CityHost.UA
Допомога і підтримка

Як під час відключень електроенергії працюють партнерські дата-центри в Україні, де розміщується обладнання Cityhost

new

Дата-центр — основа технічної бази будь-якого хостинг-провайдера чи реєстратора доменних імен. Саме від стабільної роботи дата-центрів залежить безперебійне надання послуг хостингу, робота VDS та виділених серверів й відповідно робота інтернет-проєктів, що розміщені на них. Аби підтримувати стабільну роботу обладнання дата-центри використовують значну кількість електроенергії, яка живить сервери, комутатори, системи кондиціонування й інші технічні прилади, що розміщуються в приміщеннях ДЦ. 

Cityhost має серверні потужності в Україні, Нідерландах, Фінляндії та Німеччині. В Україні як технічні майданчики для розміщення серверів ми використовуємо центри обробки даних (ЦОД) компаній Volia та DC|COSMONOVA, що знаходяться в Києві.

Останнім часом Україна потерпає від перебоїв електроенергії, що повʼязане із постійними обстрілами енергетичних обʼєктів ворогом. Тому, ми постійно знаходимося в контакті із партнерами та моніторимо ситуацію на предмет стабільності їх роботи. Прозорість та відкритість – одні з основних принципів нашої роботи, тому ми вирішили повідомити вас про технічну підготовку до роботи партнерських дата-центрів в складних умовах блекаутів та можливості використання ними резервних джерел живлення.

Ми взяли коментарі у представників українських дата-центрів, де розміщується наше обладнання, і наводимо їх в цьому тексті.  

Читайте також статтю від 2022 року Як дата-центри працюють «без світла» та в умовах постійних обстрілів енергетичної системи України, з якої ви дізнаєтеся більше про принципи роботи дата-центрів і чому для них так важливе безперебійне енергопостачання. 

Дата-центр DC|COSMONOVA

Цей дата-центр працює на ринку України вже понад 10 років, його послугами користуються багато хостинг-провайдерів, IT-бізнесів та окремих клієнтів. Технічний директор COSMONOVA|NET Юрій Гончаров відповідає на наші запитання стосовно заходів із забезпечення безперебійної роботи ЦОД.

— Які наразі у вас є джерела альтернативного живлення та як вони працюють? Наскільки збільшилися резервні потужності з початку повномасштабної війни? 

— Окрім двох окремих вводів на дата-центр, у нас є 3 потужні генератори від 80 до 250kWt. Кожен з генераторів резервує свою окрему ділянку дата-центру. Резервні потужності генераторів не збільшувались останнім часом, оскільки вони з запасом перекривають всю необхідну потужність. В той же час з початку повномасштабної війни ми зробили з'єднання між серверними залами й, відповідно, генераторами — тепер навіть у випадку виходу з ладу будь-якого з генераторів резервне живлення буде перерозподілене між іншими ділянками дата-центру і переривань не відбудеться.

— Які заходи ви здійснюєте зараз, щоб забезпечити достатній рівень електроживлення для устаткування?

— Як і завжди. Постійно слідкуємо за необхідною кількістю наявного палива, зокрема з урахуванням можливих проблем з паливом на АЗС. Також постійно проводимо регулярні профілактичні заходи (ТО) генераторів, щоб вони постійно були в робочому стані. Це також включає періодичну роботу на генераторах під навантаженням, навіть при наявності електроживлення.

Для того, щоб живлення не переривалось і після зникнення електроенергії переходило на генератор, потрібні великі станції ДБЖ, які тримають живлення дата-центру до моменту виходу генератора на робочу потужність. Отже, для підтримки всієї системи в оптимальному стані необхідно також мати «свіжі» батареї, інвертори та ДБЖ. Тому ми на постійній основі ретельно слідкуємо за їхньою справністю.

— Наскільки довготривале відключення електрики ви зафіксували за останній час? Чи можлива робота дата-центру виключно на генераторах?

— Цього року ще не було відключень дата-центру, бо компанія відноситься до критичної інфраструктури. Але пригадую, як в позаминулому році в грудні було півтори доби безперервно. На генераторах можемо працювати до моменту, поки не закінчиться паливо, загальні витрати якого при відсутності живлення з міста до ЦОД складають 120 літрів на годину. В той же час в нас вже законтрактовані певні поставки палива на випадок проблем з локальною підвозкою.

Дата-центр Volia

Компанії Датагруп і Volia інвестували понад 150 млн грн у підготовку об’єднаної мережі, основних вузлів та обладнання до можливих блекаутів.

Спеціаліст служби технічної підтримки дата-центру Volia Вячеслав Голубничий розповідає, що дата-центр Volia підключений одразу до кількох ліній електроживлення, які забезпечують основний та резервний ресурс постачання електроенергії. Окрім того, він оснащений джерелами безперебійного живлення (ДБЖ), які підтримують роботу від 30 хвилин, а також дизель-генераторами, що забезпечують автономну роботу обладнання дата-центру до двох діб із наявним запасом палива. 

Для більшого терміну роботи дизель-генераторів передбачені регулярні поставки палива спеціальним логістичним підрозділом. Такий підхід дозволяє створити умови для безперервного функціонування дата-центру навіть у випадках тривалих відключень електроенергії.

Підсумуємо — наші партнерські дата-центри в Україні грунтовно підготувалися до блекаутів та продовжують надавати нам послуги з безперебійної роботи обладнання, незважаючи на складну обстановку в країні. Це, в свою чергу, дозволяє нам як хостинг-провайдеру забезпечувати стабільне функціонування та безперебійну роботу ваших сайтів та інших інтернет-проєктів, що використовують послуги хостингу, оренди віртуальних та виділених серверів з розміщенням в Україні.