CityHost.UA
Допомога і підтримка

Свобода цінніша за гроші — які українські IT-компанії відмовляються від співпраці з росіянами

 6661
13.04.2022
article

У часи, коли наш східний сусід показав, який він нам «друг» і «брат», багато компаній свідомо відмовилися співпрацювати з клієнтами країни-агресора. І, хоча це означає для них суттєві збитки, українські айтішники вирішили, що їм не потрібні криваві гроші.

Ми підготували для вас перелік з різноманітних українських сервісів, які переналаштовуються на новий режим роботи без російських фінансових вливань, тож потребують вашої підтримки. 

Ми вже писали про те, як держава підтримує український бізнес, щоб він зміг утримати позиції та продовжувати працювати. Але наші діджитал-підприємці потребують і персональної участі кожного з нас. 

Цей список буде цікавий для українських клієнтів, які прагнуть відмовитися не лише від російських сервісів, а і від тих, які продовжують співпрацювати з окупантами, незважаючи на війну. 

Всі ці платформи заблокували акаунти російських клієнтів або відмовилися співпрацювати з ними. Крім того, вони допомагають Україні наближатися до перемоги за допомогою волонтерства.

   

Freelancehunt — біржа для фрілансерів. Має повагу не лише серед виконавців і замовників з України, але і за кордоном. На сервісі працюють спеціалісти з усього світу, пропонуючи послуги з розробки та програмування, дизайну, адміністрування серверів, аудіо та відеозапису, монтування, копірайтингу, перекладів, консалтингу, проектування і багато чого іншого. Платформа дбає про те, щоб обидві сторони були захищені — в цьому допомагає функція безпечної угоди, прозора система подачі заявок, обрання виконавця на конкурсній основі, оцінювання та відгуків як фрілансерів, так і замовників.

Collaborator — біржа реклами, де власники сайтів та телеграм-каналів можуть запропонувати свої послуги рекламодавцям. Всі майданчики, які потрапляють на біржу, ретельно перевіряються, тому клієнт гарантовано отримує канал реклами зі справжньою аудиторією та активним трафіком відвідувачів. Через біржу можна розміщувати статті та прес релізи на різноманітних сайтах, а також публікації в телеграм-каналах. Замовники можуть ознайомитися з репутацією виконавця через відгуки інших клієнтів. Біржа дає гарантії, що рекламний контент буде опублікований в популярних розділах сайту, і що посилання з нього не будуть видалятися мінімум три місяці. 

Ringostat — маркетинговий сервіс, який спеціалізується передусім на IP-телефонії та колтрекінгу, але має також інші рекламні та аналітичні інструменти. Є офіційним технологічним партнером Google Analytic. Сервіс пропонує такі послуги:

  • Call Tracking (відслідковування рекламного джерела дзвінка);

  • Віджети зворотного дзвінка, які з’єднують клієнта з менеджером за півхвилини;

  • Наскрізна аналітика рекламних каналів;

  • Інтерфейс, який об’єднує всі месенджери в одному каналі;

  • Віртуальні АТС та інші інструменти. 

Zillya! — український антивірус, заснований у 2009 році. Вже через два роки компанія вийшла на міжнародний ринок та допомогла більш ніж трьом мільйонам користувачів захистити свої комп'ютери та браузери від зловмисних втручань. Продукти Zillya! створені на власних розробках з використанням світового досвіду кіберзахисту. 

Розробники пропонують лінійку антивірусних програм, які можна використовувати для приватних комп’ютерів, для корпоративної роботи, для планшетів та смартфонів. Є платні та безкоштовні пропозиції. 

Looqme — цікавий сервіс, який допомагає відстежувати репутацію компанії в медіапросторі. Відслідковує згадки про компанію в ЗМІ, на сайтах відгуків та в соцмережах. Серед інструментів є бот, який надсилає сповіщення, коли назва компанії згадується в інтернет-публікації на будь-якому веб-ресурсі. На сервісі можна замовити дослідження репутації компанії (R-index), який покаже рівень присутності в медіа та вплив на цільові аудиторії. Платформа буде корисна для маркетологів, PR-менеджерів та керівників. 

На час війни Looqme перетворив свій телеграм-канал на джерело новин про події в України. 

Binotel — служба, яка надає віртуальні АТС. Це дозволяє грамотно розподіляти всі вхідні дзвінки на один телефонний номер між кількома менеджерами, записувати розмови з клієнтами, відслідковувати та опрацьовувати пропущені дзвінки,  інтегрувати АТС з CRM, яка у вас уже встановлена. Також має власну CRM-систему та надає послуги з колтрекінгу. Binotel працює на ринку з 2010 року, послугами вже скористалися 20 000 компаній. 

Serpstat — багатофункціональний сервіс для SEO-спеціалістів, який пропонує цілий набір послуг для просування сайту в пошукових системах та його аналізу. 

  • Пошук та аналіз ключових слів, формування семантичного ядра, аналіз семантики конкурентів;

  •  Щоденна перевірка позицій у пошукових системах;

  • Аналітика контекстної реклами;

  • Інструмент аналізу зовнішніх посилань;

  • Аналіз тексту на переспам, нестачу ключових слів, якість оптимізації;

  • Повний аудит сайту та інше. 

Загалом на платформі працює 30 інструментів. Також Serpstat надає звіти та працює як багатокористувацький кабінет для всієї команди, дозволяючи планувати та відслідковувати задачі для кожного працівника. 

Letyshops — кешбек-сервіс, який співпрацює з більш ніж 3500 магазинами, сервісами доставки та букінгу України за закордону. Для клієнтів існує також партнерська програма, за якою нараховується 50 гривень за кожного запрошеного друга. Для постійних клієнтів існують статуси за програмою лояльності, які збільшують ставку кешбеку. Для власників інтернет-магазинів це хороший канал пошуку нових клієнтів, адже за 7 років роботи цей сервіс застосували майже 26 мільйонів користувачів. Крім десктопної, у платформи є також мобільна версія, яка дозволяє здійснювати покупки, не встаючи з дивану. 

Djinni — це український сервіс анонімного пошуку роботи для спеціалістів у галузі IT-технологій, який працює з 2012 року. Особливістю є якраз анонімність: кандидат може розмістити оголошення, вказавши свої навички та досвід, але не розкривати імені та контактних даних. Це зручно, якщо спеціаліст вже досяг вершини можливостій у своїй компанії та розглядає інші варіанти, але не хоче, щоб його керівництво випадково натрапило на оголошення про пошук роботи. 

Кандидати не платять за оголошення, оплата стягується з працедавців у розмірі 30% від зарплатної ставки, в разі, якщо компанія прийняла на роботу працівника. Якщо ж спеціаліст не знайшовся — ніхто нічого не платить.  

eSputnik — багатокомпонентний інструмент для комунікації з клієнтами. Платформа пропонує багато каналів для маркетингової роботи — sms-розсилки, email-розсилки, push-сповіщення, розсилки у Viber, Telegram, WHatsApp тощо. Сервіс не лише надає в користування всі ці канали, а й пропонує підтримку спеціалістів, які допоможуть побудувати стратегію. Концепція сервісу полягає в омнікальності — коли всі інструменти доповнюють один одного. 

Є й супровідні опції — конструктор сценаріїв листування з клієнтом, аналіз взаємодії користувачів з повідомленнями, редактор листів, сегментування бази. 

Weblium — український сервіс, який допоможе створити сайт на конструкторі, не долучаючи програмістів і не маючи навичок розробки. Клієнт може самостійно запустити свій інтернет-магазин, лендінг, портфоліо та будь-який інший сайт для бізнесу або приватного користування, обравши один з трьохсот сучасних адаптивних шаблонів. Якщо ж немає часу або можливості — платформа пропонує послуги спеціалістів студії, які все зроблять за вас. На сервісі також доступні інструменти для маркетингу і SEO, є вбудована CRM. Платформа працює про всьому світу, має українську, англійську та російську версію, але припинила співпрацю з клієнтами з росії з початком повномасштабного наступу.

Perfectum — українська IT-компанія, яка постачає CRM та ERP для малого та середнього бізнесу. Засновники наголошують, що їхній продукт — власна розробка, і що вони ніколи не співпрацювали з російськими клієнтами. 

Можна придбати рішення «з коробки» або скористатися хмарною версією. Perfectum має інтеграцію з десятками різних сервісів, серед яких IP-телефонія, маркетплейси, сервіси доставки, платіжні системи, соцмережі, месенджери тощо. 

Платформа пропонує не лише придбання системи, а й установку, налаштування та інтеграцію з необхідними сервісами. А для вирішення всіх питань для клієнтів працює цілодобова підтримка. 

Terrasoft — IT-компанія з України, яка створила цілу лінійку продуктів для автоматизації бізнес-процесів під спільною назвою Creatio: CRM, BPM та кілька сотень різноманітних додатків. Продукти мають структуру, яка дозволяє компонувати робочу платформу на свій смак, обираючи ті додатки, які потрібні саме вам. Наприклад, якщо стандартна CRM-система має вже готовий набір робочих інструментів, то на Terrasoft їх можна обрати самостійно. Тут є окремі додатки для управління складом, автоматизації роботи HR-відділу, канбан, сканер візиток, інструмент для розробки воронки продажів, конструктор чат-ботів, додаток для сповіщення клієнтів про завершення терміну підписки і багато-багато іншого. Всі продукти розроблені по принципу технологій  no-code і low-code, тобто клієнт може скомпонувати свою власну систему, не маючи навичок програмування. 

Читайте також: «Вчитися програмувати самостійно чи йти на курси розробників — що вибрати?»  

KeyCRM — вузькоспеціальна CRM-система, спрямована на інтернет-торгівлю. За її допомогою можна обробляти замовлення, вести облік товарів, автоматизувати оформлення посилок. В CRM можна додати всі наявні джерела продажів — маркетплейси, сайти, сторінки у соцмережах. Вони будуть консолідовані в одному вікні, що спрощує роботу. 

Особливістю платформи є те, що її можна інтегрувати та почати працювати самостійно, без залучення техпідтримки. У компанії наголошують на тому, що цей сервіс дуже простий і потребує лише 15 хвилин для налаштування. 

InCust — багатофункціональний інструмент, який позиціонує себе як платформа управління життєвим циклом покупця. Це означає, що на сервісі є такі можливості: 

  • CRM;

  • Канали спілкування з клієнтам (розсилки, чат-боти, push-повідомлення);

  • Стратегія винагород (кешбек, купони, програми лояльності);

  • ПЗ для реєстрації продажів;

  • Автоматична побудова бази клієнтів;

  • Сегментація покупців. 

Простіше кажучи, одна така платформа може замінити собою цілий пакет різних сервісів, і підприємцю не доведеться здійснювати кожен етап роботи в іншій програмі. 

Poster POS — хмарний сервіс для автоматизації ресторанного бізнесу. Підходить для кав'ярень, ресторанів, барів та інших закладів харчування. Інтегрується з ПРРО. Дозволяє повністю контролювати роботу підприємства — закупки, витрати продуктів, складання меню, миттєва передача замовлень на кухню, керування персоналом, звітність, маркетинг. 

Оскільки цим сервісом користувалися і російські заклади, то після початку війни вони отримали неприємний сюрприз — на чеках та робочих екранах персоналу почали з'являтися заклики зупинити війну, після чого від платформи були відключені 10 тисяч клієнтів. Тепер при вході на сайт з російської IP-адреси відвідувачі бачать правдиву інформацію про агресію їхньої країни проти українців. 

Megogo — сервіс для перегляду відеоконтенту, який працює з 2011 року і є провайдером розважальної та пізнавальної відеопродукції для багатьох країн світу. На ньому є художні фільми, серіали, мультфільми, документальні стрічки, спортивні програми, ток-шоу, відеоуроки, трансляція телеканалів. 

Онлайн-кінотеатр працює офіційно, сплачуючи правовласникам кошти за придбання відеоматеріалів. А для затятих кіноманів платформа пропонує спеціальні приставки, які можна під’єднувати до телевізора та дивитися телеканали і окремі фільми. 

Readdle — компанія-розробник, яка створює додатки для оптимізації робочих процесів як для підприємств, так і для особистого використання. Якщо ви маєте на своєму гаджеті такі інструменти як PDF Expert, Scanner Pro, Documents Calendars, Fluix або Spark — ви знаєте, що таке Readdle. Десятки мільйонів користувачів в усьому світі завантажують ці додатки на свої айфони та смартфони.

Застосунки доступні в App Store та Google Play, але не для всіх — з російських та білоруських магазинів софту вони вилучені. 

Netpeak Group — маркетингова агенція, створена у 2006 році. За весь цей час виростила цілий комплекс бізнесів, які й увійшли в групу кожен під власною назвою. Так, Netpeak Group включає в себе Serpstat, Ringostat, RadASO, Octopus Events, Academy Ocean та інші. 

До їхньої сфери інтересів входить діджитал-маркетинг, розробка мобільних додатків, онлайн-навчання, конференції з маркетингу. Також є соціальні напрямки — краудфандинговий проект «Моє місто» та сайт Gladpet для пошуку нових власників безпритульним тваринам. 

УкрСклад — програма складського обліку, за допомогою якої можна виписувати та друкувати великий перелік документів (договори, акти, накладні, доручення ордери тощо). ПО підтримує таке обладнання як сканери штрих-кодів, реєстратори розрахункових операцій (РРО), торговельні ваги, POS-термінали. Демо-версія програми працює аж 45 днів. Якщо сподобалася — тоді можна купувати. 

З початку війни компанія спрямовувала 80% зароблених коштів на потреби армії, але з 4 квітня була змушена скоротити внески до 40% у зв’язку з необхідністю покривати власні витрати. 

***

Насамкінець хочемо зауважити, що у статті згадані лише деякі волонтерські та патріотичні ініціативи. Насправді ж кожна з цих компаній активно сприяє перемозі над ворогом, відраховуючи частину заробітку, збираючи кошти, інформуючи українців на сторінках свої блогів та соцмереж, вивішуючи підбадьорливі банери на сайтах та відправляючи росіян слідом за їхнім військовим кораблем. 

Читаючи їхні ресурси, можна тільки радіти від того, як багато у нас талановитих, креативних та бойових айтішників, які спільними зусиллями творять сучасну успішну Україну. 

Якщо ви бажаєте додати до цього переліку свою компанію або знаєте український сервіс, про який варто розповісти в межах цієї теми — пишіть на пошту bogdana@cityhost.ua.


Сподобалася стаття? Розкажіть про неї друзям:

Автор: Богдана Гайворонська

Журналіст (з 2003 року), IT-копірайтер (з 2013 року), контент-маркетолог Cityhost.ua. Спеціалізується на статтях про технології, створення та просування сайтів.