CityHost.UA
Допомога і підтримка

Бундестаг ухвалив новий закон про авторські права в Інтернеті

Минулого тижня нижня палата парламенту Німеччини проголосувала за внесення змін до законодавства про авторські права. Суть змін полягає в наступному: протягом року з моменту створення контенту тільки власник (він же автор) має право розміщувати його в Інтернеті, інші зобов'язані за це платити. Пошукові системи, зокрема Google, є винятком за умови, що вони використовують у своїй видачу кілька слів, тобто дуже короткі уривки авторського тексту. Після того, як мине рік з моменту створення контенту, його можуть розміщувати всі й безкоштовно.

Норми законів про авторські права досить жорсткі у всій Європі, проте чи не обмежує новий закон права німецькомовних користувачів Інтернету і веб-майстрів, чиї сайти розміщені на німецьких IP? Більшість фахівців вважають, що основні суперечки продовжаться між великими новинними сайтами і тими, хто передруковує контент, наприклад, т. зв. сайтами-агрегаторами. Навряд чи нове німецьке законодавство вплине на український ринок інтернет-послуг, а саме на кількість бажаючих придбати іноземний хостинг, в тому числі орендувати vps у Німеччині.

У пресі з'явилося безліч статей з різними думками з приводу того, хто переміг і хто програв внаслідок рішення Бундестагу. З одного боку, корпорація Google у виграші, тому що їм не потрібно буде платити автору гонорар за використання сніпетів (чию довжину новий закон не регулює). Видавці ж стверджують, що перемогли вони, бо тепер вони зможуть вирішувати, як пошукові системи використовують їх контент. Найбільш проблемним моментом видається неясність з приводу «коротких текстових уривків». Що це — п'ять слів, десять, або перший абзац? Найближчим часом ми обов'язково будемо спостерігати за розвитком ситуації зі свободою Інтернету в ЄС.