявність файлового менеджера і управління версіями PHP.

Ці панелі встановлюються на різні версії ОС — Vesta на більш старі, Hestia на більш нові. Тому при виборі панелі потрібно обов'язково перевірити її сумісність з операційкою, встановленою на вашому сервері.

Особливості установки панелей

Оскільки всі зазначені панелі розроблені на Linux, вони споріднені між собою і мають ряд загальних особливостей.

  1. Їх краще ставити на чистий сервер без іншого ПО, сайтів, хостингів і користувачів. Інакше можуть виникнути неполадки і конфлікти під час установки.

  2. При першому вході панель буде намагатися відкритися по протоколу https, але це неможливо — при установці цей сертифікат не створюється, та й немає домену, до якого його можна прив'язати.

Тому потрібно натиснути на кнопку "Додатково" і перейти на сайт вручну (небезпечно). При наступних входах повідомлення вже не буде висвітлюватися, але в адресному рядку буде постійно висіти нагадування про те, що вхід незахищений. Це нормально.

Ці уточнення допоможуть тим, хто самостійно займається інсталяцією ПЗ на свій сервер. У Cityhost ми самі встановлюємо панелі для клієнтів, тому їм не доводиться вникати в такі тонкощі.

Яку ж панель обрати?

ISPmanager, VestaCP і Hestia мають багато схожих властивостей, але багато в чому і відрізняються. ISPmanager підходить тим, хто не має досвіду адміністратора і має намір управляти своїм хостингом самостійно. VestaCP і Hestia — схожі панелі, мають лаконічний інтерфейс і підійдуть просунутим адміністраторам з навичками програмування. Завдяки відкритому коду вони дозволяють створювати унікальні настройки і експериментувати.

Вибір залежить в основному від вашого користувацького досвіду і версії ОС, встановленої на сервері.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям: